Lähes täydelliseen parisuhteeseen – mutta miten?

Lähes täydellinen tarkoittaa mun mittapuulla onnellista, eteenpäin menevää ja molempiin suuntiin kommunikoivaa suhdetta. Surullinen fakta on, että moni tyytyy vähempään…ja pähkäilee näitä asioita ylhäisessä yksinäisyydessään. Mutta ei tarvitsisi. Omana intohimonani on auttaa ihmiset kohti lähes täydellisiä parisuhteita (tutustu Kaikki Rakkaudesta valmennukseen!!!). 

Itse olen siis ollut nyt naimisissa 2 vuotta, yhdessä pian 6 (huisia!). Toinen lapsi tuloillaan ja olen joka päivä onnellinen Joonaksesta, meidän parisuhteesta ja perheestä. Toki en voi tietää etukäteen onko mikään ikuista, mutta valitsen nyt uskoa näin. Oma selkeä valintani ja haluni kehittyä rakastajana ja vaimona on lempeästi kannatellut vaikeinakin hetkinä. 

Tosiasia on, että ilman omaa historiaani, menneitä rakkauksiani, ravisuttavia ystävyyksiäni ja elettyä elämääni en varmasti olisi ollut valmis siihen muutokseen, mitä lähes täydellisen parisuhteen saavuttaminen vaatii! Olen aidosti onnellinen hurjistakin menneisyyden valinnoistani jjotka ovat omalta osaltaan johtaneet siihen missä seison tänään. 

Minulla on asiakkaita, jotka pohtivat oman suhteensa jatkoa. Kannattaako minun jäädä tähän suhteeseen, löydänkö ketään muuta, menetänkö mahdollisuuteni perheeseen? Kamppailussa on vastakkain omat pelot ja sisäiset halut/tieto. Näistä selvyyden saaminen ei ole rakettitiedettä, mutta ei myöskään pelkällä logiikalla ratkottavissa. On sukellettava itseensä, hypättävä junan kyytiin, jossa lukee RISKI ja antauduttava. Antautuminen on teema, mikä nousee esiin Kaikki rakkaudessa -vierailevan huikean sisunaisen Emilia Lahden kanssa keskustelussa. Emiliaa pilke silmäkulmassa lainatakseni

Vaatii uskomatonta antautumista, että me uskalletaan kerta toisensa jälkeen, pettymys toisensa jälkeen mennä häntä pystyssä kohti mahdollisia uusia pettymyksiä.  

Mutta mistä sitten tunnistaa kestävän ja onnellisen parisuhteen? Mistä tiedät mihin pyrkiä?

Tässä tutkimukseen ja empiriaan perustuvat tärkeimmät kulmakivet onnellisessa suhteessa. Mitä ajatuksia nämä herättävät? Tunnistatko oman suhteesi? Missä voit kasvaa?  

