Mitä elämänsyklit ja arvot kertovat sinusta

 

Viime aikoina on tullut pyöritelyltä ajatuksia arvoista. Olen tehnyt niin sanottua arvoinventaariota. Jonkun henkisen teorian mukaan ihmisellä ei tarvitse olla arvoja, koska ne lähtevät egosta eli mielestä. Teorian mukaan eläessä tässä hetkessä, ei tarvitse elämälleen sen tarkempia suuntaviivoja. Joskus ajattelin samoin, mutta olen kuitenkin huomannut, että arvot antavat hyvän suuntaviivan omalle elämälle ja toki myös parisuhteelle.
Arvot elämän syklisyydessäOmia arvojaan kannattaa miettiä tasaisin väliajoin, sillä ne muuttuvat sitä mukaan kun ihminen kasvaa ja kehittyy. Elämänsyklisyys määrittää myös arvoja. Olen törmännyt teoriaan jossa ihmiselämä kulkee 7 vuoden sykleissä ja kun tarkastelen omaa menneisyyttäni niin voin todeta tämän todeksi. Ensimmäiset 7 vuotta kuvaavat kehotietoisuuden kautta, ikävuosina 7-14 käymme kehitämme tunnetietoisuutta ja taitoja ja sitten 14-21-vuotiaana on puolestaan vuorossa mieli/järki. Nuo ikäkaudet edustavat myös alimpia chakrojamme.

Hieman yleistäen voisi todeta, että ensimmäiset neljätoista vuotta opetellaan noudattamaan sääntöjä ja olemaan kunnollinen. Teini-iän yltäessä päälle alkaa kapinoimisvaihe, jossa kaikki traditionaalisuus ja vanhoilliset arvot heitetään menemään. 21 vuoden ikä on seuraavan 7 vuoden syklin päätös.

21 vuoden ikäraja oli suuren murroksen ja myllerryksen aikaa omassa elämässäni. Silloin ennen niin paljon antanut urheilu ei enää tuonut tyydytystä ja aloin janoamaan vapautta. Halusin katkaista kaikki menneisyyden kahleet ja lähteä seikkailemaan. Olin myös aika hukassa, sillä enää  urheilu oli täyttänyt koko elämäni aina lapsuudesta saakka ja oli kova paikka myöntää itselleen, ettei minusta tulisi ikinä suurta mestaria. Tuolloin  myös isä-tytäs suhede koki suuren kolauksen, sillä hän olisi toivonut, että jatkaisin urheilu-uraani.

28 vuoden kypsään ikään päästessäni muuttuivat arvot taas todella paljon. Aloin kaipaamaan yhteyttä ja rakkautta. Suorittaminen ja menestyksen tavoittelu alkoi käydä raskaaksi ja halusin kokea jotakin muuta. En vain tiennyt mitä se voisi olla. Jälkeenpäin on hyvä olla jälkiviisas, joten olen analysoinut tuota maagista 28 vuoden ikärajaa. Todellinen tarpeeni oli olla hyväksytty ja rakastettu omana itsenäni, vailla suorittamista ja tekemistä. Kuten tiedämme, tämä kaikki on löydettävä itsestä, ennen kuin sen voi löytää ulkomaailmasta. Tuosta etapista lähti suuri matka kohti todellista itseäni. Esitin suuren ääneen itselleni kysymyksen. Kuka minä olen? Sen jälkeen lähti tapahtumaan myös ulkoisesti.

Tänä vuonna täytin 35 vuotta ja yksi 7 vuoden sykli on taas päättynyt elämässäni. Olen löytänyt rakkauden itsestäni, saanut kokea ehdotonta rakkautta lasten saamisten myötä, mennyt naimisiin, asettunut aloilleen Tampereelle ja omannäköinen työurakin on saamassa tuulta alleen. Minulla on kansainvälisen markkinoinnin ja myynnin koulutus ja niitä töitä teinkin aina kolmekymppiseksi saakka, kunnes tajusin että haluan jotakin muuta.

