Miksipä en imettäisi? Imettäisinkö vielä taaperoakin?

 

Olen imetyksen puolestapuhuja. Aikaisemmin olen puhunut jonkin verran omasta imetys taipaleestani ja kertonut hieman imetyksen hyödyistä. Doulakseni myötä olen törmännyt tilanteeseen, jossa äidit todella tarvitsevat imetysapua. Valitettavasti monessa kunnassa ei pystytä tukemaan imetystä, vaikka olemassa on hoitohenkilökunnallle tarkat imetysohjaus suositukset. Äidit kokevatkin jäävänsä asiana kanssa monesti täysin yksin. Päätin, että haluan lisätietoa aiheesta ja niinpä päädyinMammae järjestämään imetysohjaaja- koulutukseen.Kaksi päiväisessä, 20h koulutuksessa koulutuksessa käytiin imetys asiaa hyvin laajasti läpi. Tietoa tuli tuhti paketti mutta nostan esille muutamia asioita, mitkä itselläni jäi päällimmäisenä mieleen. Imetys asioita kannattaisi alkaa miettimään jo raskaana ollessa. Kumppanin kanssa olisi hyvä keskustella asiasta ja miettiä sitä, miten pystyttäisiin turvaamaan ensikuukausien imetys, sillä se saattaa olla aluksi hyvin aikaa vievää. Kumppanin tuki on imetyksen onnistumiselle äärimmäisen tärkeä asia. Miehet kannattaa ottaa mukaan aktiivisesti jo raskausaikana sekä synnytykseen valmistautumisessa. Se vahvistaa ja voimaannuttaa koko perhettä!

Imettäminen on suurimmalle osalle haastavaa mutta erityisesti ensisynnyttäjille! Suurimmalla osalla imettäjistä on jossain vaiheessa  imetystaivaltaan haasteita, mutta kun on jo valmiiksi tietoa aiheesta, niin sitten on tosi paikan tullen huomattavasti helpompi lähteä miettimään vaihtoehtoja. Mielestäni on myös tärkeää, että äidillä on todellinen halu onnistua imettämisessä. Suosittelenkin selailemaan näitä sivuja jo aktiivisesti raskausaikana. Tukea moneen imetys pulmaan saat onlinessa myös Imetyksen tukiryhmän facebook- sivuilta. Noilta sivuilta olen itse saanut monessa pulmallisessa tilanteessa apua ja tukea omalla imetys taipaleellani, joka vielä jatkuu.

 “Terveysintoilijana”  ja luonnollisen elämän puolestapuhujana, minulle painavin syy imettää oli se, että se on yksinkertaisesti parasta ravintoa vauvalle sekä se, että luonto on vaan hoitanut tämänkin asian kätevästi.

Rintamaidon koostumus:
* Kunkin nisäkäslajin maito on lajispesifistä eli se tukee kyseisen lajin poikasten kehitystä parhaiten (lehmänmaito on vasikoille)
* Ympäri maailman koostumus on samanlaista vaikka äidin syömä ravinto vaikuttaa siihen
* Kolostrum eli ensimaito on äärimmäisen ravintotiheää, siinä on enemmän proteiineja sekä mineraaleja kuin myöhäisemmässä vaiheessa
* Ensimaidossa on mm. runsaasti vasta-aineita, valkosoluja, suolen toimintaa edistäviä aineita, kasvutekijöitä sekä runsaasti rasvaliukoisia vitamiineja mm. A- ja E- ja K-vitamiinit
* Maito muuntuu matkan varrella mutta on vielä parinkin imettämis vuoden jälkeen todella ravitsevaa

“Niin kauan kuin imetät, hän saa joka päivä pienen rokotuksen”
Asbjorn Langslet, lastentautien professori

On todella tärkeää että vauva saa ensimmäiset maitopisaransa heti synnyttyään. Sen takia olisi hienoa että vauva saisi olla äidin vatsan päällä vapaasti heti synnyttyään. Viisaana olentona vauva löytää kyllä tiensä rinnalle ja alkaa vaistomaisesti imemään. Toki aina ei ole mahdollista saada heti vauvaa ihokontaktiin äidin kanssa, esim. hätäsektio. Mutta heti kun se on mahdollista niin se kannattaa tehdä. Vauvan suolistoa ei kannattaisi lähteä sekoittaan etenkään vieraan nisäkkään maidolla. Onneksi sairaalassa saa suurella todennäköisyydellä luovutettua äidinmaitoa mikä on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin lehmänmaitopohajinen korvike, mutta sekään ei valitettavasti ole sama asia kuin oma kolostrum.

