Parisuhteen kolme vaihetta

Hitto vie. Tämä parisuhdeteema nostaa tunteitani ja pakottaa kirjoittamaan ja avautumaan. Myös live-keskusteluissa ihmisten kanssa.Mieheni tapasi äskettäin Elämä pelissä -sarjasta, aiemmassa postauksessa mainitun tutun konkaripsykologi Tony Dunderfeltin ja heillä oli antoisat keskustelut. Tony antoi meille kaksi opastansa, “Mitä on rakkaus” ja “Rakas parisuhde”, jotka ahmin hetkessä läpi. Yes yes yes. Parisuhde on todellakin mullistuksen pyörteissä niinkuin moni muu asia tässä ajassa. Vanhat mallit ovat aikansa eläneitä ja jos niissä sinnittelee, niin en usko, että suhde tai elämänilo kukoistaa pidemmän päälle. Niin Tony kuin mieheni Heikki ovat opiskelleet ja omaksuneet samoja asioita uuden ajan valmentajilta (mm. David Deida) parisuhteista, joista yksi on kolme vaihetta sisältävä parisuhteen kehitysnäkemys. Tässä se omin sanoin kerrottuna:

1. Vaiheessa eletään perinteisessä mallissa, jossa mies “hallitsee” ja nainen hoitaa kodin ja perheen. Nainen tavallaan uhrautuu eikä omaa samanlaista arvovaltaa kuin mies. Mies on perinteisessä mielessä mies, “ei puhu eikä pukahda” – tyylisesti. 

2. Vaiheessa molemmat lähestyvät toisiaan ja tasa-arvoistuvat. Nainen itsenäistyy ja omaksuu maskuliinisia piirteitä. Mies opettelee puhumaan ja avautumaan vähän enemmän. “Mukava mies” ei kuitenkaan pidemmän päälle riitä naiselle, joka kokee olevansa kontrollissa vähän kaikessa. Nykynuoret kasvavat tähän malliin poikkeuksetta suoraan. Mies ja nainen ovat vähän hukassa molemmat, eivätkä ymmärrä, missä mättää.

3. Kolmosvaiheeseen ei juurikaan ole valmiita malleja yhteiskunnassamme. Media ja elokuvat luovat malleja 1- ja 2.vaiheen rooleista. Tässä kohtaa molemmat kehittyvät edelleen ja tiedostavat paremmin omat maskuliini- ja feminiiniroolinsa. Suhde menee parempaan tasapainoon; nainen löytää naiseutensa uudelleen menettämättä tasa-arvoaan ja mies kokee jälleen olevansa mies ilman, että tarvitsee mennä metsästämään tai laittaa nainen hellan ja nyrkin väliin. Seksuaalisuuden ja vetovoiman ylläpitäminen korostuu yhtälailla kuin psyykkisten eroavaisuuksien tiedostaminen.

Huom. Tässä luokittelussa ei ole tarkoitus laittaa eri vaiheita paremmuusjärjestykseen vaan lisätä ymmärrystä asiaan. Jos toinen puoliso elää eri vaihetta kuin toinen, on suhdetta aika vaikea rakentaa. Siksi tarvisemme UUSIA PARISUHDETAITOJA, JOTKA AUTTAVAT MOLEMPIA KEHITTYMÄÄN.

Lainaus Tony Dunderfeltilta:

“Uudenaikaisessa parisuhteessa itsetuntemus, ihmistuntemus ja tutustuminen psyyken eri kerrostumiin tulevat olemaan avainasemassa. Enää ei riitä, että rakennetaan yhdessä omalle tontille omakotitalo. Nyt rakentamista ja rakentumista tapahtuu myös yhteisessä elävässä vuorovaikutuksessa, tässä ja nyt.

Transmoderni suhde rakentuu ainakin seuraavista lähtökohdista:

– Kaksi itsenäistä ihmistä valitsee sellaisen suhteen, joka tyydyttää juuri heitä
– Heillä on syvä yhteys elämänkumppaniinsa ja tietoisuus hänen erilaisista persoonallisuuspiirteistään
– Toinen ihminen ei ole vain omien tarpeiden tyydyttäjä, vaan hänellä on myös omia itsenäisiä tarpeita, joita minun tulee ymmärtää ja kunnioittaa
– Suostutaan harjoittamaan psykologisia taitoja, kuten kuuntelemista, positiivisuutta, jämäkkyyttä, empatiakykyä ja anteeksiantoa
– Sukupuolten välistä vetovoimaa ja seksuaalisuutta ylläpidetään tietoisesti ja kehitetään koko yhdessäolon ajan

Niin. Ei todellakaan riitä, että hankitaan lapset, rakennetaan yhdessä omakotitalo ja sitten vain ajelehditaan ja suoritetaan arkea ja unohdetaa parisuhde ja sen tietoinen kehittäminen. Jos mitään ei tehdä, on eron todennäköisyys aika suuri. Nykyään puolet avioliitoista päättyy eroon, avoliitoista vielä suurempi osuus. Aika monet erot pystyttäisiin estää, jos saisimme lisää ymmärrystä parisuhteesta ja täten mm. oppisimme kunnioittamaan toisen erilaisuutta ja alkaisimme harjoittamaan parisuhdetaitoja.

Näen ympärilläni kuolleita parisuhteita. Jotain, joka on joskus ollut, on poissa. Jäljellä on ehkä ystävyyttä ja jopa rakkautta. Ja paljon pelkoa, uhratumista, tottumusta, tapoja ja riippuvuutta. Pelkkä rakkaus ei vaan kuitenkaan riitä. Tarvitaan myös vetovoimaa, sitä samaa, mikä aikoinaan sai kaksi ihmistä yhteen. Luulemme virheellisesti, että vetovoiman kuuluu kadota. Ei, se ei katoa, jos opimme ylläpitämään sitä. Mutta se ei todellakaan pysy itsestään yllä, tekemättä mitään.

Vetovoima syntyy uudelleen, kun mies löytää mieheytensä ja ottaa naiselta vallan pois hyvässä mielessä. Naisen tulee antautua tämän vallan alle. Meidän tulee ymmärtää, että miehen ja naisen on hyvä olla samanarvoinen taloudellisesti ja sosiaalisesti, mutta psyykkiset ja biologiset eroavaisuudet luovat vetovoiman toista kohtaan. Molemmat saavat olla omia itsejänsä, rentoja, seksuaalisia, vahvoja ja herkkiä inhimillisiä olentoja. Toimitaan samalla puolella, tiimissä ja opitaan nauttimaan elämästä.

Ongelmat ovat merkki siitä, että paikallaan pysähtynyt suhde kaipaa kipeästi nousua uudelle tasolle.


​Liity postituslistalle ja saat “Löydä Naisen voima – VOIMApfd:n:

Lisää kirjoittajalta Nainen Vol. 2 / Heidi Harju

Sinä et ole yksin! – Tarinani eräästä päivästä, jota en olisi halunnut, mutta joka minulle TAAS annettiin

Halusin kirjoittaa rehellisen tekstin eräästä päivästäni kuluneella viikolla. Haluan myös sanoa, että...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.