Minkä arvoinen olet rakkaudessa?

Meillä jokaisella on sisäinen arvoasteikko. Me mittaamme ja vertaamme itseämme myös muihin ympärillämme. Ystäviin, julkkiksiin ja perheenjäseniin. Usein nämä arvoasteikot asuvat meillä pinnan alla, syvemmällä alitajunnassamme. Ne ovat muotoutuneet elämämme aikana uskomuksista, näkemyksistä, onnistumisista ja epäonnistumisista. Uskomuksiin jotka asettavat meidät tietylle tasolle arvoasteikolla törmään jatkuvasti. Juuri kuulin ystäväni synttäridinnerillä, kun yksi ihastuttava nainen muutamaan otteeseen puhui siitä kuinka hän ylipainoisena ei voi ottaa liikaa ruokaa yhteisestä pöydästä, toisin kuin hoikempi seuralainen. Rakkaudessa usein ajatellaan, että joku on ”out of my league”, ulkonäöllisesti, statuksellisesti tai rahallisesti. Näissä kaikissa tapauksissa sisäinen arvoasteikkomme on toiminnassa!

Kun menet hakemaan asuntolainaa arvosi mitataan rahassa. Pankkihenkilö kysyy sinulta luottokorttivelat, opintolainat, autolainan, pikavipit ynnä muut kulusi. Hän vertaa näitä omaisuuteesi ja tuloihisi. Ystäväni sai kerran kuulla pankissa voivansa alkaa katsoa asuntoja ”radanvarresta”, missä ei sinänsä mitään huonoa ole, mutta hän koki sen nöyryyttävänä himoitessaan Helsingin Punavuoresta omaa kotia. Hänet arvotettiin pankin puolesta.

Mielenkiintoisinta olisikin kysyä kuinka alitajuntasi mittaa arvoasi? Minkä arvoisena pidät itseäsi rakkaudessa?

Tämä onkin kompakysymys, koska lähes jokainen asiakkaani jolta kysyn mitä ansaitset rakkaudessa, vastaa ansaitsevansa kaikkea hyvää ja ihanaa. Mutta heidän historiansa ja valintansa eivät välttämättä tue tätä tietoisen mielen antamaa vastausta! Nämä arvoasteikot saattavat olla niin syvällä ja tuntua niin häpeällisiltä, että emme pysty tunnustamaan niitä. Saati sitten sanoa niitä ääneen.

Häpeä on tunne, josta meillä on paljon löydettävää ja opittavaa. Häpeä pitää piilossa asioita, ja tunteita, jotka päivänvaloon tuotuina ensin säikäyttävät meitä. Mutta tuovat meille vapauden kun uskallamme antaa niiden näkyä ja hälventyä. Brene Brown on ”häpeätutkija” jolla on aiheesta loistavia, elämänmakuisia kirjoja.

“Owning our story can be hard but not nearly as difficult as spending our lives running from it. Embracing our vulnerabilities is risky but not nearly as dangerous as giving up on love and belonging and joy—the experiences that make us the most vulnerable. Only when we are brave enough to explore the darkness will we discover the infinite power of our light.” Brene Brown

Mitä jos miettisimmekin rakkauden mitta-asteikkoa uudelleen? Miettisimmekin sitä tämän päivän valintojemme kautta, joilla rakennamme ja vahvistamme arvostusta omaa itseämme kohtaan. Voimme istuttaa siemeniä uusista uljaista ajatuksista, jotka vahvistavat meitä sisältä päin sekä tukea niitä teoilla, jotta ne juurtuvat syvään ja alkavat muokkaamaan arvoasteikkoamme uuteen muotoon. 

Minkä arvoinen on kykysi solmia suhteita ihmisiin ympärilläsi?

Kuinka paljon olet kerryttänyt varallisuutta rakastamalla ihmisiä ympärilläsi?

Paljonko sinulla on säästössä hyviä tekoja itseäsi kohtaan?

Mitä muistoja valitset vaalia sydämessäsi, jotka vahvistavat asemaasi?

Kerrytätkö näitä muistoja kokemuksillasi aktiivisesti joka päivä?

Mitä hyvää jaat yhteisöllesi ympärilläsi?

Kuinka monta hyvää ajatusta ja rakastavaa tekoa laitat talletustilillesi tänään?

Sisäinen arvoasteikkosi rakkaudessa(kaan) ei ole staattinen. Sinä voit alkaa vaikuttamaan siihen jo tänään. Kuinka helpottavaa.

P.S. Kiinnostaako rakkauselämäsi muuttaminen sinua? Ensimmäinen, kokonaisvaltainen ja täysin verkossa omaan tahtiin tehtävä rakkausvalmennus on NYT auki! Kaikki Rakkaudesta -valmennus on lempilapseni, jonka tarkoituksena on lisätä tietoa, taitoa ja uskoa rakkaudessa. Minä, sekä ihanat vierailevat valmentajat: Mariko Pajalahti, Teresa Välimäki, Tara Lange, Pauliina Flang ja Merja Valve viedään sinut matkalle kohti unelmiesi rakkauselämää. Tutustu täällä: www.kaikkirakkaudesta.fi

Lisää kirjoittajalta Valmentajan päiväkirja / Renja Reenpää

Lähes täydelliseen parisuhteeseen – mutta miten?

Lähes täydellinen tarkoittaa mun mittapuulla onnellista, eteenpäin menevää ja molempiin suuntiin kommunikoivaa...
Lue lisää

2 Kommenttia

  • Mielenkiintoista. Ajattelen itsekin juuri noin, että kaikki hyvät on “out of my league”, mutta toisaalta huonoakaan en halua. Olen siis yksin.

    • Moi Emmi! Sori kun vastaus tulee näin myöhään….ymmärrän fiiliksesi, varsinkin jos on pettymyksiä taustalla. Mutta onko asian pakko olla joko tai? Tarkoitan, että mies on joko Out of my league tai huono? Voisitko ajatella joustavasi tästä ajattelumallista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.