Miksi yökyläily kannattaa!

 

Viime vuosikymmenten saatossa yhteisöllisyys on menettänyt merkitystään. Enää ei ole tiiviitä kyläyhteisöjä joissa asioita jaettiin ja apua oli saatavilla ympäri vuorokauden.Tässä ajassa yksilölähtöinen ajattelutapa on vallalla. Asumme kaupungeissa suurissa kerrostaloissa, mutta harvoin edes moikkaamme, saati tiedämme kenen sänky saattaa olla metrin päässä omasta sängystämme. Miettikää miten hurja ajatus, täysin ventovieras ihminen nukkuu yöstä toiseen vieressäsi!Itse olen päässyt kokemaan yhteisöllisyyttä muuttaessani kotoa pois ja mennesäni Kuortaneen urheilulukioon opiskelemaan. Asuimme 6 hengen soluissa ja jaoimme ensimmäiset vuodet huoneen toisen tytön/naisen kanssa. Abivuotena saimme sentään omat huoneet. Muistan tuon ajan olleen tosi mahtavaa! Nuoret naiset jakamassa omia tuntemuksiaan naiseuden kynnyksellä, samalla antaen tukeaan toisilleen tähän haastavaan elämän vaiheeseen. Jatkaessasi opiskeluja ammattikorkeakoulussa, asuin Kuortaneella jakean monen muun kanssa urheiluinnostukseni. Meillä oli aina tiivis porukka ja vaikkemme enää samassa asunnossa eläneetkään, niin iltamyöhään vierailut ja yhdessä tekeminen oli tosi antoisaa! Olen kiitollinen siitä, että olen päässyt jakamaan monta vuotta mahtavien naisten kanssa, joista osa on edelleen hyviä ystäviäni. Omille tuntemuksille on peili ollut aina lähellä ja kipeitäkin juttuja on tullut jaettu näiden naisten kanssa. Pitkät keskustelut ja jakaminen on auttanut minua kasvamaan ihmisenä.

Me naiset ajattelemme monesti liian vaikeasti yhteisöllisyydestä ja tuesta. Meidän ei tarvitse lähteä ekokylään asumaan saadeksesi tuntea yhteisöllisyyttä tai edes asua lähellä verisukulaisiamme. Voimme toteuttaa yhteisöllisyyden tarpeemme omalla tavallamme ja mikä onkaan parempaa kuin yökyläilyt ystävien luona. Minulle on hyvin luonnollista mennä jonnekin toisen nurkkiin patjalle nukkumaan Oliver kainalossa. En ole onneksi kovinkaan vieraskorea, joten olen paikassa kuin paikassa kuin kotonani.

Yökyläillessä saat aikaa yhdessäololle ja tekemiselle ja mikä parasta, aikaa jää myös lasten hoidolta juttelulle ja aidolle kohtaamiselle. Lasten mennessä nukkumaan voivat aikuiset jäädä keskustelemaan sydäntä polttavista aiheista. Etenkin naiset kaipaavat monesti aikaa jutella syvällisiä ja pohtia maailman menoa. Että siihen tilaan päästäisiin, niin monesti tarvitsee antaa aikaa ja tilaa ystävyys- tai ihmissuhteelle. Nopeasti kahvitellessa emme ehdi pääsemään kuin toisen iholle eli jakamaan aivan pintapuolisia asioita.

Heidin kanssa tehdään säännöllisesti yökyläilyjä. Heidin perheellä on isompi asunto, joten luonnollisesti ollaan oltu siellä enimmäkseen. Pääsemme yleensä keskustelemaan syvällisiä jo lasten leikkiessä toistensa kanssa. Asumme Heidin kanssa 10min automatkan päästä toisistamme, joten sen puolesta yökyläilyä ei tarvitsisi tehdä. Yökyläily täyttää naisen tarpeen puhua ja purkaa. Yhdessä ruoan laittaminen ja oleilua on erittäin mukavaa myös lapsille. Heidin mies Heikki on kanssa ollut kiitollinen toisesta asunnossaan oleilevasta “jalkavaimosta” ;).

Viime viikolla saimme yökylävieraaksi 4 henkisen seurueen. Meidän 53 neliön asunto oli aika täynnä, mutta se ei haitannut yhtään. Oli ihana nähdä kaksosia ja heidän vauvojaan pitkästä aikaa =)

Picture

Ollaan oltu Järvenpäiden kaksosten kanssa ystäviä 17-vuotiaasta saakka, jolloin jaoimme ensimmäistä kertaa Kuortaneella soluasunnon. Muutama vuosi myöhemmin melkein samanlainen kommuuniasuminen jatkui, kun muutimme samalle kadulle Jyväskylässä. Nyt porukkaan on tullut hieman lisävahvistuksia <3
Picture

Picture

vas. Meillä majoitutaan eteisessäkin. Onneksi vieraamme ovat hyvin soputuvaisia, eivätkä ikinä valita turhista.
Ylh. Illalla kun kaikki lapset oli saatu nukkumaan, jutskailimme hieman aikuisten kesken ennen nukkumaan menoa.
Picture

Oliver intoutui antamaan tyttövauvoille pusuja <3
Picture

Näiden entisten huippu-urheilijoiden kanssa arki on energistä. Lähdetään yleensä ulos tai treenailemaan. Täältä voit lukea hieman enemmän näiden naisten saavutuksista. Mari Järvenpää ja Minna Joutsen (wikipedia ei taida olla ihan ajantasalla), kovia juoksijoita kuitenkin!
Picture

Sain taas vauva energiaa imettyä itseeni, miten ne voikaan olla niin suloisia <3Kannustan kaikkia yökyläilemään ja viettämään aikaa yhdessä. Se piristää arkea kummasti! Meillä tiedossa tällä viikolla yökyläiljä kahteen paikkaan.

<3:lla
Elina

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.