Löydä oma rentoutus rutiinisi

 

Viime viikonlopon PT-koulutuksessa kävimme läpi stressiä ja unta. Tuli paljon hyvää lisätietoa tähänkin aihealueeseen, joka koskettaa jollakin tavalla varmasti kaikkia ihmisiä!  Stressi ei ole pelkkä muotisana tai ilmiö, vaan todellinen ongelma, joka kannattaa ottaa tosissaan. Tosissaan ottamisella tarkoitan sen  tunnistamista kehossa. Nauru, kosketus ja hauskanpito ovat varmasti parhaimpia stressin purkijoita ja kehon rentouttajia, joten totisesta asiasta ei kuitenkaan ole kyse. Viimeisen parin kymmenen vuoden aikana tästä tuki tärkeästä asiasta ollaan alettu puhua koko ajan enemmän ja enemmän. Stressi tai kehon/mielen ylikuormitustila vaikuttaa hyvin negatiivisesti kehoomme ja ylipäätänsä oloomme. Nykyään meidän ei tarvitse enää pelätä hengemme edestä, mutta kehomme joutuu taistele tai pakane fiilikseen päivittäin erilaisista asioista. Keho ei tunnista tuleeko kuormitus uhkaavasta työttömyydestä vai sepelihammaskissan hyökkäysestä. Molemmissa tapauksissa ihmiskehossa tapahtuu fysiologisesti sama asia. Haitalliset stressihormonit kuten adrealiini ja kortisoli, nostavat päätään nykyajassa menossa ja meiningeissä miltein koko ajan, tunkeutuen jopa uneemme. Joudumme henkisen kuormituksen alle huomattavasti entisaikoja enemmän ja oikeanlainen palautuminen on todella haastavaa tällä teknologian kulta-ajalla.

Stressi vanhentaa. Sympaattisen eli autonomisen hermoston joutuessa olemaan koko ajan aktiivisena, joutuu keho tekemään extra paljon töitä palautaakseen esim. verenkierto ja ruoansulatuselinten toiminnan lepotilaan. Esimerkkinä verenpaineesta kärsivälle stressinhallinta olisi älyttömän tärkeää. Kuinka moni tietää hyväkuntoisen 50-vuotiaan tuupertuneen hiihtolenkillä ladulle? Aktiivisesta ja “terveellisestä” elämästä huolimatta sydän on pettänyt. Voisiko tässä tapauksessa olla kyseessä pitkäaikainen stressi? Toisaalta taas kaikki on nähnyt 70-vuotiaan pultsarin porskuttavan hyvinkin vilkkaasti, vaikka viimeiset 30 vuotta pääasiallinen ravinnonlähde on ollut kuningas alkoholi. Puliukko on saattanut elää stressitöntä elämää ja se ei ole kuluttanut elimistöä samallalailla. Esimerkit olivat kärjistettyjä mutta saitte varmaan ajatuksesta kiinni.

Tästä asiasta jaksan puhua! Voimme itse vaikuttaa elimistömme tilaan ja sairauksien syntymiseen hyvin paljon. Kun alkaa ottamaan itse vastuun olostaan ja terveydestään on jo pitkällä! Oikeanlaisen ruoan ja liikunnan puolesta olen puhunut paljon, mutta aivan yhtä tärkeä asia on stressin hallinta. Olemme erilaisia tässäkin asiassa. Toisille saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia pelkkä ajatus paineen alla työskentelystä, kun puolestaan toinen taas nauttii siitä paljon ja ajattelee ettei vielä olla edes päästy alkuun. Omia rajojaan täytyy siis itse tarkastella ja kuunnella. Moni ei huomaa edes omaa stressaamistaan, koska kortisoli ja adrealiinihormonien koholla olosta on tullut normitila. Olemme monesti niin vierautuneita kehostamme, ettemme osaa kuunnella sen viestejä. 

Itse stressaannun tietyistä asioista helposti. Jos olen nukkunut ja syönyt epäterveellisesti, tunnen kehossani heti orastavan stressin. Hyvälaatuinen ruoka ja uni ovat itselleni todella tärkeä ja oleellinen osa omaa stressin hallintaani. Uskon, että kaikille muillekin ne olisivat todella tärkeitä, vaikkei ne tietysti ainut asia ole. Fakta on kuitenkin se, että hyvä kuntoisena on helpompi sietää kehollisia oireita sairastumatta ja lamaantumatta. Stressinsieto kynnys todennäköisesti myös kasvaa, kun keho saa tarpeeksi unta ja hyvää ravintoa. Tekemättömät ja keskeneräiset asiat ovat itselleni vaikeita stressiakäyriä nostattava tekijä. Kaikkea ei voi hallita ja sitä olenkin viime vuodet opetellut.