Picture

Yin/yang kaikesta löytyy tasapaino ja harmonia

​35 ikävuoden syklistä sanotaan, että se on aika jolloin ihminen alkaa miettiä todella mitä haluaa tehdä ja ilmentää maailmaan. Näin myös kohdallani. Teroitan tälle hetkellä vielä omaa henkilökohtaista missiotani ja uskon, että saan siihen selvyyden vielä tämän vuoden puolellla. Personal trainerinä pääsin jo lähemmäksi omaa elämäntehtävääni mutta vieläkään se ei tuntunut aivan omalta, jotakin puuttui. Minulla on aikaa vielä käydä läpi tätä sykliä ja uskonkin, että koko ajan pääsen lähemmäksi omaa kutsumustani ja ydintä. Voin tehdä mitä vaan mutta mitä minun vahvuuteni tukee, on myös hyvä kysymys.Joka elämän sykliin kuuluu siis erilaiset teemat. Emme voi pitää samanlaisia arvoja koko elämäämme, muuten meistä tulee hyvin joustamattomia. 14- vuotiaan Elinan arvot sekä myös tarpeet ovat hyvin erilaiset kuin 28- vuotiaan arvot. Onko muuten kukaan teistä kuullut jonkun kysyvän, yleensä jonkun läheisin, että sinähän sanoit silloin ettet ikinä halua sitä, ootko siis muuttanut mielesi? Todellakin, mieltä saa muuttaa koska elämä muuttuu koko ajan, halusimmepa sitä tai emme. Miksipä sitten ei omat näkemykset, arvot ja tarpeet muuttuisi myös?

Arvoristiriita
Sisällämme saattaa olla koko ajan pieni kamppailu menossa. Tämä syö jaksamistamme ja terveyttämme. Jos emme itse tiedosta omia arvoja ja tarpeitamme tulemme kirjaimellisesti sairaaksi. Joskus saattaa tuntua siltä, että eläisi jonkun toisen elämää. Silloin saattaa olla paikallaan katsoa omia arvojaan ja sitä toteutuuko ne oikeasti omassa elämässä.

Picture

Itselleni todella korkealla arvoasteikossa on se, että saan viettää metsässä ja luonnossa aikaa säännöllisesti.Esimerkki
Sirpa tekee pitkää päivää töissä, hän ei ehdi syödä muuta kuin mitä nopeasti käsiinsä saa. Liikkumiseen ei ole aikaa eikä jaksamista enää pitkään aikaan. Terveys reistailee ja olo on huono. Perhe kärsii mutta niin kärsii Sirpakin. Mitä veikkaisitte Sirpan arvoiksi? Tuleeko mieleen, että Sirpalle työ ja uran kehittäminen ensisijaisen tärkeä arvo. Sirpa ei voi hyvin, joten hän tekee väärin itseään kohtaan ja ei kenties ole edes ajatellut arvojaan.

Lähdetäänpä siis katsomaan Sirpan arvoja tarkemmin.  Hänelle ykkös arvona elämässä on terveys, sen jälkeen perhe, sitten parisuhde ja sen jälkeen vasta saattaa tulla menestyminen työelämässä. Sirpan tekeminen ja arvomaailma eivät siis tue juurikaan toisiaan. Syntyy arvoristiriita, joka heijastuu ulos ahdistuksena, väsymyksenä ja huonotuulisena.

Arvoja kannattaa siis tarkastella tasaisin väliajoin, että laiva pysyy oikeassa kurssissa. Itse tarkastelen omia arvojani useasti vuoden aikana ja ennen kaikkea sitä, että toiminko omien arvojen pohjalta. Joskus pääsee käymään niin, että olen laittanut esimerkiksi oman työn ja tekemisen perheen edelle ja se on näkynyt heti kiukkuna ja turhautumisena. Itselleni on tärkeää löytää tasapaino tekemisen ja olemisen välillä. Mitään ei kannata lähteä tekemään pakolla ja kiukulla, vaan hyvillä fiiliksin.

Millaisia arvoja sinulla on ja näkyvätkö ne arjessa?

<3:lla
Elina

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.