Kuupisteestä pisteeseen piirtyy naisen elämä

Me naiset jos jotkut tiedämme, että elämä ei todellakaan ole suoraviivaista, tasapaksua tallaamista. Aina ei arvaa, millä päällä sitä aamulla herää tai mihin suuntaan päivät kulloinkin kuljettavat.

Toisinaan sitä on saman tien täynnä elämää ja saa paljon aikaiseksi pitkin päivää. Toisinaan mikään ei tunnu sujuvan. Joskus jaksaisi lörpötellä vaikka koko maailman kanssa, välillä taas ei huvita poistua edes peiton alta. Joskus mieli muuttuu hyvinkin tiuhaa tahtia.

Joskus olotilan voi yhdistää selkeästi oman kuukautiskierron vaiheisiin. Joskus Merkurius perääntyy tai täysikuu möllöttää niin, että omat tunnesakat kiertävät kehää. Vähän aikaa sitten löysin kuitenkin jotain todella mielenkiintoista, mikä osaltaan selittää naisen alati muuttuvia tunnetiloja.

Löysin kuupisteet.

Kuu eri vaiheineen

Ayurvedisen tietämyksen mukaan naisen kehossa on 11 pistettä, jotka aktivoituvat vuorotellen. Jokainen näistä kuupisteistä aktivoi meissä tiettyjä energioita. Nämä energiat ovat se tapa, jolla kuun energia meissä ilmenee, eli se, miten kuu meihin käytännössä vaikuttaa.

Miehen kehossa puolestaan on vain yksi piste. Se sijaitsee leuassa. Miehen kuunkierto on noin kahden ja puolen minuutin mittainen – energia siis kyllä vaihtelee, mutta koska sykli on niin tiheä, sitä ei helposti huomaa.

Naisen elämässä vaihtelu on selkeämpää, sillä se tapahtuu hitaampaan tahtiin. Uusi piste aktivoituu ja tunnelmat muuttuvat kahden ja puolen päivän välein.

Aaltoileva vedenpinta

Juuri kun olin ensimmäistä kertaa kuullut kuupisteistä, tuli vastaan ilmoitus Kehräämön kuupistekurssista – on divine timing. Tästä oli saatava ehdottomasti lisätietoa.

Marraskuinen täysikuu valaisi matkaani Jooga- ja hyvinvointila Kehräämölle, joka sijaitsee Tampereen keskustan kupeessa, tunnelmallisen Finlaysonin alueella.

Kuupistekurssi pidetään aina nimenomaan tähän aikaan vuodesta, koska marraskuussa ihminen kääntyy luontaisesti sisäänpäin ja on näin herkempi huomaamaan hienovaraisia energioita itsessään. Täysikuu puolestaan voimistaa kuun energioita, jolloin ne tulevat selkeämmin esiin.

Nainen kuulamppu kädessään

Kehräämön lempeä, rauhallinen tunnelma toivotti minut tervetulleeksi. Pieni piirimme naisia istahti kynttilöin valaistun maton ympärille. Kehräämön Teija oppaanamme lähdimme tutustumaan kuupisteiden historiaan. Selvitimme myös omat kuupistekiertomme – jokaisen naisen 11 kuupistettä aktivoituu yksilöllisessä järjestyksessä.

Seuraavana päivänä kävimme kunkin kuupisteen läpi yksitellen ja opimme harjoituksia, joilla voi tasapainottaa aktiivisena olevaa kuupistettä. Ohjeet sisälsivät jooga-asanoita, lyhyitä ja hieman pitempiä meditaatioita, mantroja sekä viisauksia, joita voi mietiskellä tasapainottaakseen mieltään.

lotuskukka kauniissa valossa

Teija Enoranta on kokenut joogi ja kundaliinijoogaopettaja. Hän on yhdistellyt Yogi Bhajanin opettamia jooga-asanoita ja meditaatioita sekä Patanjalin joogasutria ja Bhagavad Gitan viisauksia yhteen kehitellessään kattavan ohjelman kuupisteiden tasapainotukseen. Jokaiseen kuupisteeseen löytyy sekä fyysisiä että henkisiä harjoitteita, joista voi valita keholleen, mielelleen ja olotilalleen juuri sillä hetkellä sopivimmat.

