Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm. lievittävän stressiä, vahvistavan sosiaalisia suhteita, parantavan ja terveyttä. Lukeminen ei mielestäni tarkoita SoMe päivitysten päämäärätöntä selaamista vaan ihka oikeaa kirjaa, jossa on laaja sisältö. Nykyään voi tietenkin kätevästi lukea kirjan padilta tai sitten sen voi vaihtoehtoisesti kuunnella puhelimesta erilaisten applikaatioiden avulla. Itse suosin edelleenkin ihan fyysistä kirjaa, sillä pääsen siinä sanomaan paremmin sisälle sekä saan aikaa asioiden sisäistämiseen.

Itse tutustuin kirjojen maailmaan pienenä lapsena. Muistan selailleeni isoja satukirjoja ennen lukemaan oppimista ja niiden avulla pääsin tutustumaan mitä ihmeellisimpiin maailmoihin.

Ensimmäinen vaikuttava teos osui käteeni n. 11- vuotiaana ja tämän sankarittaren alter ego on kulkenut mukanani näihin päiviin saakka. Kyseessä on Tuulen viemää kirja, joka kertoo 1860-luvun Etelävaltioiden ja jenkkien ajasta, jolloin orjuus oli vielä hyväksyttyä.

Kirjan päähenkilö, Scarlett O’Hara, oli sankaritar jota ihailin. Muistan kuinka ahmin 1000- sivuisen kirjan pikkuhiljaa sivusivulta. Mikä Scarletin tarinassa teki minuun suureen vaikutuksen oli se, että hän oli selviytyjä. Hän ei antanut periksi sodankaan keskellä vaan teki oman mielensä mukaan ihan mitä halusi. Hän ei pelännyt muiden ihmisten mielipiteitä vaikka käyttäytyi omaan aikaansa sopimattomalla tavalla. Hän rakensi myös oman liiketoiminnan, joka oli tuon ajan naisen elämässä ennen kuulumatonta.

Varsinaisesti Scarlett ei ollut sankaritar perinteisessä mielessä, sillä hän sai paljon epäsopua aikaan missä tahansa liikkuikaan. Hän oli hemmoteltu ja tottunut laittamaan itsensä ja omat tarpeensa aina muiden edelle. Ihailin häntä kuitenkin suuresti ja halusin olla hänen kaltainen – mennä pelkoja päin rohkeasti ja luoda oman elämäni sellaiseksi kuin itse sen halusin olevan.

Toki luin muitakin kirjoja vaikka en nyt itseäni lukutoukaksi voi tituleerata. Voimakkaat naiset ovat puhutelleet itseäni aina erityisen paljon ja heiltä olen ammentanut elämääni erilaisia ajatuksia joihin olen voinut samaistua. Fiktiivinen kirjallisuus oli mukana elämässä melkein 30-vuotiaaksi saakka kunnes tapahtui jotakin.

Readers are leaders

Noin kymmenen vuotta sitten aloitin tutustumisen henkilökohtaisen kasvun teoksiin ja se avasi omaa ajatteluani hurjan paljon. Huomasin, että oli olemassa aivan erilainen kirjallisuuden alalaji, josta itse en aikaisemmin ollut kuullut, vaikka olinkin lukion äidinkielentunneilla ollut mielestäni suhkot hereillä. Tajusin nopeasti, että nyt olen jonkin sellaisen jäljillä, joka auttaisi oikeasti minua kasvamaan ja kehittymään ihmisenä -selvittämään elämän mysteerin, niin kuin silloin ajattelin.

Aloin lukemaan omaan talouteen, henkiseen kasvuun, ravintoon ja filosofiseen ajatusmaailman pohjautuvia kirjoja. Enää fiktiiviset tarinat eivät niinkään puhutelleet vaan janosin tietää mistä tässä elämässä on oikeasti kyse. Matkani sisäänpäin lähti kirjoista joita joissakin piireissä ehkä kutsuttaisiin pakanallisiksi eli New age- tyyppinen kirjallisuus on tullut myös tutuksi vuosien saatossa.

Viimeiset viisi vuotta olen ollut kiinnostunut luonnollisesti naiseudesta ja siitä miten juuri me naiset voimme vapautua vuosisatojen ajan kehittyneistä patriarkaalisista kahleista ja alamme elämään täysin vapaina sydämestä käsin. Vapauduttuamme läydämme myös oman polkumme palvella maailmaa ja alamme oivaltaa syvimmän olemuksemme ytimen. Ja onneksi aiheesta löytyy jo erittäin hyviä kirjoja myös suomeksi.

 

Oma kirjahyllyni näyttää tältä ja olen vuosien varrella kierrättänyt paljon kirjoja ja pidän ainoastaan niitä joihin tiedän vielä palaavani.

 

Haluan listata tähän muutaman kirjan, jotka ovat avanneet itseäni paljon viimeisten kymmenen vuoden aikana.

  • Carolinen Myss, Hengen anatomia
  • Neale D. Walsch; Keskusteluja Jumalan kanssa
  • Ken Willber; Kaiken lyhyt historia
  • Ekhart Tolle; Läsnäolon voima
  • Michael A. Singer; Kahleeton sielu
  • Tim Ferriss; 4h työviikko
  • Robert Kiyosaki; Rikas isä, köyhä isä
  • Paulo Coelhon kirjat (fiktiivisia, mutta elämää syvemmältä avaavia)
  • Michael Pollen; Oikean ruoan puolesta
  • Tommy Hellsten: Pysähdy, olet jo perillä

Suomalaisten voimanaisten kirjoista olen myös saanut hienoja oivalluksia liittyen omaan naiseuteeni.

Terhi Hirvikallion, Kuu- Naisen voimakirja saatavilla Naiseuden voiman verkkokaupasta.

Listaa voisi jatkaa vielä paljonkin mutta nuo tuli näin äkkiseltään mieleen ilman sen kummempaa miettimistä. Uskon, että listasta jäi paljon pois sellaisia kirjoja joista matkan varrella on ollut suunnatonta hyötyä oman kehitykseni kannalta.

Itse en olisi saanut isoja oivalluksia omassa elämässäni ellen olisi lukenut. Tarvitsen asioista perustiedot ja niitä sitten lähden kokeilemaan ihan käytännössä. Lukemalla saa omille ajatuksille tilaa ja pääsee tutkailemaan omaan ajatteluaan sekä uskomuksiaan asian tiimoilta. Mielestäni kaikki kirjallisuus ei kuitenkaan tee tätä vaan omat avaavat kirjat on itse löydettävä ja ne ei välttämättä löydy myydyimpien kirjojen listoilta.

Sanotaan että lukeminen kehittää myös kirjoittamista mutta itselleni kirjoittaminen ei ole kauhean luonnollinen ilmaisumuoto ja sen takia tekstini ei ole aina sujuvaa luettavaa. Tietenkin tässäkin asiassa voi kehittyä ja kasvaa, joten jatketaan lukemista ja samalla myös harjoitellaan kirjoittamista.

<3:lla

Elina

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.