Luottamuspula rakkaudessa – ensi askeleet eheytymiseen

Kuulin sattumalta Julkkisselviytyjien voittajan haastattelua radiosta ja korvaani särähti hänen kommenttinsa ensimmäisestä päivästä takaisin kotona. Sampo sanoi jotakuinkin näin parisuhteeseensa viitaten: “Ensimmäinen päivä meni uudelleen tutustuessa ja totuttelussa, sekä sen läpikäynnissä, että muita suhteita ei oltu solmittu pitkän erossaolon aikana”.

Mulle tuli jotenkin todella huono olo tuosta kommentista. Epävarmuus ja luottamuksen puute kuultaa läpi ja mietin, kuinka pahalta tuntuisi olla suhteessa, jossa epävarmuus jäytää sisältäpäin.

Ja itseasiassa minun ei tarvitse kauaa miettiä, vaan voin palata yhteen elämäni tärkeimmistä suhteista, joka toisaalta auttoi rakastamaan, kasvamaan ja antamaan anteeksi, mutta toisaalta oli jatkuvaa epävarmuudessa elämistä.

Mistä se luottamuspula oikein kumpuaa? Ensimmäisenä ovat luonnollisesti muistissa olevat huonot kokemukset, jotka kylvävät epäilyksen siemenen mieleemme. Tämä siemen alkaa kasvaa jos sitä kastellaan ja lannoitetaan peloilla ja epäilyksillä. Toisena tietenkin alitajuntamme opettelemat toimintamallit jotka ovat alkaneet muodostua jo lapsuudessa. Täällä voi löytyä suojausmekanismeja ja lukkoja, jotka voivat olla piilossa meidän järjeltämme ja voimistaa toimintamallejamme, jotka eivät vie meitä kohti hyvää parisuhdetta.

Nämä kaksi kun jätetään autopilotille, niin se saattaa tuoda meille paljon hyvää, tai vaihtoehtoisesti johdattaa meitä aina saman tyyppiseen tuhoisaan käyttäytymiseen ja valintoihin.

Sen lisäksi, silloin kun ollaan suhteen alkumetreillä, kova ihastus tai jopa jo rakastuminen on valloillaan, hormonimme hyrräävät ja saavat meidän “sekaisin päästämme” (katso lisää SUPER mielenkiintoisista rakkaushormoneista). Emme toimi niinkuin meiltä normaalisti odotetaan ja läheisemme saattavat jopa kauhistella dramaattisia päätöksiämme tai kummallisia epävarmuuksia, jotka nostavat päätään.

Kun herkistymme toiselle ihmiselle, avaamme hänelle samalla reittiä sydämeemme. Tämä usein herättää epävarmuutemme jolloin samaan aikaan kutsumme häntä syvemmälle ja työnnämme poispäin.

Hormonirikkain vaihe menee kuitenkin ohitse ja tasapainoisemmat hormonit alkavat tukemaan kiintymyssuhteen ja sitoutumisen muodostumista. Tämä on yksilöllistä kuinka kauan vaihe kestää ja mitä elementtejä siitä säilyy mukana suhteen jatkossa. Mutta jo nyt olemme muodostaneet perustuksen rakkaussuhteellemme ja määrittäneet sen tulevaisuutta hyvän matkaa. Jos olemme valmiita molemmin puolin sitoutumaan ja kiintymään toiseen ihmiseen niin nyt alkaa uudenlainen avoimuuden ja luottamuksen aika.  Isoa roolia tässä näyttelee menneet kokemuksemme ja mitä valitsemme ajatella niistä. Puhun näistä usein referenssipisteinä menneisyydessämme, joihin valitsemme palata kun elämä heittelee meitä eri suuntiin.

Jokainen meistä tuo suhteeseen oman painolastinsa, johon voi sisältyä uskottomuutta, häpeää, pelkoja ja kummallisia ajatuksia. Itse kannoin uskottomuuden taakkaa aika syvällä sisälläni, ja se on oikeastaan korjaantunut vasta nykyisen parisuhteeni aikana. Koin uskottomuuden aikanaan nöyryyttävänä ja hämmentävänä kokemuksena (niinkuin lähes kaikki sen kokeneet!). Se lietsoi sisälläni asuvaa mustasukkaista ja kostonhimoista naisihmistä. Seuraavissa suhteissa, pienikin epäily sai mieleni laukkaamaan villisti ja neiti etsivän heräämään sisälläni!