Tämä kurssi oli jo kahdestoista Teijan pitämä kuupistekurssi. Varsinkin toinen kurssipäivä sisälsi hyvin paljon informaatiota, mutta sitä käytiin rauhalliseen tahtiin systemaattisesti läpi. Oppimista tuki kurssimonisteet ja muistiinpanoja sai tehdä omaan tahtiin.

Tunnelma piirissämme oli intiimi ja hyväksyvä, ja jaoimme naisten kanssa paljon henkilökohtaisia kokemuksia. Teimme harjoituksia, keskustelimme, kuuntelimme, nauroimme, lauloimme ja hengittelimme yhdessä. Illalla kun kurssi päättyi, tuntui, että olimme viettäneet ainakin viikon yhdessä. Olo oli unenomainen, onnellinen, täyteläinen.

Nainen ojentaa valkoista kukkaa pieniin valoihin kietoutuneena

Nyt olen seurannut omaa kuupistekiertoani melkein kaksi kuukautta. Joka päivä kirjoitan ylös, millainen fiilis on ollut, millainen meno ja meininki tänään on ollut, miten on hommat sujuneet. On hyvin avartavaa pitää päiväkirjaa tunteistaan. Kun huomioin tunteitani ja olotilojani, tulen tietoisemmaksi itsestäni ja toimintaani ohjaavista voimista. Tulen lähemmäs itseäni.

Tieto aktiivisena olevasta kuupisteestä ohjaa huomiotani oikeaan fokukseen. Jokaisella kuupisteellä on oma ”luontonsa”, joka ilmenee joko hyvässä tai pahassa riippuen siitä, millä tolalla naisen energiat juuri sillä hetkellä ovat. Jos kuupiste ei ole tasapainossa, voi seurata monenlaisia hankaluuksia.

Kerran huulten kuupisteen ollessa aktiivisena minulla oli oikein huono päivä. Mietin, miten tämä liittyy kommunikointiin, johon huulten kuupiste viittaa? En ollut mielestäni puhunut liikaa tai ollut puhumatta, ja koitan myös varoa puhumasta muille ilkeästi, vaikka itsellä olisikin huono päivä.

Sitten tajusin: kyse on siitä, kuinka puhun itselleni! En viitsi toistaa asioita, joita olin pääni sisällä itselleni äyskinyt. Oivalsin siinä hetkessä, että sisäiseen puheeseen on kiinnitettävä tarkempaa huomiota ja mentävä väliin, jos äänensävy on liian musta maalaten mielenkin synkäksi.

Mustapaitainen nainen peittänyt kasvonsa käsillään metsässä
Toinen hyvä esimerkki oli päivä, kun pakenin tunteitani syömiseen. Söin ihan liikaa ja vielä suklaata päälle. Vasta illalla tuli mieleen katsoa, mitä muistiinpanoni sanovat rintojen kuupisteestä, joka tällä kertaa oli aktiivisena. ”Omien rajojen asettaminen!”, siellä luki. ”Mieli usein vie – kuule kehoa, kuule itseä. Ajattele kehoa omana lapsenasi. Tärkeää on tehdä itselle selväksi, miten paljon on hyvä antaa, itselle ja muille.”

No niinpä niin. Jos olisin muistanut tämän jo päivällä, olisin saattanut asettaa itselleni hieman jämäkämmin rajoja – ja ylensyömisen sijaan tehdä pari sarjaa ”sammakoita”.

Tunteitani tarkkaillessa olen myös huomannut, että tämä kahden ja puolen päivän kierto todella pätee. Huono tuuli kestää sen pari päivää ja kaikkoaa sitten omia menojaan, ilman mitään järkevää syytä sen tuloon taikka menoon. Toisinaan toimin ja saan aikaiseksi vaikka mitä aivan upeassa flowssa. Parin päivän päästä tekee mieli vain juoda teetä ja koota palapeliä.

Sängyllä koira, villasukkajalat ja teekuppi

Itseäni on paljon helpottanut ymmärrys, ettei mikään kestä ikuisesti, vaikka monesti tuntuukin siltä, että ”aina tää on tämmöstä”. Tänään voi olla vaikeaa, mutta nyt tiedän yhä varmemmin, että viimeistään parin päivän päästä olotila muuttuu jälleen.

