Lotus-syntymä, lempeä alku elämään

Lotus- syntymäksi kutsutaan tapaa, jossa vauvan napanuoraa ei katkaista lainkaan vaan annetaan sen irrota itsestään täysin luonnollisesti. Lotus-synnytys sai alkunsa 1970-luvulla, jolloin luonnollisen synnytyksen puolestapuhujat alkoivat kyseenalaistaa napanuoran katkaisua ja ensimmäiset lotus-lapset syntyivät. Lotus-synnytyksiä on kuitenkin esiintynyt alkuperäiskulttuureissa jo kauan ennen tätä. Luonnossa tämä tapa esiintyy myös simpansseilla, jotka eivät katkaise napanuoraa vaan antavat sen irrota luonnollisesti.

Ihmeellinen Istukka

Hedelmöittyessään munasolu jakautuu kahtia ja siitä muodostuvat vauva ja istukka. Monissa kulttuureissa istukka nähdään ”Elämän Puuna”. Puut siirtävät juuriensa avulla ilmaan kosteutta ja ravinteita sekä sitovat hiilidioksidia tuottaen happea, pitäen näin yllä elämää Maassa. Samoin istukka toimii äidin ja lapsen välillä – siirtäen tarpeelliset ravinteet, hapen ja informaation kohdussa kasvavalle vauvalle, mahdollistaen uuden elämän luomisen. Istukka toimii myös suodattajana, keräten itseensä mahdollisia haitallisia aineita, jotta ne eivät päätyisi vauvalle. Istukka jakaa saman dna:n vauvan kanssa ja se pystyy siirtämään vauvalle tarpeellisia ravinteita jopa silloin kun äiti itse kärsii puutostiloista. Monet alkuperäis-kulttuurit pitävätkin istukkaa arvossaan ja istukkaan liittyy lukuisia myyttejä ja tarinoita. Istukkaa saatetaan pitää vauvan suojelusenkelinä tai siskona ja joissakin kulttuureissa istukalla uskotaan olevan oma henki. Robin Lim kertoo kirjassaan Placenta: The Forgotten Chakra istukan olevan yksi chakroistamme, kehossamme olevista energiakeskuksista. Istukka chakra yhdistää meidät jumalalliseen alkuperäämme ja se edustaa yhteyttä alku-äitiimme ja ykseys-tietoisuuteen. Alkuperäis-kulttuurien tapa haudata istukka maahan on symbolisoinut ihmisen yhteyttä kaikkeen elävään. Näin tekemällä uskottiin, että ihmisestä ei tulisi itsekäs, vaan hän muistaisi yhteytensä juuriinsa, maahan ja kohtelisi kaikkea elävää kunnioituksella.

Monissa idän kulttuureissa istukan uskotaan myös siirtävän ”pranaa” eli elämänvoimaa lapselle. Jos vauva syntyy keskosena tai on heikko ja hengittämätön syntyessään, lämmitetään istukkaa vesihauteessa tai hieromalla, jotta nopeutettaisiin pranan siirtymistä vauvaan. Istukka sisältää myös tärkeitä ravinteita ja perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan äidin tulisi syödä istukka synnytyksen jälkeen, jotta välttyisi synnytyksen jälkeiseltä masennukselta. Istukka sisältääkin suuren määrän ravinteita, hormooneita, rautaa, vitamiineja ja proteiinia. Istukka on ainut liha joka on seurausta syntymästä eikä kuolemasta ja se tarjoaa äidille juuri hänen tarvitsemansa ravinteet synnytyksestä toipumiseen, ehkäisten runsasta jälkivuotoa ja auttaen maidonnousussa. Nykyään istukan voi valmistaa helposti syötävään muotoon esimerkiksi jauheiksi tai kapseleiksi. Istukan hyödyt on kuitenkin tunnettu jo pitkään lääketeollisuudessa, joka on hyödyntänyt sairaaloista saamiaan istukoita kaupallisiin tarkoituksiinsa ja tuotteiden valmistamiseen. Länsimaisissa kulttuureissa, medikalisaation seurauksena istukkaa on alettu kohdella jätteenä. Istukalla on kuitenkin elintärkeä rooli meidän kaikkien elämässä, ilman sitä emme olisi tässä. On aika palauttaa ymmärrys ja kunnioitus istukan todellisesta merkityksestä ja eheyttää se yhteys, joka on katkennut. Muinoin Druidit juhlistivat yhteyttänsä elämään joka vuosi leipoessaan kakun syntymäpäivänään. Tuo pyöreä, marjoilla koristeltu kakku symbolisoi istukkaa ja jokainen sai syödä palan kakusta, siunaten näin elämän jatkuvuutta. Ruotsin kielellä istukkaa kutsutaankin äidin kakuksi “moderkaka”. 