Tässä muutamia asioita, jotka auttavat itseäni rentoutumaan sekä hallitsemaan stressiä:

Picture

Uni on äärimmäisen tärkeä asia kun puhutaan hyvinvoinnista. Keho korjaantuu ja palautuu unen aikana, puhumattakaan sen aivoja eli meidän kovalevyä eheyttävästä vaikutuksesta. Yritän nukkua päikkärit, jos jostain syystä uni on jäänyt huonoksi yöllä. Huonoon uneen, ainakin silloin tällöin, tietävät varmasti kaikki vanhemmat syyn 😉 Joskus sitä joutuu toimimaan hieman huonommillla unilla mutta sitten tosiaan varmistan, että joko yöllä tai päivällä saan asian korjattua.
Picture

Makoilen päivittäin minuutteja tai pitempiäkin aikoja sohvalla tekemättä yhtään mitään. Kaikki tekniset laitteet ovat ulottumattomissa ja olen vain itseni kanssa hetken. Tunnustelen ehkä kehoani tai sitten saatan pohdiskella jotakin mielen päällä olevaa asiaa. Katselen monesti myös viisarikellon etenemistä ja se vasta on rauhoittavaa! Jos loikoilu sohvalla ajatusteni kanssa ei onnistu, niin tiedän olevani kuormittuneessa tilassa. Mielestäni tekemättömyydessä on paljon viisautta.
Picture

Kehonhuolto harjoitukset ovat tulleet säännölliseksi rutiiniksi. Putkirullaus tuli tutuksi itselleni viimesyksynä. Sen avulla on ainakin pakko tulla kehostaan tietoiseksi, sillä kipuja saattaa esiintyä enemmän tai vähemmän. Rullailun jälkeen olo on tosin hyvä ja rauhallinen. Jos haluat hyvälaatuisen rullan, saat täältä -10% alennusta käyttäessi naiseuden voima- koodia.
Picture

Uusin tuttavuus on magnesium jalkakylpy. Kun upottaa jalat lämpimään veteen, jossa on magnesium hiutaleita n. 1dl, on olo kuin prinsessalla. Käytän samoja hiutaleita myös sisäisesti. Magnesiumilla ja vedellä on rauhoittava vaikutus kehoomme. Mg imeytyy myös ihon kautta ja näin se vaikuttaa mm. hermoston toimintaa rentouttaen sitä.
Picture

Todellinen endorfiini eli mielihyvähormoni boosteri on kaikkien naistenrakastama suklaa. Vaikka suklaa on stimulantti, lasken sen silti rentoutusta tuovaksi, sillä hyvä suklaa kyllä aiheuttaa mielihyvää jos joku! Ei turhaan sanota että suklaa on hyvää seksin korviketta =D
Picture

Kosketus ja lähellä olo. Vauvat eivät selviäisi montakaan päivään elossa, jos heitä ei kosketeltaisi ja hellittäisi. Kaikki tarvitsevat kosketusta ja hellyyttä voidakseen hyvin. Lapsilta saa aina paljon ehdotonta lämpöä ja rakkautta. Sitä kannattaakin ottaa vastaan kiitollisena ja antaa myös, sillä nopeasti aika menee ohi ja vanhempana he eivät kovinkaan helposti enää halailemaan ja pussailemaan tule. Tottakai oman kullan kainalossa endorfiini ja oksitosiini lähtee myös mukavasti rullailemaan <3
Picture

Musiikin tai rentoutus audioiden kuuntelu. Kuuntelen musiikkia aina silloin tällöin. Itselleni musiikki tuo erilaisia fiiliksiä ja riippuen genrestä, se myös rauhoittaa ja auttaa palautumaan. Olen useamman vuoden kuunnellut myös erilaisia rentoutus audioita, sillä välillä hiljentyminen tarvitsee itselläni ohjausta.Nyt vain luomaan omia rentoutus rutiineja!

<3:lla
Elina

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.