Miksi niin monet ovat hukassa oman naiseutensa kanssa?

Olen törmännyt tähän aihealueeseen viime vuosina paljon ollessani tekemisissä naisten kanssa niin livessä kuin somessa. Naiset ovat havahtuneet kysymymään: kuka minä olenkaan naisena, Naisena isolla N:llä? Havahtuminen tapahtuu suureksi osaksi siksi, että kollektiivinen ilmapiiri tuo tällä hetkellä voimakkaasti esiin juuri naiseuden korostamista, naiseuden kokemista, naiseuden ominaispiireitä vaikka toisaalta olemme yksilöllisempiä ja tasa-arvoisempia kuin koskaan eikä yhtä tapaa ilmentää naiseutta enää ole enää tässä ajassa.

Naiseuden, feminiinisyyden esiinnousu tuo paljon hyvää, mahdollisuuksia vapautumiseen pitkän maskuliinisuuden kauden jälkeen, jossa naiseus ja naisellisuus on enemmänkin tukahdetettua tai pitkälle ulkokullattua. Samalla se tuo mukanaan haasteita, sillä muutos näiden energioiden tasapainotuksissa ei tapahdu sormia napsauttamalla.

Picture

 Maskuliinisen ja feminiinisen energian tasapaino

Toiset meistä ovat luonnostaan maskuliinisempia, toiset feminiinisempiä. Jokaiselle on annettu oma kombo, jossa on hyvä olla. Tässä ajassa meitä on kovasti tungettu erilaisiin muotteihin, joissa todellinen olemusmuotomme on joutunut kärsimään. Toisin sanoen olemme jo lapsesta asti joutuneet tukahduttamaan itseämme, enemmän joko maskuliinista – tai femininiistä puoltamme tai molempia jollain tasolla.

Feminiinienergia terveesti ilmennettynä sallii tunteet, herkkyyden ja elää ilon, vapauden ja flow:n kautta tässä hetkessä. Terve feminiininen muistaa ruokkia sydämen voimaansa ja olla yhteydessä itseensä ja muihin. Yksin ei tarvitse pärjätä. Maskuliinienergia taas on toimeenpanevaa, tekevää, yksilöllistä tekemistä korostavaa, aikaansaavaa, vahvaa ja voimallista. Terve maskuliininen ei turhaan pyytele anteeksi olemassaoloaan vaan antaa mennä, unelmia ja tavoitteita kohti.

Ihanne olisi tietenkin saada itsestämme näiden molempien puolien vahvuudet käyttöön. Ensimmäinen askel on tiedostaa, onko toinen puolemme selvästi ylikäytössä toisen kustannuksella. Itse olen syntyjään enemmän feminiininen, mutta olen kasvanut pitkälle samaistuen maskuliiniseen energiaan. Olen pitänyt kaikkea feminiinistä heikkona (suurin samaistumisen kohde feminiiniseen on usein oma äiti) ja pyrkinyt vähättelemään omia tunteita ja herkkyyttä. Tässä ajassa elämme jo pitkälle tasa-arvoisessa kulttuurissa täällä Suomessa, mutta feminiinienergia ilman tervettä maskuliista  on alistuvaa, riippuvaista, liian emotionaalista ja helposti tyytymätöntä, jos esimerkiksi omat unelmat laitetaan sivuun oman itsen kustannuksella.

Mallit omista kasvattajistamme on vahvoina sisällämme. Miten oma äiti ja isä ovat ilmentäneet itseään ja olemmeko samaistuneet jompaan kumpaan enemmän. Olemiseemme juuri nyt vaikuttaa suoraan kasvatusympäristömme ja siinä olevat mallit, tunteet, säännöt, tabut. Meidän tehtävä on tulla tietoiseksi niistä rajoittavista ajatuksista, asenteista, asetuksista, mallista ja toimintatavoista, jotka eivät enää palvele tätä päivää ja kehitystämme ihmisenä. Meidän tehtävä on rikkoa haitalliset, perityt tunnelukot, päivittää kovalevymme ja valjastaa käyttöömme kehittyneempi potentiaali ihmisenä ja naisena.

Matkalla kokonaiseksi

Matka muutokseen ei kuitenkaan ole helppo. Mieli haluaisi tietysti nopeita ratkaisuja, nopeita avaimia tunnelukkoihin, koko naiseuden potentiaalin käyttöön sekä unelma-elämän ja kaikki sen osa-alueet toimivaksi juuri nyt. Matkalla kokonaiseksi itseksemme saatamme kuitenkin joutua kohtaamaan epämukaviakin asioita. Epämukavat asiat ja tunteet ovat nimittäin niitä, jotka mahdollistavat muutoksen.Vanhasta luopuminen sattuu aina, sen kuuluukin sattua. Vain kivun kautta voimme löytää jotain uutta ja arvokasta.

Matkalla kokonaiseksi itseksi – tai parempi termi on ehkä kokonaisemmaksi itseksi ja naiseksi olen itse kohdannut myös monenlaisia vaiheita. Kun vanha identiteettini ja sen unelma-elämä liittyi enemmän uraan ja ulkoisiin asioihin, tuli kaikki tämä kriisin kautta murtaa ja herätä siihen, että ulkoisten asioiden sijaan todellinen onni asuukin omassa itsessä, sydämessäni juuri tässä ja nyt. Tämä oivallus ja sen juurruttaminen arkeen mullisti maailmani ja on edelleen kaikkein suurin käännekohta ja tapahtuma elämässäni.

