Lasten liikunta

 

Käyn usein treenaamassa Helsingissä ollessani Töölön kisahallissa. Kaupunki tarjoaa monipuolisen treenipaikan ihmisille edulliseen hintaan, kiitos siitä kaikille meille veronmaksajille. Käymme Helsingissä mieheni työn vuoksi suhteellisen usein ja on mahtavaa kun tätini katsoo Oliverin perään ja itse saan omaan aikaa.
Kisahalli sijaitsee Olympiastadionin kupeessa. Jos olette Helsingissä niin suosittelen tekemään treenin siellä.

Kisahalli on aika iso ja keskellä on kori-, sulkapallo ja telinevoimistelu paikat. Katselen usein lasten ohjattuja treenejä omien hengähdystaukojeni aikana. Telinevoimistelijoiden tekemisiä on erityisen hauska seurata. Nämä 5-vuotiaasta ylöspäin olevat lapset ovat todella ryhdikkäitä ja jänteviä. Heidän katseensa on keskittynyt ja he kuuntelevat mitä ohjaajat sanovat. He myös pystyvät tekemään uskomattomia temppuja. Suurinosa näyttää nauttivan, vaikka itse joskus pidätän hengitystäni seuratessani kun pieni tyttö tekee esimerkiksi voltin puomilla.

Itse olen nykyään kiitollinen siitä että sain harrastaa monipuolisesti erilajeja ollessani pieni. Vanhempamme kuskasivat 4 lasta erilaisiin harjoituksiin 10-20km päähän omien työpäiviensä jälkeen. Aina ei olisi kiinnostanut lähteä, mutta kun kerran oli alettu harrastamaan, niin silloin sitä myös mentiin. Lajeina minulla oli pesäpallo, lentopallo ja yleisurheilu. Nautin suurimman osan ajasta kaikista, erityisesti joukkuelajeista. Itse olen saanut aivan valtavasti henkistä pääomaa elämääni harrastuksista, puhumattakaan muista liikunnan hyödyistä jotka kantavat pitkälle aikuisuuteen saakka.

Nykyajan lapsien haasteena on liian vähäinen liikunta. Joissakin perheissä uusien harrastuksien aloittaminen saattaa käydä liikaa kukkaron päälle tai sitten vai vanhempia ei kiinnosta liikunnalliset jutut. Kaikkien ei mielestäni tarvitse kilpaharrastaa mutta liikkuminen on lapsen etu aina. Nykyajan ja- teknologian vitsaus on se, että liikkua ei juurikaan tarvitse vaan pelit ja puhelimet koukuttavat lapsen hyvinkin nopeasti passiiviseksi sohvalla istujaksi.

Lapset osaavat luonnostaan liikkua hienosti itse. He keksivät mitä ihmeellisimpiä tapoja keinuttaa kehoaan. Heitä ei tarvitse juuri siihen edes rohkaista. Uskon että mitä pienemmän lapsen antaa vapaasti temmeltää leikkikentällä ja ulkona, sitä paremmin hän hallitsee kehoaan ja vammoja ei synny. Jos kieltää liikaa lastaan omista peloistaan käsin, esimerkiksi “älä kiipeä sinne”, “älä hyppää sieltä”, “älä roiku voit pudota” niin tekee lapselleen karhunpalveluksen. Lasten motoriikka kehittyy koko ajan ja mitä paremmin he hallitsevat kehonsa sitä vähemmän vammoja syntyy.

Teksti hieman rönsyilee mutta pointti on se että antakaa lapsellenne vahva pohja liikunnalliseen elämään, he varmasti osaavat arvostaa sitä kun ovat vanhempia. Pelaamiselle ja tv:n katselulle tarkat sovitut rajat ja ulos temmeltämään aikuisetkin.

Tässä aivan loistava video lasten liikkumisesta. 

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.