Picture

Koulutus oli täynnä innostuneita sydämellisiä naisia . Moni tekee tätä vapaaehtoispohjalta koska kokee asian niin tärkeäksi! Todellista naisenergiaa <3Tutkittua tietoa imetyksen eduista:
* Pienikin määrä äidinmaitoa vähentää suolistoinfektioita 64%
* Imetys vähentää kätkytkuoleman riskiä 36%
* 3-4kk täysimetys vähentää 27% allergioiden riskiä
* Keliakian riski pienenee 52%
* Suojaa ylipainolta n. 15-30%
* 3kk Täysimetys pienentää 30% 1 tyypin diabetes riskiä sekä 40% 2 tyypin diabeteksen esiintyvyyttä
* Vähentää lapsuus ajan leukemia ja lymfooma riskiä
* 3kk tai kauemmin imetetyilla korkeampi älykkyysosamäärä sekä paremmat oppimistulokset
* Edistää purennan normaalia kehitystä

Aihetta on siis tutkittu paljon ja kaikki puhuu imetyksen puolesta. Jo noidenkin faktojen perusteella kannattaa miettiä imetysasioita erityisen tarkasti omalla kohdallaan.

Paljon puhutaan imetyksen eduista vauvalle mutta harvemmin sen eduista äidille. Niitäkin löytyy paljon!

Imetyksen vaikutus äidin terveyteen:
* Nopeampi palautuminen synnytyksestä mm. kohdun nopeampi supistuminen normaaliksi
* Ehkäisyvaikutus
* Vähemmän synnytyksen jälkeistä masennusta
* Vähemmän lapsen huonoa kohtelua
* Auttaa pääsemään raskauskiloista
* Lisää kiintymyssuhteen muodostusta
* Rakkaushormoni oksitosiinin vaikutus äitiin on yleisesti tiedossa. “Pumpulissa” on ihana elää =)

Monet varmasti tietää kaikki imetyksen hyödyt mutta sen toteuttaminen käytänössä onkin sitten aivan eri asia. Imetys voi lähteä väärille raiteille jo sairaalassa. Ratkaiseva asia imetyksen onnistumisessa onkin kunnollinen ohjaus äidin tarpeiden mukaan.

Imetyksen epäinnistumiseen on monia syitä. Äärimmäisen harvalla on kuitenkaan fysiologista estettä imettää mutta toki niitäkin löytyy. Imetys saattaa loppua jo ensimetreille mutta yleisempää imetyksen loppuminen on 2-4kk iässä. Tähän kohtaan äiti tarvitsisi erityisen paljon tukea ja neuvoa, sillä maito ei vain lopu, niin kuin yleinen käsitys on. Muutamia asioita mitkä haastaa imetystä; tiheän imun kausi saattaa yllättää, huoli vauvan painosta saattaa hämätä antamaan korviketta, lähipiirin ei niin hyvät ja kannustavat “neuvot” saattavat häiritä, rintaraivarit ja äidin oma jaksaminen saattaa olla tapissa. Jos on kuitenkin oma tahtotila oikeanlainen, niin uskon että näistäkin selviää aivan varmasti!

Olen nähnyt läheltä, kuinka äidit kamppailevat imetyksen kanssa ja se saattaa olla ihan mahdoton pettymys jos imetys ei onnistukkaan. Pettymys saattaa haitata pitkään elämää, vaikka lapsi olisi jo vanhempi ja voisi hyvin. Se on mielestäni sydäntä särkevää. Pitää muistaa se, että olet hyvä ja rakastava äiti vaikket imettäisikään. Äidin rakkaus ei ole riippuvainen imetyksestä. Se on jotain paljon syvempää ja sanoin kuvailematonta. Nauti siis siitä! 

Picture

Itselläni oli tavoitteena imettää 2-vuotiaaksi ja hyvin vaikean alun jälkeen näyttää siltä että onnistun. Mieheni sanoihin on hyvä päätttää; ” Oliver näyttää niin kovin onnelliselta aina kun hän on saanut “kikkiä” <3<3:lla
Elina

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.