Mantra

Tänään palaan juurilleni. Ihmiset ovat aina laulaneet, ja aivan erityisesti laulaminen on ollut osa naisten perinnettä. Naiset ovat laulaneet tehdessään työtä, synnyttäessään ja nukuttaessaan lapsia. Muistan, miten lapsena lauloin paljon karjalaisen isoäitini kanssa. Laulu oli osa jokaista päivää. Olin myös musiikkiluokalla. Muistan sen huikean tunteen, kun lauloin koko pienen kehoni voimalla, ja koko kehoni väreili eli ääni resonoi kaikkialla kehossa. Rakastin laulamista ja sitä hyvää tunnetta, jonka se sai aikaan. Tunsin olevani vahvasti läsnä ja elossa. Lapsen uskossani koin myös olevani laulun kautta yhteydessä Jumalaan.

Jossain vaiheessa murrosiässä laulaminen kuitenkin jäi. Meni yli 20 vuotta niin, että lauloin vain satunnaisesti. Olin tullut superkriittiseksi ääneni suhteen, joka oli madaltunut koloratuurisopraanosta altoksi. Minun oli vaikea hyväksyä sitä, että lapsen heleä ja kirkas ääni oli muuttunut syväksi ja matalaksi. Ja niinpä sitten aloin pitää itseäni huonona laulajana.

Tutustuminen mantrojen taikaan

Asuin kesällä 2006 Nepalissa. Luin lehdestä buddhalaisesta nunnasta Ani Choying Drolmasta, joka keräsi uudella mantralevyllään rahaa hyväntekeväisyyteen. Ostin tuon levyn. Huomasin heti, että mantroissa oli syvää taikaa. Vaikka elämäni Nepalissa oli rauhatonta ja koin siellä monia haasteita, mantrat rauhoittivat minua. Niinpä aloitin jokaisen aamun kuuntelemalla mantroja. Joskus sain silloisen poikaystäväni mukaan ja kuuntelimme mantroja yhdessä.

Jos poikaystäväni lähti markkinoille hyvin aikaisin hakemaan raaka-aineita ravintolaansa, kuuntelin mantralevyä yksin. Jossain vaiheessa aloin laulaa levyn mukana. Ja kun sekä kuuntelin mantraa että lauloin sitä itse, tapahtui jotain ihmeellistä. Mantra alkoi resonoida kehossani. Koin vielä suuremman rauhan. Lisäksi mantra tyhjensi ajatukseni ja loi hyväksyvän, lempeän ja iloisen mielialan. Vaikka elämä Nepalissa oli monin tavoin haasteellista ja parisuhteemmekin oli päättymässä, mantrojen ansiosta koin rakkautta, rauhaa, läsnäoloa ja jopa iloa.

Mantrat syvenevät

Palattuani Suomeen mantrat jäivät taas vähitellen pois. Ja jälleen palasin siihen uskomukseen, että lauluääneni ei ole kaunis enkä enää pysy nuotissa. Ja niin myös laulaminen jäi. Lähdin kuitenkin helmikuussa 2010 Thaimaahan opiskelemaan joogaopettajaksi. Kuukausi oli intensiivinen, sillä 28 päivään oli mahdutettu 200 tuntia opetusta. Kuitenkin ihmisessä on ihmeellisiä voimavaroja. Ehkä yksi syy siihen, miksi meistä jokainen ylitti itsensä ja venyi suorituksiin, joihin ei olisi aiemmin uskonut pystyvänsä on se, että aloitimme jokaisen aamun laulamalla mantroja.

Joogaopettajakoulutuksessa meillä oli sääntö, että olimme hiljaisuudessa illallisesta aamupalaan. Puhuminen oli sallittua vasta aamupalan jälkeen, joka oli mantrojen, pranayaman ja aamun joogaharjoituksen jälkeen. Kun parikymmentä ihmistä kokoontuu hiljaisuudessa yhteen auringon noustessa ja aamu aloitetaan laulamalla mantroja, vaikutus on suorastaan taianomainen. Jollakin tavalla hyvin pyhä. Väsymyksen painaessa ja toisaalta yhteishengen kannatellessa ei jaksa miettiä sitä, miltä oma ääni kuulostaa. On vain alttari, suitsukkeen tuoksut, ryhmä sekä opettajan ääni, jota seurasimme.