Luen työni puolesta uskottomuutta ja siitä selviämisestä käsittelevää kirjaa. Kirjassa kerrotaan tarinoita, joissa vielä vuosikymmenenkin jälkeen uskottomuus vaikuttaa negatiivisesti joidenkin sen läpikäyneiden ihmisten elämään. Herranjestas! On välillä vaikea ymmärtää kuinka jostain kipeistä, itseä satuttavista asioista halutaan tietoisesti tai tiedostamatta pitää kiinni. Nyt haluankin tuoda sulle ensimmäiset vauvan askeleet kohti suurempaa luottamusta rakkaudessa. Laita itsellesi kuppi teetä ja ota tunti rauhallista aikaa.

  1. Tunnista hyvät ja tuhoisat ajatuksesi. Lähde liikkeelle ajatuksistasi. Mitä ajattelet vanhempiesi suhteesta? Mitä ajattelet entisistä kumppaneistasi tai ystävyyssuhteistasi? Herääkö sulle positiivisia vai negatiivisia TUNTEITA näistä ajatuksista?
  2. Rohkaistu kommunikoinnissa. Oletko uskaltanut olla muille (ja itsellesi!) rehellinen todellisista ajatuksistasi ja epävarmuuksistasi? Mitä asioita pidät sisälläsi? Miten voisit alkaa harjoittelemaan niiden ulostuomista? Kuka olisi ” turvallinen harjoituskumppani? Hyvänä vinkkinä esim. turvallinen nettiryhmä/yhteisö toimii tässä loistavasti ensi askeleena.
  3. Vapauta itsesi vastuuseen. Kenen “vika” nykyinen tilanteesi on? Osoittaako sormesi ympärille vai ymmärrätkö oman vastuusi rakkauselämästäsi? Osaatko olla myötätuntoinen itseäsi kohtaan? Sinä voit vaikuttaa asioihin, joita koet. Käytä tätä valtaa!
  4. Tee kolme konkreettista päätöstä parempaan. Kuinka voit ottaa enemmän vastuuta ja viedä asioita haluamaasi suuntaan? Tarvitsetko apua, ystävän, valmentajan, kurssin (Kaikki Rakkaudesta valmennus avaa sulle uudet mahdollisuudet rakkauden maailmassa)? Mitä pientä ja konkreettista voit tehdä ajatustesi, kommunikaatiosi ja vastuunottamisen suhteen?

Saattaa kuulostaa kliseiseltä jeesustelulta sanoa, että anteeksianto ja irti päästäminen on avain vapauteen. Mutta näin vain hyvät ystävät on. Eikä tarvitse olla kysymys niin isoista asioista menneisyydessä kuin uskottomuus, ero tai puolison kuolema, jotka seisovat sen lähes täydellisen parisuhteen tiellä. Enemmän kysymys on lähtökohdista, joista teet valintojasi! Elätkö rakkauden ja hyvän ansaitsemisen kiilto silmissäsi vai jankuttaako takaraivossasi pettymyksen kumea kongi tasaista rytmiään?

P.S. Kiinnostaako rakkauselämäsi muuttaminen sinua? Ensimmäinen, kokonaisvaltainen ja täysin verkossa omaan tahtiin tehtävä rakkausvalmennus on NYT auki! Kaikki Rakkaudesta -valmennus on lempilapseni, jonka tarkoituksena on lisätä tietoa, taitoa ja uskoa rakkaudessa. Minä, sekä ihanat vierailevat valmentajat: Mariko Pajalahti, Teresa Välimäki, Tara Lange, Pauliina Flang ja Merja Valve viemme sinut matkalle kohti unelmiesi rakkauselämää. Tule mukaan: www.kaikkirakkaudesta.fi

Lisää kirjoittajalta Valmentajan päiväkirja / Renja Reenpää

Lähes täydelliseen parisuhteeseen – mutta miten?

Lähes täydellinen tarkoittaa mun mittapuulla onnellista, eteenpäin menevää ja molempiin suuntiin kommunikoivaa...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.