Milloin raskaaksi uudelleen, kas siinäpä pulma?

 

Sosiaalisessa mediassa on pyörinyt tiuhaanteksti, jossa tutkimuksen mukaan liian tiheällä tai tiheillä raskauksilla olisi negatiivisia vaikutuksia niin lapseen kuin äitiinkin. Monet ovat ottaneet tutkimuksen loukkauksena, jossa taas kerran syyllistetään äitejä. Itse näen asian erilailla ja hyvä että tämäkin asia otetaan esille. Mielestäni syyllistymiseen ei ole aihetta ja olen iloinen että asiasta keskustellaan.“Lyhyellä syntymävälillä, eli alle 18 kuukautta edellisestä synnytyksestä uuden raskauden alkuun,  on tutkittu olevan useita kielteisiä terveysvaikutuksia sekä lapseen että vanhempiin köyhissä, korkean imeväiskuolleisuuden maissa, mutta myös rikkaissa länsimaissa.”

Minulle henkilökohtaisesti arvona on tärkeää olla terve ja hyvinvointinen. Teen paljon elämässäni valintoja sen mukaan, että voisin arjessa hyvin ja olisin energinen sekä tyytyväinen olooni. Sen takia olen intuitiivisesti päätynyt siihen, että meillä ei kauhean pienillä ikäeroilla lasta hankita. Haluan muodostaa heti alusta saakka vauvaan vahvan siteen sekä myös imettää, joten intuitioni on vahvistanut juurikin noita asioita mitä nyt tutkimuksessa on tullut esiin. Vauvakuume on vaivannut pitkään mutta olen tiedostanut, että olisi hyvin haastavaa olla kahden pienen lapsen äiti. Mielestäni se olisi lapsilta sekä myös itseltäni äitinä pois. Kaikilla tietysti asia ei ole näin ja tutkimuksessa esille tulleet asiat eivät pidä kaikkien kohdalla paikkaansa.

Suomessa suuntaus on siis ollut 70-luvulta saakka se, että lasten ikäeroksi muokkautuu vuosi tai kaksi. Miksi sitten lapsia tehdään pienellä ikäerolla vaikka tutkimukset ja ihan oikea elämäkin näyttävät selvästi, että lasten pienet ikäero altistaa monille ongelmille?
– Kuulen usein että pientä ikäero puolustetaan sillä, että sitten on lapselle on kaveri jonka kanssa leikkiä. Se on ihan hyvä pointti mutta voihan suuremmilla ikäeroilla olevat lapset leikkiä keskenään ja sitten on tietysti myös lasten omat ystävät.
– Monet sanovat suunnittelevansa lapset tiheään, sillä rahallisesti se on kannattavampaa. Ilmeisesti toisen lapsen syntyessä ennen kuin toinen on täyttänyt kolme vuotta, saa paremmat äitiyspäivärahat. Monen mielestä yhteiskunta ei tue tarpeeksi lapsiperheitä tässä asiassa ja sen takia pitää vähän niin kuin toimia itseään vastaan.
– Monilla vaivakuume on hyvin vahva jo heti synnytyksen jälkeen. Vauvakuume alkaa vaivata ja kun tunne on vahva, vie se ehkä kehonkuuntelulta ja järjen ääneltä voiton.
– Lapset ja taaperot ovat niin ihania. Monesti yksivuotias on vielä aivan valloittava, jolloin tulee ajatelleeksi että näitähän voisi olla useampi. Kaksivuotiaana uuden vauvan synnyttyä tilanne saattaa olla toinen, uhma- tai tahtoiän painaessa päälle.
– Lapsien tekeminen on aloitettu kypsemmällä iällä ja biologinen kello saattaa tikittää.

Joissakin vanhoissa Amerikan intiaanien heimoissa on ollut määräys, ettei naista saa saattaa raskaaksi kuin kolmen vuoden välein koska se heikensi liikaa naista. Monissa heimokulttuureissa on siis tiedetty tämä asia mitä tutkimuksessa on saatu selville. Raskaus on naisen keholle koettelemus ja se kuluttaa paljon mm. naisen mineraali- ja hivenainetasoja. Keho kuormittuu lisää imettäessä ja vie monesti paljon aikaa ja voimavaroja arjessa. Naisen keho on kasvualusta sikiölle ja olenkin sitä mieltä, että monesti naisen kehossa ei ole tarpeeksi hyviä rakennuspalikoita syntyvälle lapselle ja terveys haasteet saattavat vaivata jo pienestä alkaen.

Pienten lasten vanhemmat joutuvat koville ja sen olen itsekin monesti nähnyt. Minun ja veljeni välinen ikäero on hieman yli puolitoista vuotta ja tiedän kuinka kovilla oma äitini oli tuolloin. Olen kuullut, että paikat eivät palautuneet synnytyksen jälkeen normaalisti ja muutenkin kolmen pienen lapsen kanssa elämä oli hyvin uuvuttavaa. Tuolloin ei ehkä puhuttu synnytyksen jälkeisestä masennuksesta mutta äitini kohdalla se piti varmasti paikkansa.

Tämä asia koskettaa siis monella tapaa itseänikin. Olen iloinen, että asia herättää keskustelua, sillä silloin on perheellä myös mahdollista tehdä toisenlaisia valintoja. Tässäkin asiassa monet seuraavat valtavirtaa automaattiohjauksella ja silloin helposti unohtaa kuunnella omaa sisäistä ääntä. Elämää ei tosin voi käsikirjoittaa valmiiksi, mutta uskon, että moneen asiaan voi itse vaikuttaa. Itseään ei kannata pistää sellaiseen rakoon josta on hyvin hankala selvitä.

Picture

Nuorimman veljen synnyttyä olin jo päässyt kypsään viiden vuoden ikään 🙂Olen elänyt ihan hyvän lapsuuden mutta olen joutunut ottamaan myöskin todella paljon vastuuta pienestä pitäen. Omat vanhempani ovat kuitenkin tehneet parhaansa ja olen heille monista asioista todella kiitollinen.

<3:lla
Elina

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.