Ja niin löysin oman ääneni pitkän tauon jälkeen. Antauduin mantroille täysin. Halusin oppia ne. Ja ne herättivät minut jokaiseen aamuun kauniisti. Niinpä sitten rohkaistuin päästämään ääneni valloilleen. Lauloin samalla tavalla kuin lapsena, koko kehollani. Annoin mantran ja sävelen elää kehossani ja vallata mieleni. Aamun mantrasessiosta tuli oma suosikkini. Ja kun nautin mantroista niin paljon, ääneni soi vahvana ja puhtaana. Ja niin minusta tuli ”The Singing Finnish Girl”. 🙂

Mala Bead
Mala Bead eli rukousnauha auttaa keskittymään mantraan.

Mitä mantrat ovat?

Mitä mantrat sitten ovat ja miksi niitä kannattaa laulaa?  Wikipedian mukaan mantra on mielen instrumentti.

”Sanskritin sana mantra koostuu juuresta man- (suom. mieli; myös sanassa manas, ”mieli”) ja päätteestä -tra (suom. työkalu, instrumentti). Suora käännöksen on siis mielen instrumentti.”

Mantrat ovat sanskritinkielisiä tavuja tai lauseita, joita lauletaan tai resitoidaan tietyn sävelen mukaan. Niissä hyödynnetään ääntä, keskittymistä, hengitystä ja kehoa. Jokaisen ääni on ainutlaatuinen, ja oma ääni on tehokkain keino vaikuttaa omaan mieleen. Mantroja voi toki toistaa hiljaa mielessään, mutta mantra herää eloon ja saa täyden voimansa, kun se lauletaan ääneen.

Mantrat ovat siis alun perin sanskritin kielisiä. Sanskrit on Aasian perinteessä samankaltaisessa asemassa kuin latina tai kreikka Euroopassa. Hindujen pyhät teokset kuten Vedat on kirjoitettu sanskritiksi. Mantrat ovat lyhyitä tavuja tai sanoja, joilla on tietty värähtely. Mantra voi olla esim. Om tai pitempi Om Ma Ni Pad Me Hum.

Miksi mantroja kannattaa laulaa?

Mantrojen laulaminen vahvistaa kehoa. Kun opit hengittämään syvään ja rauhallisesti, se rauhoittaa ylikierroksilla käyvän hermoston. Ja kun aktivoit napaenergian, se vahvistaa lantionpohjan lihaksia ja vatsaa. Lisäksi äänestäsi tulee kantava ja saat viestisi paremmin perille kaikissa tilanteissa. Voit myös huomata, että sinua kuunnellaan esimerkiksi työpaikalla. Kun laulat mantroja ja annat äänesi väreillä kehossasi, ääni hoitaa kehoasi ja tasapainottaa esimerkiksi hormonitoimintaa.

Mantrojen laulaminen on myös henkinen harjoitus. Se avaa sydänchakraa, jolloin avaudut sekä antamaan että vastanottamaan rakkautta. Mantrat aktivoivat kaikki chakrat ja luovat tasapainoa. Ne avaavat myös yhteyden intuitioon ja kosmiseen viisauteen.

Laulettuasi mantroja voit huomata, että olet rento mutta läsnäoleva. Energia virtaa vapaasti ja mielesi on kirkas. Suhtaudut sekä itseesi että toisiin myötätuntoisesti ja hyväksyen. Ja kun mielesi on kirkas ja tyyni, voit tuntea vapautta, iloa ja keveyttä. Ehkä saat uudenlaisia näkökulmia tai oivalluksia arkisiin asioihisi.

Miten mantroja lauletaan?

Voidakseen laulaa mantroja ei tarvitse olla taitava laulaja eikä niihin tarvita hyvää lauluääntä. Jokainen voi laulaa mantroja. Mantroja voi laulaa useilla eri melodioilla, ja esim. YouTubesta löytyy useita videoita. Mantravideoita löytyy jo aiemmin mainitsematani Ani Choying Drolmalta sekä esim. Snatam Kaurilta, Deva Premalilta ja monilta muita. Kannattaa valita sellainen mantra ja sellainen laulaja, joka kuulostaa omaan korvaan kauniilta.

Valitse rauhallinen hetki, jolloin sinua ei häritä. Varaa aikaa noin 5-10 minuuttia. Jos haluat, sytytä kynttilä ja/tai suituke. Istu lattialle risti-istuntaan (tai lootusasentoon, jos se on sinulle miellyttävä) selkä suorana. Voit istua myös tuolilla tai korokkeella (tyyny, meditaatiojakkara, rullattu joogamatto yms.). Tärkeintä on, että selkäsi on suorassa.

