Lapsen lahjakkuuden lajit

Kirjastosta käsiini osui jokunen viikko sitten Janne Viljamaan ”Tue lapsesi lahjakkuutta (2013)” ja kirjassa oli paljon hyvää asiaa ja omien ajatusteni lisäksi halusin tiivistää kirjan “lapsen lahjakkuuden lajit” tämän kirjoituksen loppuun. 

Suuri osa meistä on keskivertolahjakkaita. Lahjakkuus kehittyy sinnikkyyden, kannustavan ympäristön ja riittävän varhain aloitetun, systemaattisen harjoittelun tuloksena. Se ei koskaan ole vahinko, vaan tinkimättömän työn tulosta. Lahjakkuus voi kuitenkin jäädä jalostumatta, jos perheeltä puuttuu rahaa, aikaa, mahdollisuuksia tai motivaatiota. (sitaatti kirjasta)

Kyllä näin uskon myös ja aion ehdottomasti seurata, miten pystyn tukemaan lapsen luontaista lahjakkuutta ja tukea ja kannustaa häntä siinä parhaani mukaan sitten kun potentiaali tulee enemmän esille. Kuitenkin kirjassa korostetaan harjoittelun ja tekemisen lisäksi kovasti myös lapsen luonnollisen leikki-iän riittävyyttä (nykyisessä kulttuurissamme sitä olisi suotava selvästi pidentää) sekä kiireettömän ja tekemättömän ajan pitämistä arjessa. Näin lapsi oppii olemisen taitoa ja mistä muualta hän sitä oppisikaan, kuin aikuisen mallista. 

Kiireettömän ajanpitämisen myötä lapsella on mahdollisuus saada aikuisen jakamatonta huomiota ja nähdyksi ja kuulluksi tulemista jo pienestä alkaen. Jos aikuinen on usein rättipoikkiväsynyt työpäivän jälkeen, hän ei välttämättä jaksa antaa lapselle kovin paljoa. Toki välillä on ok olla väsynyt ja näyttää se. Mutta se, että tietoisesti ottaa aikaa omalle elämänhallinnalle on tärkeää, koska kokemuksemme siitä, että pystymme vaikuttamaan positiivisesti ja kehittävästi omaan elämäämme ja arkeen on henkisten tarpeidemme täyttämistä, jolloin koemme motivaatiota, iloa ja toivoa. Vanhempien tai aikuisten olisi tärkeää tarkastella tietoisesti sitä, mikä tuo iloa heidän elämään. Kun he aktivoivat sisäisen ja leikkisän lapsensa, myös lapsi aistii aidon elämänilon ympäristöstään. 

Kirjassa käydään läpi erilaiset lahjakkuuden lajit ja se miten niitä voi kehittää. Katso, pystytkö tarjoamaan lapselle erilaisia mahdollisuuksia näiden lahjakkuuden lajien kehittämiseen. Jos lapsi osoittaa selvää kiinnostusta ja lahjakkuutta tiettyyn osa-alueeseen, siihen on luonnollisesti hyvä tarjota kehitysmahdollisuuksia. Itse kuitenkin korostaisin lapsen leikki-iän ja vapaan valinnan pitämistä pitkäänkin. Suorittavuus ja aikuisten omien halujen ja tarpeiden täyttäminen lapsen kustannuksella voi sammuttaa lapsen innostavuuden ja viedä aidon ilon elämästä. Suorittava ja aikataulutettu arki tappaa myös luovuuden, koska luovuus ilmenee yleensä kiireettömän ja leppoisan olemisen kautta. 

Lahjakkuuden lajit ovat listattuna seuraavassa osittain lyhennettynä. Listaus ei missään nimissä siis tarkoita sitä, että nyt pitäisinopeestialkaasuorittamaan näitä kaikkia, vaan sitä, että tiedostamme millä eri tavoilla voimme tukea niin lapsen lahjakkuutta kuin elämän monimuotoisuutta, kauneutta ja tasapainoa. Nämä samat asiat koskevat toki lapsen kanssa touhuamisen lisäksi myös ihan aikuista ihmistä itseään. 

VISUAALINEN LAHJAKKUUS
Etsi kauneutta luonnosta, käy taidenäyttelyssä, piirrä ja maalaa lapsen kanssa. Käy elokuvissa ja leikkaa lehdestä kauniita kuvia.