Maailmanrauha alkaa syntymästä

Lotus- syntymää kutsutaan ainoaksi täysin väkivallattomaksi tavaksi syntyä, koska siinä istukka ja lapsi jätetään yhteyteen syntymän jälkeen, eikä napanuoraa katkaista. Napanuoran annetaan kuivua ja irrota itsestään, usein noin 3-10 päivän kuluessa syntymästä. Se mahdollistaa vauvalle lempeän siirtymän ja totuttelemisen kohdun ulkopuoliseen elämää. Lotus-syntymän fyysiset hyödyt vauvalle ovat vahva immuniteetti sekä vähäinen tulehdusriski ja napa on usein jo täysin parantunut napanuoran irrotessa itsestään. Tällä tavalla myös varmistetaan, että istukka ehtii siirtää vauvalle kaiken tarpeellisen veren ja kantasolut. Indonesiassa lotus-synnytys on ollut ratkaisu ehkäistä tulehduksia ja lapsikuolemia, jotka johtuvat epähygieenisillä välineillä napanuoran katkaisemisesta. Napanuoran katkaiseminen on yksi synnytykseen liittyvä tarpeeton interventio, joka etenkin liian nopeasti tehtynä tuottaa fyysistä haittaa sekä traumaa vauvalle. Napanuoran katkaiseminen erottaa meidät elämänvoimaa ja yhteyttä edustavasta istukasta, alku-Äidistämme ja tästä johtuva suru ja erillisyyden kokemus jää kehoihimme traumana. Napanuoran katkaisu ei ole pelastusoperaatio, vaikka se siltä usein vaikuttaa, vaan pohjimmiltaan edustaa välinpitämättömyyttä tätä syvää yhteyttä elämänvoimaa ja juuriamme kohtaan. Tämä liian aikainen napanuoran katkaisu heijastuu kirjaimellisesti nykymaailman ihmisissä luontoyhteyden puutteena, juurettomuutena ja erillisyyden kokemuksena.

Istukka on elävä organismi joka siirtää vauvalle fyysisen ravinnon lisäksi myös paljon henkistä informaatiota. Vauva, istukka ja napanuora edustavat yhdessä pyhää kolmiyhteyttä, joka symbolisesti muodostaa lotus-kukan. Istukka edustaa juuria, napanuora vartta ja vauva sen kukintoa. Lotus-syntymä on kannanotto luonnollisen rytmin puolesta, ja kehottaa hidastamaan tahtia sekä kunnioittamaan syntymää pyhänä siirtymäriittinä. Napanuoran katkaisemattomuudella kunnioitetaan myös vauvan päätäntävaltaa omasta kehostaan kun irtipäästö saa tapahtua vauvan rytmissä, ilman puuttumista. Niinkuin luonnossa kaikki etenee omaan tahtiinsa kiireettömästi. Lotus-syntyneet lapset ovatkin usein luonnostaan luottavaisia ja vahvasti kehossaan läsnäolevia.

Olen aina rakastanut sanontaa ”Peace on Earth begins at birth”, koska se miten synnymme ja synnytämme vaikuttaa meihin koko elämämme ajan. Napanuoran katkaisematta jättäminen voi kuullostaa työläältä mutta samalla se on haaste nyky-maailmaa kohtaan, jossa kaiken pitäisi tapahtua nopealla tahdilla ja jossa synnytyskin on eräänlainen suoritus, josta on unohdettu pyhyyden aspekti. Lotus-synnytys on osa uuden tietoisuuden heräämistä ja auttaa lapsiamme säilyttämään elintärkeän yhteyden juuriinsa ja alku-Äitiinsä, jota istukka edustaa. Nyt on aika muutokselle ja jos haluamme nähdä väkivallattoman ja lempeän maailman, on meidän aloitettava syntymästä.

 

Kuvittele maailma, jossa jokainen ihminen syntyy eheänä kyvyssään rakastaa.