Laita mantra soimaan. Istu alas ja sulje silmäsi. Hengitä sitten kolme kertaa rauhallisesti sisään ja ulos. Näin hiljennät mielesi ja saat keuhkosi laajenemaan, jolloin kehosi saa runsaasti happea. Aktivoi napasi energia vetämällä napaa hieman sisään ja ulos. Napaenergian aktivoiminen yhdistää kehosi kaikki 72 000 nadia eli energiakanavaa. Ja kun aktivoit navan, lantionpohjan lihakset toimivat vahvana pohjana äänelle, jolloin se resonoi vahvasti koko kehossa. Navan aktivoiminen suoristaa myös ryhdin ja avaa rintakehän, jolloin sydänchakra pääsee avautumaan. Kohdista suljettujen silmien alla katseesi ylöspäin kohti otsaa kulmakarvojen välissä eli kolmannen silmän alueelle. Rentouta otsa ja kasvot. Kuuntele mantraa ja ala sitten laulaa sen mukana.

Halutessasi voit käyttää apuna mala beads -rukousnauhaa. Perinteisesti mantraa toistetaan 108 kertaa. Jos haluat keskittyä laulamaan mantraa etkä laskemaan toistoja, mala beads on näppärä apuväline. Siinä on 108 helmeä tai puupallukkaa ja yksi isompi helmi tai tupsu. Sormia liikutetaan rukousnauhaa eteenpäin helmi helmeltä jokaisen toiston myötä, ja kun sormet osuvat isoon helmeen tai tupsuun, 108 toiston kierros on tullut päätökseen.

Mantroja voi laulaa myös yhdessä. Monet joogakoulut järjestävät tapahtumia, joissa lauletaan yhdessä mantroja muusikoiden säestyksellä. Tapahtumat voivat olla nimeltään esimerkiksi kirtaneita, mantra-iltoja, mantra chant/ sacred chant -iltoja tai bhajaneita.

 

Suosikkimantra

Kun kokeilet erilaisia mantroja, löydät varmasti oman suosikkisi. Se voi olla esim. lyhyt ja ytimekäs Om tai tiibetinbuddhalaisten suosima Om Ma Ni Pad Me Hum tai vaikkapa kundaliinijoogassa käytetty May The Longtime Sun.

Oma suosikkini on Ystävämantra eli Tvameva. Rakastuin tähän mantraan joogaopettajakoulutuksessa. Se luo välittömästi rakkaudellisen energian ja yhdistää toisiin ihmisiin sydämen kautta. Se luo turvaa ja tiedon siitä, että emme ole täällä yksin vaan olemme kaikki yhtä.

Tvameva Mata
Cha Pita Tvameva
Tvameva Bandhu
Cha Sakha Tvameva
Tvameva Vidya
Dravinam Tvameva
Tvameva Sarvam
Mama Deva Deva

(Jos haluat tutustua tähän mantraan tarkemmin, sen merkitys on avattu sivulla http://adityadham.com/aditya//Tvameva.htm näin:

Tvameva Mata: You are my Mother, The Supreme One Without a Second who nourishes me with Divine Love and graces my life with Self-Respect (the perception of my self as the Soul-Self and not just as body, mind, intellect or ego).

Cha Pita Tvameva: And you are my Father, The Supreme Being who protects me by raising my consciousness and transforming my mind into a receptacle of The Divine; Who instills in me the sterling qualities of Divine Consciousness.

Tvameva Bandhu: You are my True Relative with whom I am eternally related as Atman (Soul-self) with Paramatman (the Supreme Self).

Cha Sakha Tvameva: You are my Best Friend, my Eternal Companion and Dearest Confident Who will never leave me.

Tvameva Vidya: You are the Divine Wisdom, the Essence of everything I know, everything I am learning and everything I do not know but seek to understand and realize (actualize).

Dravinam Tvameva:  You are the Highest Wealth (Laxmi) and the Bestower of all the best things in this life and the next. You are the Source of everything good and the Bestower of all Resources we require for our physical sustenance and spiritual enlightenment.  You are the Wealth of Wisdom and the Gift of Liberation (Moksha).

Tvameva Sarvam Mama Deva Deva: You are All-in-All; You are Everything to me, You are the core of my being, the Heart of my heart, the Source of my Self, the Soul of my soul, the Ultimate Reality devoid of duality and partiality; Indivisible, Immutable, Immaculate, the Ultimate Knower and the Absolute Perfect Incomparable Supreme Being.)

 

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.