  1. Kunnioitus. Kunnioitat ja arvostat itseäsi. Uskot, että sulla on annettavaa suhteelle ja maailmalle. Oikeasti kunnioitat kumppaniasi. Arvostat häntä ja annat hänelle mahdollisuuden arvostaa sinua.  Tämä molemminpuolinen arvostus kannattelee teitä niinä hetkinä kun rakkaus tai ymmärrys ei riitä. (varma merkki suhteen turmiosta on toisen väheksyntä, panettelu, ja latistaminen) Kunnioitusta voisi ajatella yhtenä suurena peruskivenä teidän suhteenne talossa. Tämä arvostus voi syntyä siitä, että arvostaa kumppaninsa älykkyyttä, arvoja, tapoja toimia, kykyä uudistua, huomioonottavuutta, luovuutta ja kärsivällisyyttä. Arvostus tekee ihmisestä kiinnostavan! Jaksat ja haluat kuunnella hänen juttujaan vielä vuosikymmenienkin kuluttua.
  2. Matematiikka. Lähes täydellisessä suhteessa on oma matematiikkansa. Suhteessa jokainen osapuoli kantaa oman 100%. On helppoa humpsahtaa 50-50 ansaan. Puolison täytyy kantaa oma puolikkaansa tai tulla ”puoliväliin” vastaan. Tässä löydämme itsemme tilanteesta, jossa puhutaan ehdoista ja lasketaan pisteitä. Onnellisessa parisuhteessa molemmat kantavat vastuun itsestään, siitä mitä tuo suhteeseen, mitkä ovat omat rajat parisuhteessa, mitä haluaa kumppaniltaan vastaanottaa ja siitä mitkä ovat ne omat todelliset tarpeet. Ensi kertaa tästä matematiikasta kuullessaan moni säikähtää ja hyppää ajatukseen itsekkyydestä. Fakta on, että kaikki lähtee sinusta. Oman pesän kuntoon laitto on ehdoton edellytys toimivalle parisuhteelle. Jos toinen kantaa suhteesta 120% kokoajan, on suhde epätasapainoinen. Hän todennäköisesti itse kyllästyy jossain vaiheessa kantamaan extra taakkaa ja myös toinen aikuinen itseään kunnioittava ihminen kyllästyy tilanteeseen, jossa hän ei saa kantaa vastuuta omasta kokonaisuudestaan. Lähes täydellisessä suhteessa ei kysellä lupia. Aikuiset ihmiset eivät tarvitse toistensa lupaa asioihin. Ystävien näkemiseen, työpaikan vaihtoon eikä vaatteiden valintaan.
  3. Kommunikointi. Salaisuudet tekevät aina eroa. Erityisesti mahdollisesti satuttavat asiat pitää saada pullautettua suusta ulos kumppanille. Myös hyvät tietty! Kehu ja kiitä. Kerro, kysy ja anna palautetta kumppanillesi. TÄMÄ on aina ollut oma akilleen kantapääni. Kun toisen toiminta satuttaa, niin se on vaan aina tuntunut niin häpeälliseltä myöntää. Häpeän suojamekanismi saa meidät käpertymään sisäänpäin. Sen avulla saadaan kasattua aikamoisen komeita esteitä onnellisen parisuhteen tielle. Voit myös ajatella tätä 100%:n vastuun kantamisena. Olet vastuussa todellisten mietteidesi jakamisesta kumppanisi kanssa. Jos pidät ajatuksesi itselläsi (esim. toisen reaktion pelossa) sorrut ottamaan hänen omasta 100sta prosentista pois. Ja se on väärin.
  4. Muutos. Sinä muutut, suhde muuttuu ja partnerisi muuttuu. Ala avautumaan muutokselle koska se on elämässä oikeastaan ainoita pysyviä asioita. Heh. Yhteiset visiot, toiveet ja kommunikointi auttavat kasvamaan samaan suuntaan. Toisen arvostaminen näkyy siinä, että molemmat pystyvät antamaan toiselle myös tilaa. 
  5. Fyysinen läheisyys. Parisuhde on intiimi, tätä intiimiyttä tulee vaalia ja sille on järjestettävä aikaa. Seksielämä, jota voi toki olla hyvinkin monenlaista, on oltava kuvioissa mukana. Tästä en edes halua sanoa enempää.

Suhteella on mahtava lähtökohta kun annetaan rakkaudelle mahdollisuus kasvaa. Möyhennetään maaperää, istutetaan ja kastellaan tätä mahdollisuuksien puutarhaa!

Liikutaan pois ajattelusta ”tällainen mä nyt vaan oon” kohti ”mitä kaikkea musta löytyykään”. Näin avataan mahdollisuuksien ovi.  Asioiden ymmärtäminen ja oivallukset ovat hyvä lähtökohta! 

Mutta nämä on myös saatava hyvistä ajatuksista lihallisiksi teoiksi! Tätä me harjoitellaan mielettömässä Kaikki Rakkaudesta – verkkovalmennuksessa. Mikään näistä ei tarkoita sitä, että meidän tulee olla täydellisiä. Mutta pyritään kokonaisiksi rakkaudessa, parisuhteessa ja ystävyydessä.

P.S. Vedän aiheesta (maksuttoman) huikean minivalmennuksen yhdessä HOWTOMON kanssa 28.8.! Kyseessä on webinaari, johon pääset mukaan ilmoittautumaan täältä. 

Lisää kirjoittajalta Valmentajan päiväkirja / Renja Reenpää

Lähes täydelliseen parisuhteeseen – mutta miten?

Lähes täydellinen tarkoittaa mun mittapuulla onnellista, eteenpäin menevää ja molempiin suuntiin kommunikoivaa...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.