Voin helpommin sallia itselleni päivän tai kaksi pelkkää teetä ja palapeliä, koska tiedän, että pian pääsen kuitenkin taas elämän syrjään kiinni. On silti hyvä, että minulla on nyt välineinä Teijan tarjoamat viisaudet, asanat ja meditaatiot, joita pohtimalla ja puuhaamalla saan oloni heti paremmaksi. Aina ei ole aikaa tai mahdollisuutta piilotella maailmalta.

Kuupisteiden tiedostamisesta voi olla hyötyä tulevaisuuden suunnittelussa. Kalenteriin voi merkitä, milloin ehkä haluaa olla enemmän omissa oloissaan, milloin on helposti tunteiden vietävissä ja milloin luultavasti fyysisesti aktiivisimmillaan.

Liikaa ei tietenkään kannata määrittää tulevaisuuttaan kuupisteidenkään mukaan, mutta niiden tiedostaminen saattaa tukea suunnitelmien tekoa.

Teekuppi ja kompassi

Naisen 11 kuupistettä

1. Hiusrajan kuupiste on se sädekehä päämme ympärillä. Sen ollessa tasapainossa olotila on herkkä, mutta voimakas. Avaudumme maailmankaikkeuden viisauksille, jotka vaikuttavat nyt selkeiltä ihan kokemustasolla asti. Tänä aikana saattaa herkemmin huomata vastustuksen, joka tulee joko ympäristöstä tai omasta egosta. On tärkeää luottaa Universumin viisauteen.

2. Poskien kuupisteen aikana mieli vaihtelee helposti. Nainen on herkimmillään ja tuntee vahvasti myös toisten tunteet. Mikä tahansa saattaa itkettää tai naurattaa ja usein vuorotellen kumpaakin. Omat demonit nousevat esiin varjoistaan. Tällaisena päivänä on tärkeää muistaa, että emme ole vain yhdenlaisia, vaan matkustamme maan ja taivaan välillä, ja juuri niin sen kuuluu ollakin.

3. Huulet liittyvät kuvaavasti kommunikaatioon. Voi olla valtava tarve puhua, jakaa ja kertoa. On hyvä tarkistaa, minkälainen kommunikoija on kiinnittäen huomiota siihen, miten puhuu toisille ja miten heitä kuuntelee. Jos tämä kuupiste on epätasapainossa, kommunikointi saattaa olla karkeaa tai loukkaavaa, vaikka sitä ei niin tarkoittaisi. Ruokavalioon eli siihen, mitä suuhunsa laittaa, on hyvä kiinnittää entistä tarkemmin huomiota.

4. Korvanlehdet on älykkyyden kuupiste. Tämä on analysoinnin ja itsetutkiskelun aikaa. On helppo tiedostaa, millaiset vaikutukset omilla teoilla on. Nyt on hyvä tarkistaa omia arvojaan ja pitää perhepalaveria. Tärkeää on analyysin rakentava luonne, se, että muistaa huomata myös ne hyvät puolet itsessä ja muissa. Ja vaikka äly tuntuukin nyt olevan ylimmillään, on hyvä pitää mielessään, että ei välttämättä silti tiedä kaikkea. On tärkeää ottaa yhteys sydämeen, ettei ”kylmä järki” veisi ihan mennessään.

5. Niska aktivoi romantiikan ja rakkausvärähtelyt. Tämä ei ole tarkkuutta ja jämäkkyyttä vaativien asioiden aikaa. Tunteet menevät järjen edelle ja flirttiä on ilmassa. Nyt on tärkeää muistaa, että oma kuppi on hyvä täyttää ensin – kun rakastaa itseään ja hyväksyy itsensä, vasta sitten on jotain, mistä ammentaa sitä rakkautta ja hyväksyntää aidosti muillekin.

6. Rinnoissa sijaitseva kuupiste tekee aktivoituessaan naisesta maailmanpelastajan. Tämä on äärimmäisen anteliaisuuden aikaa. On tärkeää huomata, mikä on tarpeeksi ja mikä on liikaa. On myös varottava lupailemasta liikoja: tämäkin olotila vaihtuu muutaman päivän päästä. Esiin tulee stereotyyppinen nainen, joka hoitaa ja huoltaa kaikkea ja kaikkia. Omien rajojen vetämisen tärkeys on huipussaan.

