Luonto luotsaa takaisin läsnäoloon

Stressi ja kiire ovat pesiytyneet osaksi jokapäiväistä elämäämme ja saatamme jopa kuvitella, että uupunut keho ja kierroksilla käyvä mieli ovat ihan normaaleja, arkeen kuuluvia, olotiloja. Olemme vieraantuneet siinä määrin itsemme kuuntelusta, ettemme enää useinkaan tunnista, mitä tarvitsemme voidaksemme hyvin.

Samaan aikaan olemme ajautuneet yhä kauemmaksi luonnosta, konkreettisesta tekemisestä ja aidosta yhteydestä ympäröivään maailmaan, itseemme ja toisiimme. Kiireiset päivät ja elämäämme piirittävät älylaitteet eivät anna meille mahdollisuutta todella pysähtyä ja hiljentyä, niin että kehomme ja mielemme saisivat mahdollisuuden elpyä liiasta kuormituksesta ja kaikesta ärsyketulvasta. Liiallinen stressi kuormittaa arkeamme ja syö hyvinvointiamme.

Tehokas vastalääke tähän epätasapainotilaan löytyy onneksi yhtä läheltä kuin lähin puisto, merenranta tai metsä. Oleskelu luonnossa tehoaa kehon ja mielen ylikierroksiin pieninäkin annoksina; stressihormonitasot ja verenpaine laskevat, säryt helpottavat, valkosolujen määrä lisääntyy ja mieliala kohenee. Jo lyhyestäkin luontokokemuksesta on hyötyä ja esimerkiksi kahden tunnin luonnossa oleskelun positiiviset vaikutukset näkyvät kehossa usean päivän ajan.

Tunnistamme syvällä sisimmässämme luonnon voimaannuttavan vaikutuksen. Sen syleilyssä avaudumme kuin itsestään kokemaan elämän kauneutta ja jonkinlaista syvää lohtua. Luonnossa läsnäolon tila avautuu meille ponnistelematta – aistimme vahvemmin itsemme ja ympäristömme.

Joku marjastaa tai sienestää, toiset metsästävät tai kalastavat. Yksi matkustaa kesämökilleen luonnon rauhaan ja joku Lapin avaran kauniisiin maisemiin retkeilemään. Eikä luontoon päästäkseen tarvitse lähteä aina kauas, lenkki läheiseen metsikköön tai vaikkapa vehreään puistoon tuo yhtälailla olemiseemme tasapainoa ja hyvää oloa.

Itselläni on erityisen syvä suhde luontoon – sen syliin ja turvaan haluan palata aina uudelleen ja uudelleen.

Luonto ohjaa minut lempeästi siihen kohtaan itsessäni, jossa voin levätä; olla ja nauttia elämästä sellaisena kuin se kussakin hetkessä eteeni tulee. Luonnon autenttinen oleminen avaa minut omalle luonnolliselle tavalleni olla ja ilmentää itseäni, hyväksymään itseni sellaisena kuin olen.

Kaikista suurin lahja, jonka luonnolta olen saanut, on syvempi ja selkeämpi yhteys itseeni, todelliseen olemukseeni. Vihreän metsän keskellä tai kirkkaan järven rannalla voin tuntea miten alan kuulla sisäisen ääneni selkeämmin. Yhteys sieluuni tuntuu yhtä kirkkaalta kuin peilityyni järven pinta.

Luonto on täynnä ihmeellisen kauniita asioita, joihin voimme olla yhteydessä syvällä olemisen tasolla:  Miten helposti voimmekaan antautua läsnäoloon katselemalla aaltojen alati muuntuvaa liikettä tai puiden latvojen keinuntaa edestakaisin tuulessa. Luonto hipsii lempeästi lähelle ja sujahtaa suoraan sydämeen.

Luonto hurmaa sinut kuin huomaamatta. Se voi tapahtua missä ja milloin vain, varoittamatta. Kenties istut elävän tulen äärellä liekkien tanssia katselemassa. Liekkien alati muuntuvien muotojen virta saa sinut pauloihinsa, etkä edes tajua vastustella. Hengityksesi hidastuu, mielesi rauhoittuu ja suloinen hyvän olon tunne leviää koko kehoosi. Ympäröivä maailma katoaa ja on vain tämä hetki, sinä ja edessäsi liekehtivä nuotio. Tunnet miten lämpö leviää sydämeesi ja saa sinut sulamaan yhdeksi leiskuvien liekkien kanssa, yhdeksi elämän kanssa.

Lisää kirjoittajalta Juurtunut rakkauteen/Minja Linnala

Voiko laulamaan oppia? – Matka oman ääneni löytämiseen

”Lähes jokainen voi oppia laulamaan” – kun ensimmäisen kerran luin tämän lauseen...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.