Picture

Henkisessä vaiheessa elin ”sukupuolettomana”, mutta oman naiseuden löytämisen käännekohta tapahtuikin äidiksi tulon myötä, jossa jälleen kivun kautta jätin taakseni vasta hetki sitten löydetyn uuden elämän. Hektisessä ja umpiväsyneessä pikkulapsiarjessa tuli vaihe, jossa oli pakko kysyä itseltään: kuka minä olenkaan naisena? Ymmärsin onneksi, että vaikeat tunteet – jotka tämä aika nostatti nyt pintaan – olivatkin merkki vapautumisestani – eikä siitä, että jatkuvasti epäonnistun. Joskus kauan sitten piilotettu herkkyys sai nyt nousta esiin kaiken kiukun, raivon ja vihan alta. Opettelin itkemään. Opettelin tuntemaan. Opettelin antautumaan feminiiniselle puolelleni.

Terve feminiininen pystyy antautumaan tilanteen mukaan. Ei tarvitse väkisin pinnistää, hallita ja suorittaa vaan on ihan ok luovuttaa, antautua ja myöntää, että ei vaan jaksa. Mutta toki tämäkin voi mennä liiallisuuksiin ja siksi meissä onkin se toinen puoli. Terve maskuliininen osaa hallita tunteitaan ja emootioita tarpeen mukaan. Terve maskuliininen pystyy toimimaan rakentavasti, kokonaisuuden etua ajatellen, hetkellisistä tunteista huolimatta. Ihanne olisikin löytää balanssi tuntemisen ja kehittävän toiminnan välillä. Omalla kohdallani tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ennen lenkille menoa tai jonkun suorituksen alkamista kuuntelen kehoani ja sydäntäni. Ehkä tunteet tarvitsevat nyt ensin huomiota. Ehkä keho tarvitsee pientä lepoa. Kun energiataso on parempi, voin tehdä jotain itseni hyväksi.

Jos jäämme liian feminiiniseen moodiin, emme saa asioita tehtyä. Vellomme, märehdimme, siirrämme asioita, jahkailemme ja olemme turhan passiivisia. Liian maskuliinisessa taas puskemme väkisin. Mikä on sinun kehitys juuri nyt? Miten löydät kultaisen keskitien?

Kehittyneitä tapoja ilmentää feminiinienergiaa

* Anna tilaa tuntemiselle, omien tunteiden kuulemiselle, tiedostamiselle ja vapauttamiselle
* Kuuntele sydäntäsi ja anna huomiota sydämesi toiveille ja tarpeille
* Kuuntele kehoasi. Pysähtymällä kehon viesteihin pystymme tekemään mm. hyviä ruoka- ja liikuntavalintoja
* Lepää riittävästi. Anna elämässäsi tilaa “vain olemiselle”
* Kehitä ihmissuhteitasi, vietä aikaa naisten kanssa ja uskalla olla paljas, oma itsesi
* Naistenpiirit ym. tapahtumissa käyminen
* Ruoki iloa, luovuutta, rakkautta

Kehittyneitä tapoja ilmentää maskuliinienergiaa

* Huomio itsesi yksilönä, muista riippumattomana. Olet arvokas!
* Laita omat tarpeesi ja toiveesi etusijalle elämässäsi
* Uskalla unelmoida, asettaa tavoitteita ja kulkea niitä kohti. Pienet askeleet ovat tehokkaita.
* Sitoudu, ota vastuuta niin itsestäsi kuin ympäristöstäsi
* Joskus tarvitaan vähän tahdonvoimaakin. Opettele löytämään omat rajasi ja tasapaino lujuuden ja lempeyden kanssa.

Monta vuotta olen itse keskittynyt feminiinisen, passiivisemman energian vahvistamiseen, koska olin ollut niin pitkään sellainen aktiivinen tehopakkaus. Olen keskittynyt perheeseen, syvempien ihmissuhteiden kehittämiseen (naisten kanssa), parisuhteeseen ja lapsiin. Kuluva vuosi toi jälleen yllätyksen mukanaan. Huomasin, että on aika itsenäistyä ja ehkä maskuliininen puoleni oli valmis jälleen aktivoimaan itseään.

Kun kasvu kokonaisemmaksi itseksi tapahtuu, se tarkoittaa yleensä muutoksia myös ulkoisissa olosuhteissa. Näin ainakin omalla kohdallani on tapahtunut. Jos kasvua vastustaa liikaa, elämä muuttuu jumittavaksi, tasaiseksi tallaamiseksi tai jatkuvaksi stressikentäksi. Elämän syklisyydelle, ihmisyyden muuttuville tarpeille tulee aika ajoin antautua, eikä pitää väkisin yllä jotain tiettyä ajatusta, rakennelmaa tai entisen minän unelmaa.

Me jouduimme luopumaan entisestä, pitkään palvelleesta parisuhteestamme molempien oman, yksilöllisen kasvun vuoksi. Ne roolit, joille olimme suhteen rakentaneet, eivät enää palvelleet. Kipua on taas, mutta se on mieli eikä sydän, joka kipuilee. Aika näyttää, mitä tapahtuu parisuhteelle, mutta tällä hetkellä harjoittelen elämistä yksin (lasten kanssa) oppien antamaan huomiota sekä feminiiniselle että maskuliiniselle puolelleni. Se on mielenkiintoinen haaste, mutta tässä kohtaa juuri se, mikä vie eteenpäin!

Voimme juhlia naisina sekä feminiinistä että maskuliinista puoltamme, olemme oikeasti vapaampia kuin koskaan!

Picture

Mitä ajatuksia teksti herätti?
Mitä uutta opit?
Mitä naiseus sinulle merkitsee juuri nyt? 
Lisää kirjoittajalta Nainen Vol. 2 / Heidi Harju

Sinä et ole yksin! – Tarinani eräästä päivästä, jota en olisi halunnut, mutta joka minulle TAAS annettiin

Halusin kirjoittaa rehellisen tekstin eräästä päivästäni kuluneella viikolla. Haluan myös sanoa, että...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.