Luuliemi, helppo ja halpa superfood

 

Luuydin lientä on sanottu uudeksi smoothieksi sen terveyshyötyjen vuoksi. Itse innostuin kokeilemaan ekan kerran luuliemen tekoa noin vuosi sitten. Ohjeita en sen kummemmin jaksanut selailla. Laitoin vain saamani hirvenluut kattilaan ja aloin keitellä. Luuliemi taipuu moneksi, sitä voi käyttää keittojen, muussien tai kastikkeiden pohjana tai sitten ihan vaan laittaa kuppiin ja juoda sellaisenaan, niin kuin itse tykkään tehdä. Olen käyttänyt hirven luita mutta kaikkien eläinten luut käyvät periaatteessa. Itse suosisin luomulaatuisia laiduntavien eläinten luita. Luuydinliemi sopii myös vauvoille ensiruoiksi. Helposti sulavaa sekä huippu terveellistä!

Miksi luulientä?
* Äärimmäisen mineraalirikas mm. magnesium, kalsium, fosfori
* Sisältää välttämättömiä aminohappoja kuten argiinia, glysiinia ja proliinia
* Auttaa suolistovaivoissa glysiinin ansiosta
* Kollageeni puolestaa parantaa ihoa
* Vähentää tulehduksia kehossa
* Glukosamiini auttaa nivelkivuissa
* Halpa
* Helppo valmistaaMiten valmistan luulientä?
Tämä on helppoa kuin heinän teko. Hankit luut, pilkot palasiksi ja lyöt kattilaan veden kera. Ala keittämään ja lisää mausteita. Etikan ja happaman sanotaan myös liottavan paremmin luuydintä, joten niitä voi lisätä kattilaan. Keitä vähintään 12h, mutta jos haluat maistella jo aikaisemmin niin se ei ole kiellettyä.

Voit pakastaa lientä pieniin pusseihin ja käyttää niitä silloin kun tarvitset.

Picture

Hieman epäilyttävän näköistä mutta mielestäni erinomaisen makuista. Mausteina tällä kertaa currya, yrtti- ja ruususuolaa. Pintaan nousee rasvaa jonka voi kyllä syödä. Näyttää hieman epäilyttävältä mutta rohkeasti kimppuun vain.
Picture

Näissä hirven luissa oli paljon vielä lihaa jäljellä. Pienessä kattilassa keiteltiin pakurikääpää jossa on myös paljon antioksidantteja. Eikös pakuritee ole teille kaikille tuttu? Jos ei, niin ottakaapa selvää.
Picture

Irrotettuani lihan luista, aloin keittämään luita vielä uudestaan, sillä jotenkin tuntui että kaikki hyödyllinen ei ollut luista vielä irronnut.
Picture

Lihasta ja liemestä keitettiin herkullinen perunakeitto. Käytettiin noin puolet luuydinliemestä keittoon, loput vettä. Ohjetta ei sen kummemmin katsottu taaskaan mutta herkullista tuli.
Picture

Kuten jo mainitsin, pidän tosi paljon luuydinliemen mausta ja hörpinkin sitä kupista pitkin päivää. Se on myös erittäin täyttävää, joten ruokailun voi jättää vähemmälle. Tällä liemellä pystyisi elämään pari päivää, pitää pienimuotoisen paaston, suoliston saadessa lepoa.Rohkeasti kokeilemaan, tämän helpommaksi kokkailu ei voi mennä!

<3:lla
Elina

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Ei kommentteja

  • Kiitos hyvästä muistutuksesta. Sulla taitaa olla keraaminen liesi. Tuli vaan mieleen, että jos olis induktioliesi, niin se kannattais vaihtaa pois, koska induktiolieden raju sähkömagneettinen kenttä vie ruuan bioenergian ja vähitellen myös keittäjästä, jos sen edessä pitkään häärii.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.