Veteen syntynyt lotuskukkamme

Siitä lähtien kun kiinnostuin syntymästä ja sen vaikutuksesta ihmisen elämään, tuntui lotus-synnytys luonnolliselta jatkumolta osana lempeää syntymää. Kun sitten synnytin tyttäremme suunnitellusti kotona vain mieheni kanssa kahdestaan, oli meille selvää että annamme vauvan olla yhteydessä istukkaansa kunnes napanuora irtoaa luonnollisesti. Nostaessani veteen syntyneen tyttäreni syliini hän katsoi minua täysin virkeänä ja puhtaana, suurilla vastasyntyneen viisailla silmillään. Noissa silmissä näin universumin mysteerit, sielun valon ja kaiken läpäisevän rakkauden. Täydellisen tietoisuuden. Olen hyvin kiitollinen, että sain kokea tämän alkukantaisen ja ihmeellisen voiman, jota uuden elämän synnyttämisessä on, varsinkin jos se saa tapahtua rauhan ja luottamuksen ympäröimänä. Istukka syntyi kolme tuntia tyttäreni jälkeen ja nämä hetket olivat myös hyvin maagisia, kun olimme vielä fyysisesti yhtä, vauva kohdun ulkopuolella mutta napanuoran kautta yhteydessä yhä sisälläni olevaan istukkaan. Yksi kotona synnyttämisen etu oli, ettei vauvaa tarvinnut juurikaan liikutella syntymäpaikastaan joten lotus-synnytys oli helppo toteuttaa.

Tyttäremme päästi irti istukastaan kuudentena päivänä syntymänsä jälkeen ja tämä aika oli meille hyvin pyhää. Istukkaa säilytimme korissa haudattuna suolaan ja yrtteihin, jotka vaihdoimme päivittäin. Vietimme tämän ajan kotona vain kolmestaan tuoreena perheenä pesien emmekä vastaanottaneet vieraita tuona aikana. Koen, että lotus-synnytys antaa mahdollisuuden sekä äidille että vauvalle rauhalliseen lepo-aikaan ja sopeutumiseen synnytyksen jälkeiseen elämään. Lotus-synnytyksen seurauksena vauvaa ei tule liikuteltua sylistä toiseen vaan äiti saa nauttia täysin iho-kontaktissa vauvan kanssa lepäämisestä. Napanuoran irtoamisen jälkeen istukkakin oli täysin kuivunut ja säilytimme sen korissa. Lapsemme 1- vuotis päivänä teimme seremonian perheen kesken, jossa hautasimme istukan maahan rukouksien ja kiitoksien saattelemana. Istukka pääsi osaksi pyhää kiertokulkua, maan syliin, jonne se kuuluu, vahvistaen tyttäremme juuria ja yhteenkuuluvuutta Äiti Maan kanssa. Napanuora on yhä tallessa ja siitä ajattelin luoda unisiepparin tyttärellemme. 

Ohjeet Lotus-synnytyksen toteuttamiseen:

Tarvitset: Suolaa (useita kiloja, riippuen kauanko napanuoran irtoamisessa menee)

kori tai pussukka istukan säilyttämistä varten, yrttejä (esim. rosmariini, ruusu, kamomilla, auringonhattu ja laventeli) sekä harsoja.

  • Vauvan syntyessä jätä napanuora kiinni ja ota vauva rinnallesi odottaen istukan luonnollista syntymistä.
  • Istukan synnyttyä odota kunnes napanuora on sykkinyt kaiken vauvalle kuuluvan veren
  • Pese istukka lempeästi lämpimällä vedellä ja taputtele kuivaksi
  • Aseta istukka siivilään ämpärin päälle ja anna valua yön yli tai kunnes ylimääräinen veri on valunut
  • Asettele istukka koriin suolapedille harson päälle ja peitä istukka kokonaan suolalla ja yrteillä.
  • Vaihda suolat ja yrtit päivittäin nopeuttaaksesi istukan kuivumista
  • Liikuttele vauvaa niin vähän kuin mahdollista ja käsittele napanuoraa varoen
  • Vauvan voi pukea edestä nauhoilla sidottaviin bodeihin tai kääriä viltteihin ja pitää mahdollisimman paljon ihokontaktissa äidin kanssa.

Vaikka lotus-synnytys ei olisi jostain syystä realistinen vaihtoehto sinulle, niin voit kuitenkin odottaa mahdollisimman pitkään napanuoran katkaisussa. Odottamalla istukan syntymistä ennen napanuoran katkaisua vauva pysyy varmasti lähellä äitiä ilman turhaa liikuttelemista ja saatte kokea istukan ja vauvan yhteyden sekä napanuoran myöhäisen katkaisun fyysiset hyödyt.

 

Lähteet:

Placenta, the forgotten chakra: Robin Lim

Womb wisdom: Padma & Anaiya Aon Prakasha

www.lotusbirth.net

 

Alkuperäinen kirjoitus julkaistu Sydänääni- lehdessä 1/18

Lisää kirjoittajalta Äiti Maan Ääni

Pyhällä äitiyden polulla

Kaikki elämä on lähtöisin Äidistä (kyllä, isä on aivan yhtä olennainen ja...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.