7. Napa on kuupiste, joka saa omat epävarmuudet pintaan. Epätasapainoisena naisesta tuntuu, ettei hänestä ole mihinkään, hän ei ole hyväksytty ja tuo ohikulkijoiden naurukin johtuu varmasti hänestä. Olo voi olla hyvin defensiivinen ja oma epävarmuus kääntyä hyökkäävyydeksi. Nyt onkin aika rakastaa itseä juuri sellaisenaan, inhimillisenä olentona, joka ei aina jaksa, ei aina osaa eikä pysty, ja se on ihan okei. On aika nähdä ja myöntää oma haavoittuvaisuus, näyttää se myös toisille ja pyytää apua, kun sitä tarvitsee.

8. Reisien sisäsivujen kuupiste yhdistää meidät voimaamme. Näinä päivinä on helppo luottaa itseen, olo tuntuu varmalta ja vahvalta. Asiat hoituvat ja nyt kannattaakin hoitaa pankkiasioita ja soittaa puheluita. Sen verran täytyy kuitenkin olla valppaana, ettei lähde jyräämään muita, kun voimat ovat huipussaan. Ja jälleen on hyvä muistaa, että nämä voimanpäivätkin menevät ohi: nyt laaditulle to-do-listalle ei pian ehkä enää löydykään virtaa.

9. Kulmakarvoissa sijaitsee luovuuden ja luovan seksuaalienergian kuupiste. Intuitio on vahva, melkein selvänäköisyyteen asti. Läsnäolo tässä hetkessä yhdistää meidät Universumin luomisvoimaan ja samalla pitää meidät maan tasalla. Maadoittuminen onkin tärkeää – epätasapainoisena tämä kuupiste saattaa kadottaa meidät fantasioiden maailmaan, jolloin totuutta voi olla vaikea erottaa kuvitelmista.

10. Klitoris on kuupisteenä sosiaalisuuden huipentuma. Nainen on ulospäinsuuntautunut ja utelias, vuorovaikutus sujuu ja ihmisten kanssa toimiminen on helppoa. Olotila on kevyt ja iloinen ja vaikeisiin asioihin tarttuminen voi olla juuri nyt hankalaa. Nyt ei ole aika maksella laskuja tai käydä virastoissa. Yksinolo voi tuntua tylsältä. On hyvä aika lähteä ulos ja juhlia elämää!

11. Vaginan kuupisteen ollessa aktiivinen viihdymme joko yksin tai lähimpien ystävien seurassa. Näinä päivinä tuntee kiinnittymisestä johtuvaa ahdistusta, omistamisen ja rajoitteiden ahtautta. Ego voi tuntua hyvin voimakkaana, ja toisaalta, kun egoon samaistumisesta vapautuu, voi tuntea vahvana yhteyden maailmaan ja muihin ihmisiin ja ymmärtää, että olemme kaikki yhdestä ja samasta sielusta lähtöisin. Myös kaipuu tähän ykseyteen voi olla suuri, ja näinä päivinä täytyy varoa turruttamasta tätä kaipuun tunnettaan epätasapainottavilla asioilla.

Pikkuvaloja lasituopin läpi kuvattuna

Seuraavaa kuupistekurssia joudumme odottamaan melkein vuodenpäivät, ensi marraskuun täysikuuhun. Teija kuitenkin ohjaa Kehräämöllä muun muassa kundaliinijoogaa, joka tasapainottaa kehon energioita kaikin puolin, kuupisteet mukaan luettuna. Muitakin joogalajeja sekä ihania kursseja Kehräämöllä on tarjolla. Suosittelen kyllä lämpimästi tutustumaan tähän upeaan jooga- ja hyvinvointisaliin. Kehräämön ihanasta syleilystä lähtee aina astetta onnellisempana kotiin.

Kehräämön kursseihin voit tutustua tarkemmin heidän nettisivuillaan.

Kehräämön logo

Teksti tuotettu yhteistyössä Kehräämön kanssa.

Lisää kirjoittajalta Ihmisnainen / Sanna Poikelus

Positiivinen ajattelu ei sovi laastariksi

Pään läpi kiitää noin 60 000 ajatusta joka päivä. Suurin osa näistä...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.