Mitä lapsi tarvitsee

 

Aihetta olisi helppo käsitellä pelkästään ulkoisista lähtökohdista käsin, kuten lapsi tarvitsee ruokaa, puhtaat vaatteet, hyvän pullan tuoksuisen kodin, harrastuksia jne. Mielestäni asiaa kannattaa kuitenkin tarkastella laajemmasta perspektiivistä. Vanhempien sisäinen maailma on lapsen kasvatuksen kannalta paljon oleellisempaa. Toki perusasiat ovat tärkeitä, mutta ne tulevat luonnostaan kun vanhempi on tasapainossa itsensä kanssa.

Mielestäni lapsen kasvatuksen ydin on läsnäolo. Monista saattaa tuntua että läsnäolo on puhki kulutettu sana, jota viljellään joka puolella koko ajan. Mitä tämä läsnäolo sitten tarkoittaa? Se on mielestäni hyvin laaja käsite ja se riippuu aivan yksilöstä, miten sitä toteuttaa omassa elämässään. Se ei ole tekemättömyyttä ja tarkkailua, vaan se on aktiivista otetta elämään ja itseensä. Läsnäolon avulla äiti pystyy tarkkailemaan omia tunnelukkojaan, joita aivan varmasti vanhenmuuden myötä työntyy pintaan. Lapsi toimii erinomaisena peilinä kauankin piilossa olleille tunteille, niin hyvässä kuin pahassa.

Allekirjoitan vahvasti ajatuksen että äidin voidessa hyvin, voi koko perhe hyvin. Tässä aiheesta kirjoitettu hienosti. Äidin löytäessä sisällään piilevän potentiaalin, alkaa koko perhe voida henkisesti hyvin. Pidän lapsen ensimmäistä vuotta erittäin tärkeänä äidin ja vauvan elämässä. Silloin luodaan pohja syvälle kiintymykselle ja molemmin puoliselle kunnioitukselle. Matka alkaa jo synnytyslaitokselta ja jatkuu loppuelämän. Lapsi ei ole mielestäni irrallinen vanhempien muusta elämästä vaan hän on alusta saakka täysivertainen perheen jäsen, jota täytyy kunnioittaa ja rakastaa.

Itseään kunnioittava ja rajansa tietävä vanhempi on lapselle lottovoitto. Kukaan ei ole täydellinen vanhempi koko ajan, vaan virheitä ja vaikeita tilanteita tulee eteen kaikille. Ei ole syytä soimata itseään vanhempana jos jokin tilanne ei hoidu ihanteellisella tavalla. Kaikki vanhemmat kokevat tilanteita, jossa hermo on kireällä ja itse haluaisi vain olla vähän aikaan rauhassa lapsen vaatiessa ja riehuessa vieressä. Silloin sortuu helposti huutamaan, kurittamaan, käskemään ja ehkäpä myös uhkailemaan. Esimerkiksi töissä vastaavassa tilanteessa emme toimisi näin kollegan kanssa, vaan yrittäisimme ratkaista ongelman puhumalla tasavertaisesti. Lapsi todennäköisesti on vaille juuri sitä vanhemman läsnäoloa ja huomiota, juuri silloin kun emme sitä jaksaisi antaa. Lapset vaistovat vanhemman sanattoman viestinnän todella hyvin ja muuttuvat monesti näin ollen itsekin levottomaksi. Onneksi voimme oppia virheistämme ja itsestämme koko ajan olemalla nykyhetken tuntemuksille avoinna. Voimme tehdä toisenlaisia valintoja kun asia tulee eteen uudemman kerran. Lapsen rakkaus vanhempaansa on ehdotonta ja saat aivan varmasti kaikki asiat aina anteeksi.

Muistakaahan rutistaa, pusutella ja halailla lapsianne ahkeraan, sitä ei voi koskaan tehdä liikaa!

Picture

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.