Miksi käytän joogassa musiikkia ja biisivinkkejä

 

Tiedän, että monien mielestä musiikin käyttäminen joogatunnilla on vähintäänkin outoa, ehkä peräti pyhäinhäväistys. Hiljaisuushan on juuri se juttu joogassa! Minä käytän joogassa musiikkia ja olen saanut siitä tähän mennessä vain positiivista palautetta. Musiikilla on aina ollut suuri merkitys elämässäni, vaikka en itse osaa soittaa mitään. Joskus nuorena yritin opetella kitaran soittoa, mutta siinä kävi samalla tavalla kuin golfin kanssa; hermot menivät totaalisesti 😉 Tanssin ja ryhmäliikunnan ohjaamisen kautta musiikki on aina liittynyt liikkumiseeni ja usein jotain hyvää biisiä kuunnellessani alan automaattisesti suunnitella koreografiaa.

 

Miksi käytän joogassa musiikkia?

 

 

Syitä on useita. Olen ohjannut joogaa hyvin erilaisissa tiloissa; koulun saleissa, liikuntakeskuksissa, ravintoloissa, ulkona uimalan nurmella ja joogastudiolla. Harva näistä tiloista on täysin hiljainen, itse asiassa yleinen möly ja hälinä on saattanut olla melko häiritsevää. Musiikki, vaikka hiljainenkin, auttaa keskittymään omaan tekemiseen ja tavallaan luo joogaajien ympärille näkymättömät “seinät”. Se myös kertoo usein muille ihmisille, esimerkiksi uimalan nurmella, että tässä on nyt meneillään ohjattu ryhmäharjoitus, jonka läpi ei sovi kävellä eikä vieressä kovasti huutaa.

Toinen syy miksi käytän joogassa musiikkia on tunnelma. Kaikkihan tietävät kuinka suuria tunteita musiikki voi herättää. Se voi tuoda mieleen muistoja. Musiikki voi herättää kaipausta, kaihoa, innostusta tai vain vastustamatonta halua tanssia! Aina uutta biisilistaa kootessani yritän rakentaa musiikista kaaren. Tunti alkaa alkumeditaatiolla, jossa rauhallinen musiikki tuo kuulijan “joogamoodiin” ehkä kiireisenkin päivän jälkeen. Aurinkotervehdyksien ja seisomasarjojen ainana musiikki voi olla vahvempaa ja teemaan liittyvää. Tunnin loppua kohden laskeudutaan taas pehmeämpiin sävyihin.

Kolmanteen syyhyn miksi käytän joogassa musiikkia viittasinkin jo edellisessä kappaleessa. Eli teemat. Tuntini ovat yleensä suunniteltu jonkun teeman ympärille esim. “Kohti paratiisilintua” tai “Sydän chackra flow”. Paratiisilintu teemassa käytin paljon latino lounge-tyyppistä musiikkia. Biisejä, jotka jo tunnelmaltaan vievät ajatukset jonnekkin lämpimään, missä kuviteltu paratiisilintu voisi asua. Tämän tunnin ns. peak pose oli siis tasapaino nimeltään paratiisilintu. Sydän chackra-tunnille etsin virtaavaa, hidasta musiikkia, joka sopii isoihin avaaviin liikkeisiin.

Lisäksi monet asiakkaani ovat sanoneet, että heidän on helpompi rentoutua tunnin lopussa musiikin kanssa. Varsinkin jos käytän mielikuvarentoutusta  oikea musiikki auttaa pääsemään paremmin mielikuvitusmatkalle. Onneksi nykyisin on Spotify, josta löytää mielettömät määrät musiikkia!

 

Biisivinkkejä

 

 

Periaatteessahan joogassakin voi käyttää oikeastaan mitä tahansa musiikkia, joka sopii teemaan. Olen pitänyt rokkijoogaa 70-ja 80-luvun parhaiden poprock- biisien  soidessa taustalla. Jollekkin tunnille saattaa sopia rento hip hop, lounge, klassinen tai  etninen musiikki.

Pari nimeä haluan nostaa erityisesti esiin. Snatam Kaur on amerikkalainen laulaja ja lauluntekijä. Hän esittää new age-musiikkia ja kirtaneita eli sikhien jumalaa ylistäviä lauluja. Hänen tuotantonsa on erittäin laaja, joten yhtä laulua on vaikea nimetä. Olen käyttänyt mm. levyjä “The Essential Snatam Kaur: Sacred Chants For Healing” ja “Divine Birth”.

Toinen suosikkini on Deva Premal. Hän puolestaan on saksalainen ja esiintyy kumppaninsa Mitenin kanssa. Deva Premal esittää myös new age-musiikkia, jossa hän käyttää mm. sanskriikin kielisiä mantroja. Suosikkini hänen tuotannostaan on ehdottomasti “Gayatri Mantra”.

Toimiva joogassa on myös duo nimeltä Desert Dwellers, esimerkiksi biisit “Shiva nataraj” tai “The Dub Sutras”. Buddha Loungelta löytyy eri puolille maailmaa vievää lounge ja chill out musaa.  Tällä hetkellä ohjelmasta löytyy myös bollywood biisi “Ishq hua”, jonka esittää Aaja Nachle.

Kuulisin mielelläni omia biisivinkkejänne, jotka sopivat joogaan!

 

Lisää kirjoittajalta Jokaisen naisen joogaa/Saila Rajala

Uudet tuulet puhaltaa

  Aloitin ryhmäliikunnan ohjaamisen 25 vuotta sitten. Jostain syystä päässäni on kaikki...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.