Leivonnan juhlaa; gluteenittomat ja maidottomat kookos-sämpylät

 

Ensimmäisen kerran muistan leiponeeni noin kaksitoista vuotiaana. Olen varmasti leiponut yksin aikaisemminkin mutta tuo kerta on jäänyt elävästi mieleeni. Olin löytänyt aivan ihanan suklaakakun ohjeen jostain lehdestä ja ajattelin tekeväni sen perjantaina koulun jälkeen. Olin myös ajatellut kakun olevan erittäin helppo tehdä, joten en tarvitsisi siihen kenenkään apua.  Aloin leipomaan kakkua ohjeen mukaan ja kun taikina oli valmis, laitoin sen uunin. Otin sen ohjeen mukaan sieltä pois ja yritin kaataa sen lautaselle. Ei onnistunut, sillä kakku oli keskeltä aivan raaka. En halunnut kuitenkaan antaa periksi, vaan vein sen ulos pakkaseen jäätymään. Ulos mennessäni kakku kuitenkin lensi kädestäni suoraan takapihan terasille. Kuten arvata saattaa, kakku meni aivan pilalle. Muistan pettymyksen tunteeni, sillä uutta yritystä en voinut tehdä, raaka-aineiden puuttuessa. Olisin niin kovasti halunnut tarjota perheellemme SUKLAAKAKKUA!Olen tykännyt leipoa ja laittaa ruokaa aina. Mikään gourmet-kokki minusta ei ikinä kyllä ole kuoriutunut, mutta arvostan itse tehtyä ruokaa todella paljon. Meillä käytetään hellaa ja uunia melkein päivittäin ja einestä meillä pöydässä ei nähdä. Tästä syystä emme myöskään omista mikroa. Ruoanlaatu ja terveellisyys on minulle ja miehelleni erittäin tärkeä arvo. Haluamme syödä puhdasta ravintorikasta hyvälaatuista ruokaa. Onneksi meillä on tähän mahdollisuus.

Muistan tunteen kun tulin pienenä, ja hieman suurempanakin, koulusta kotiin ja äiti oli leiponut sekä tehnyt ruokaa. Se tuntui todella ihanalta ja lämpimältä vastaanotolta. Tämän perinnön haluan myös lapsilleni antaa, sillä ruoka on äärimmäisen tunteita herättävä aihealue. Haluan nimenomaan herättää omissa lapsissani sen fiiliksen, että ruoasta voi nauttia ja laatuun kannattaa panostaa. On myös ihana syödä ja nauttia ruokaa perheen ja ystävien kanssa yhdessä. Siinä on myös erityistä taikaa, kun käy itse nostamassa ruoan maasta ja sen jälkeen valmistaa sen syötäväksi. Ruokaa osaa arvostaa silloin vielä enemmän.

Picture

Kun aloitan leipomaan niin siivoan keittiön, sitten sotken hurjasti ja siivoan taas puolestaan nopeasti jälkeni. ​​Leipomista harrastan edelleen silloin tällöin. Kun tiedän, että meille on tulossa vieraita, leivon yleensä aina jotain. Leipomisesta tekee nykyään hieman haasteenlista se, että en halua käyttää perus vehnäjauhoja ja margariinejä siihen. Gluteenittomista viljoista leipominen on välillä hieman haastavaa, niin kuin sain todeta vappuna, jolloin munkkini muistuttivat niin ulkonäöltään kuin maultaan enemmän falafelejä. Sain karvaasti kokea sen, että vaikka käyttäisi paljon rasvaa ja sokeria, ei lopputulos ole välttämättä kauhean häävi =) No, hyvät naurut me ainakin ystäväperheen kanssa saimme näistä “munkeista” aikaiseksi. Yrityksen puutteesta ei itseäni helposti voi syyttää =D

Olen tehnyt nyt pari kertaa hyviä gluteenittomia sämpylöitä. Löysin reseptin Jonna1983 blogista. Olen hieman huono seuraamaan reseptejä mutta suurin piirtein olen tehnyt sämpylöitä näillä ohjeilla nyt.Gluteeniton ja maidoton kookos-sämpylä

  • 6 rkl chiansiemeniä
  • 6 dl gluteenittomia kaurahiutaleita tai jaurajauhoja
  • 4 dl kookosjauhoja
  • 4 tl leivinjauhetta (käytin ruokasoodaa kun ei ollut leivinjauhetta)
  • 2 rkl psylliumkuitujauhetta
  • 1 tl merisuolaa
  • 7 dl riisimaitoa
  • 2 dl kookosöljyä
  • 2 tl jotakin siirappia tai hunajaa

Taikinasta tulee noin 20 sämpylää.

Picture

Picture

Taikina jää hieman tahmeaksi mutta psylliumin ansiosta gluteeniton taikina saa sitkosta.Sämpylät on hyvin yksinkertaista tehdä. Laita kuivat aineet kulhoon, lisää märät aineet ja sekoita tasaiseksi massaksi. Paista uunin keskitasossa 20-25minuuttia 200°C:ssä.

Tästä ohjeesta tuli yhteensä 23 sämpylää. Kaksinkertaistin alkuperäisen ohjeen, sillä halusin laittaa muutaman sämpylän pakastimeen.

Picture

Picture

Lopputulos maistui tälle hurmurille <3Nämä sämpylät ovat tosiaan ihan sairaan hyviä! Mieheni sanoi niiden olevan paljon parempia kuin normi sämpylät. Mielestäni sämpylien maku parani vielä entisestään kun ne olivat olleet jääkaapissa yön yli. Niiden kosteus säilyi, toisin kuin normi sämpylöissä, jotka kuivahtavat helposti. Pakastimesta otettuna ne olivat myös erinomaisen makuisia.

​Kannattaa ehdottomasti kokeilla näitä!

<3:lla
​Elina

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Ei kommentteja

  • Tarvitsetko yritysten laina? Yrityksemme nimi on zion rahoituspalveluja rajoitettu, annamme lainaa kiinnostuneille asiakkaalle, jotka etsivät lainojen parantaa yritysten, voimme auttaa lainan jopa $ 15 miljoonaa dollaria. Voimme auttaa lainaamalla rahaa, käynnistää yrityksen tai laajentaa nykyistä liiketoimintaa, tarjoamme myös henkilökohtaisia lainoja, auto lainat, yritysten lainoja, asuntolainojen, maatalous- lainat, tai lainaa jostain syystä jne Jos tarvitset laina tänään yhteyttä. Voimme lainata jopa 15 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Lähetä meille soveltaa: zionloanfirm.ltd@gmail.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.