Miksi meillä on tunteet? Mikä on niiden tehtävä?

https://www.youtube.com/watch?v=Kr2LkmwCQlQ&t=125s

Oletko joskus ajatellut, että miksi meillä pitää olla tunteet, kun ne ovat niin hankalia toisinaan? Vai onko kyse sittenkin enemmän tunnetaitojen puutteesta?

Silloin, kun osaa johtaa omia tunteitaan, niin niihin voi suhtauta melko luottavaisesti, eivätkä ne olekaan enään pelottavia. Näin itselleni on käynyt. Ennen niin ahdistavat ja pelottavat: tunteet, ovat muuttuneet neurtaalimmiksi. Oma suhtautuminen tunteisiin on täysin erilainen, kun olen saanut työkaluja, joita osaan käyttää tunteiden kanssa. Suhtaudun niihin niin, että hei, kiinnostavaa, mitähän tämä tunne yrittää mulle nyt viestittää? Millä tavalla olen unohtanut kuunnellut ja kunnioittanut mun syviä tarpeita?

Olenko unohtanut rajata itseäni, jos koen ärsyyntyväni, vai olenko sietänyt liikaa, kun alkaa olla kiukkuinen olo, vai olenko ollut liian näkymätön, kun alkaa turhauttamaan? Tunteen tehtävä on tuoda viestejä ympäristöstämme, jotta osisimme suojella paremmin itseämme. Vastuu tunteiden lojaalista kuuntelusta on aikuisena meillä itsellämme. Me voimme rakentaa itsetuen ja itsetukeen kuuluu juuri nämä erittäin pitkälle kehittyneet tunnetaidot.

Jos katsomme pientä vauvaa niin huomaamme, että hänellä on vielä juuri niin upea kontakti itseensä ja tunteisiin, että siitä saamme ottaa mallia. Sitä tulisi ehdottomasti vaalia. Kykyä säilyttää avoin yhteys omiin tunteisiin. Piilottelematta, pakenematta tai tukahduttamatta. Vaan, jos ei ole rakkaudellista ilmapiiriä, jossa voi ilmaista tunteitaan, niin alkaa vääristää omaa tunnekäyttäytymistä. Näin aikuisena, jos huomaa, että ei ole rakkaudellisessa ilmapiirissä, niin suosittelen harkitsemaan tarkoin, että jääkö siihen. Miksi ihmeessä jäisi? Jokainen meistä on ehdottoman rakkauden arvoinen.

Lisää kirjoittajalta Tunteiden kohtaamista rakkauden ilmapiirissä

Näkymättömästä voi kasvaa näkyväksi, vai voiko?

Vastaus kysymykseeni selviää seuraavan 7kk aikana. Haluan jakaa tänne matkaani näkymättömyyden pelosta...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.