Miltä maistuu ei?

Makustele alla olevia hetki.

Ei!

Ei kiitos. 

Ei missään nimessä. Ei tänään. Ei, en halua. Ei enää. Ei just nyt. Ei enää koskaan. Ei, en tule. Ei, en tee. Ei, en jaksa.  Ei saa. Ei, en voi.

Sulje silmäsi hetkeksi ja piirrä mieleesi ”ei” sana. Yritä saada kiinni mielikuvista, joita se tuo sinulle.

Mulla tulee heti mielikuva oven läimähtämisestä kiinni. Joko minä läimäytän sen jonkun toisen nenän edestä kiinni, eväten häneltä mahdollisuuden, tai sitten se ovi läimähtää omaa tuulenhalkojaani hipoen ja sulkeutuu mun edessä. Pam!

Ei:stä ei jää hyvä jälkimaku. Viimeksi sanoin ei tänään. Sain tekstarin vanhalta lapsuudenystävältäni ”Lähdetkö huomenna kahville?”.

Kahville lähteminen sotkisi työkuvioni tai perhekuvioni, enkä halua kumpaakaan. Vaikka kahvittelukin saattaisi olla ihan mukavaa.  Tuntuu siltä, että suljin oven hänen edessään ja aiheutin mielipahaa. Mutta sen sijaan, että potisin tästä nyt huonoa omaa tuntoa, ajattelin tehdä asialle jotain..

Ei:n voi joutua sanomaan asiakkaalle, pomolle, lapselle tai puolisolle. Mutta vaikeaa se usein on.

Kenelle sinun on vaikeinta sanoa ei? Missä se näkyy vahvimmin?

Tunne, joka usein jää jälkeen on hylkääminen, ärsytys, syyllisyys, viha tai suru. Jommallekummalle, usein molemmille osapuolille. Tämä oven kiinni läimähtäminen herättää myös pelot. Sieltä ne ryömivät luolistaan huutelemaan, että “tuo ovi ei kyllä enää koskaan aukea!” tai “ei aukea muutkaan ovet sinulle”, jos tämän suljet. 

Pelot yrittävät säikäyttää meitä menemään takaisin sinne missä viimeksi olimme turvassa! Nämä pelot ovat täysin ymmärrettäviä ja loogisia, koska aivomme on luotu suojelemaan meitä vaaroilta. Pettymyksen herättämä jännitys lähettää aivoillemme pelko signaalin, ja ne yrittävät pelastaa meidät vaaroilta. 

Tähän törmäämme muun muassa rakkaudessa. Muistatko aikaa jolloin et uskaltanut sulkea ovea, koska pelkäsit, että mitä jos kukaan ei enää rakastakaan minua? Olisiko vain parempi jäädä tähän suhteeseen tai suhteen tapaiseen, jotta minulla vain olisi joku.

Ihanat, rakkaat, suojelevat aivomme. Olkaamme niille armollisia, koska ne haluavat vain parasta meille ja toimivat niillä resursseilla, jotka niille on annettu. 

Mitä jos antaisimmekin aivoillemme uusia resursseja?!? Kun sanoin ei kahvitteluseuraa kaipaavalle ystävälleni, annoin hänelle mahdollisuuden lähteä vaikka tinder treffeille. Kun aikanaan sanoin ei kahdelle suhteen tapaiselle, avasin oven elämäni rakkaudelle.

Aivoillemme on mahdollista opettaa asioita. Voimme keskittyä muuttamaan tämän sanan merkitystä itsellemme ja muille.

Mitä jos meille lapsuudesta saakka negatiivisena kaikuva ”ei” olisikin avain mahdollisuuksiin? Sen sijaan, että ajattelen oven läimähdystä kiinni, tuonkin mieleeni mielikuvan taika-avaimesta, joka avaa uusia ovia. Niitä ovia, joita en edes löytäisi, jos en sanoisi tai kuulisi ei-sanaa. Pysähdy hetkeksi kaivelemaan menneisyyttäsi? Onko mahdollista, että sinulle sanottu ei onkin mahdollistanut jotain paljon parempaa? Varmasti.

Vastuu niiden ovien avaamisesta on tietenkin ei sanan vastaanottajalla! Sinun on harjoiteltava päästämään irti tarpeestasi vastata toisen tunteista. Sinä myös vedät omat rajasi. Mikä mahtava vapaus syyllisyyden taakasta.

  • Jos sanon ei, hänellä on mahdollisuus ottaa yhteyttä johonkin toiseen henkilöön
  • Jos kieltäydyn tästä projektista, annan jollekulle toiselle tilaisuuden näyttää kyntensä
  • sanomani ei johtaa siihen, että asiat on tehtävä eri tavalla kuin aiemmin
  • Kun sanon ei, näytän itselleni asettavani oman hyvinvointini prioriteetiksi
  • Ei mahdollistaa kalenterini pitämisen avoinna, jotta voin pitää lupaukseni
  • Ei:n sanominen on minulle huikea mahdollisuus astua ulos mukavuusalueeltani ja kasvaa ihmisenä

Sen sijaan, että kantaisin syyllisyyden taakkaa ei:n sanomisesta, luon itselleni sielun sopukoissa asti tuntuvan innostuksen kaikista niistä mahdollisuuksista, jotka voi avautua tästä.

Lisää kirjoittajalta Valmentajan päiväkirja / Renja Reenpää

Lähes täydelliseen parisuhteeseen – mutta miten?

Lähes täydellinen tarkoittaa mun mittapuulla onnellista, eteenpäin menevää ja molempiin suuntiin kommunikoivaa...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.