SPATIAALINEN LAHJAKKUUS
Piirrä lapsesi kanssa kartta, pelaa shakkia, piirrä aarrekartta. Tekeydy tyhmäksi ja anna lapsen näyttää tie kotiin tai kauppaan. Tee palapeliä.

KARKEAMOTORINEN LAHJAKKUUS
Pelaa lapsesi kanssa pallopelejä salibandystä koripalloon. Käy retkellä luonnossa. Järjestä perheen kanssa olympialaiset kentällä, hyppää narua.

HIENOMOTORINEN LAHJAKKUUS
Näprää helmiaskartelukoruja, silitettäviä helmikoruja. Pidä laatikossa käytöstä poistettuja laitteita, joita voi turvallisesti ”korjata”.

SOSIAALINEN LAHJAKKUUS
Kutsu tuttavia ja ystäviä kylään. Vie lapsi harrastuksiin. Puhu ihmisistä hyväksyvään sävyyn, opeta toisten auttamista ja antamista. Opeta kysymään ”miltä sinusta tuntuu”. Opeta jakamaan asioita.

MUSIKAALINEN LAHJAKKUUS
Laula lapsille erilaisten toimien aikana, kuuntele monenlaista musiikkia. Vie lapsi konserttiin ja muskariin. Hanki kotiin soittimia. Opeta pöytärummutuksen alkeita ja taputteluleikkejä.

ITSETUNTEMUS 
Kerro lapselle, missä hän on hyvä ja missä hän on kehittynyt. Opeta, miten harjoittelu kehittää taitoja. Älä kehu turhasta, vaan lujasta yrittämisestä, reippaudesta ja rohkeudesta. Pyydä lasta piirtämään kuva perheestään ja itsestään. Pyydä häntä kertomaan haluistaan ja toiveistaan. Opeta arvostamaan erilaisuutta.  

Tällä hetkellä vajaa kolmevuotiaamme osoittaa selkeää innostusta varsinkin spatiaaliselle puolelle tekemällä palapelejä innokkaasti. Myös karkeamotorisuus aktivoituu nopeasti erilaisten temppuilujen muodossa. Visuaalinen puoli ja kauneuden näkeminen on vahva itselläni ja harva se päivä ihastelemme luonnossa jotain. Enemmänkin toki voisi. Musikaalisuus on meillä satunnaista musiikin kuuntelua ja päivittäistä laulantaa (laulamme vähintäänkin automatkalla päiväkotiin) ja sosiaalisuus tulee päiväkodin lisäksi arjessa useasti viikossa tapaamalla perhetuttuja ja ystäviä. Asioiden jakamisessa helpottaisi pikkuveli- tai sisko, mutta jonkin verran sitä oppii tukiperhe-viikonlopuissamme. Itsetuntemus kasvaa, kun kehun poikaa pienissäkin asioissa. On tärkeää oppia tietoisesti sanomaan positiivisia juttuja ja sellaisia, joille lapselle on merkitystä. 

Olen huomannut selvästi sen, että kun arki väkisinkin on enemmän tai vähemmän aikataulutettua, niin ainakin oma luovuus kyllä kärsii siitä suuresti. Itselle rentoutuminen ja luominen ei kun tapahdu sormia napsauttamalla. Mutta kaikesta oppii ja tämäkin uudenlaisia haasteita tuonut aika opettaa ja on jo opettanut paljon tähän mennessä. Tärkeää on myös huomata se, että luovuus kehittyy ja kasvaa koko ajan, vaikka se ei suoraan näy. Luovuuden lajeja kun on niin monenlaisia, että niitä ei osaa arvostaa. Se, että pää kuormittuneena suunnittelee aikatauluja ja menoja aktivoi myös jonkunlaisia luovuuden ratoja, kai?

Ai niin hienomotorisuus. Se on ehkä eniten kehitystä kaipaava alue. Ehkä alamme pian koristelemaan ja näpräämään joulukortteja, joka on ainakin äidin (yllättäväkin) suosikkipuuha viime vuoden jälkeen. Askarteluinnostus on aktivoitunut myös omien häiden opettamana 🙂
 

Picture

Lisää kirjoittajalta Nainen Vol. 2 / Heidi Harju

Sinä et ole yksin! – Tarinani eräästä päivästä, jota en olisi halunnut, mutta joka minulle TAAS annettiin

Halusin kirjoittaa rehellisen tekstin eräästä päivästäni kuluneella viikolla. Haluan myös sanoa, että...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.