Kuukautiset- Joka Naisen Unelma

Kuukautiset on edelleen yhteiskunnassamme tabu, vaikka puolet maailman ihmisistä on kokenut ne elämänsä aikana. Kuukautiset vaikuttavat monella eri tasolla naisen elämään ja hormonitoimintaan, joten pienestä helposti sivutettavasta asiasta ei ole kyse. Asiasta on alettu puhumaan enemmän myös valtamediassa ja Suomessa mm. Rosa Meriläinen on viime aikoina herättänyt asiasta keskustelua.Koen, että yleisesti vielä ajatellaan kuukautiskierron olevan välttämätön paha, jonka naisen täytyy vain kestää. Patriarkaalinen kristillinen perintö on varmasti vaikuttanut negatiivisesti tähän asiaan.  Naisen keho ja sen toiminnot on noitavainoista saakka ollut likainen asia. Tunteena kuukautisiin liittyy häpeä ja ehkä myös syyllisyys siitä, ettemme aina pysty olemaan miesten kanssa yhtä vakaita tunne-elämältämme. Monet eivät puhu kuukautisista edes kumppaninsa kanssa, vaikka se toisi varmasti parisuhteeseen hurjasti lisää ymmärrystä.

Olemme kaikki varmaan kuulleet sovisnistisen kommentin;
“Sillä on varmaan se aika kuukaudesta!”
Kommentin avulla naista ja naiseutta yritetään latistaan.Maskuliinisia arvoja kunnioittavassa länsimaisessa työyhteisöissä, ei tunteille ja feminiinisyyden ilmentämiselle ole paikkaa.  Meidän pitäisi toimia juuri samalla kaavalla kuin miehet, ymmärtämmättä sitä, että kuukautiskiertoon ja  naiseuteen liittyy paljon sellaisia elementtejä, mitä esimerkiksi työyhteisössä kaivattaisiin kipeästi.Kiran Gandhin toi hienosti kuukautisteeman julkiseen keskusteluun juoksemalla Lontoon maratonin housuissa, joista veri kuulsi läpi. Hän kommentoi kohua seuraavalla tavalla:

Kuukautisten vuoksi naiselle aiheutettu häpeä merkitsee, että vuodoista kärsivän täytyy tehdä muiden olo mukavaksi ennen kuin hän voi ajatella itseään. Kuukautisista puhuminen ja kertominen olisi hyväksyttyä, jos ne olisivat miesten ongelma.” 

Kunnioitettava näky #noshame

Kuukautiskiertoa voidaan tarkastella myös hyvinvoinnin kautta

Itse suhtaudun nykyään kiitollisena omaan kiertooni. Se antaa mahdollisuuden tutustua omaan itseeni vielä syvemmin. Kuukautiskierron eri vaiheet ovat naisen elämän kannalta tärkeitä. Olemme aikojen saatossa unohtaneet tämän asian. On aika ottaa oma voimamme takaisin!

Naisen hormonitoiminta muuttuu kierron aikana. Yleensä vuodon jälkeen olemme energisillämme ja silloin on myös tehokkainta toteuttaa asioita ja tehdä uusia aluevaltauksia. Kuukautisten keskivaiheilla on ovulaatio ja silloin yleensä ovat seksuaaliset halumme korkeimmilllaan. Ennen vuotoa on luonnollista olla haavoittuvaisempi ja enemmän tunteiden vietävänä. Pahoille tunnemyrkyille on nimikin eli PMS-oireet. Jos tässä kohtaa pystyisimme olemaan itsellemme armollisia ja kuuntelemaan todellisia tarpeita ja halujamme, alkaisi PMS-oireetkin varmasti pikku hiljaa helpottamaan.

Olen alkanut seurailemaan tarkemmin olotilaani ja tunteitani liittyen kuukautiskiertoon. Tämä kuukausittain vieraileva uskollinen ystäväni palasi toisen lapseni syntymän jälkeen takaisin elämääni muutama kuukausi sitten. Olen huomannut selvästi olotiloissa tiettyä säännöllisyyttä liittyen kiertooni. Itselläni ovulaation aikaa on myös tunteet pinnassa ja olotila saattaa olla hieman kireä, etenkin jos en huomioi itseäni silloin erityisesti. Olen jo pitkään tuntenut oman ovulaationi, sillä munasarjoissa tuntuu silloin pientä kireyden tunnetta. Alavatsa saattaa olla myös hieman arka.

Toivon saavani koko ajan lisää ymmärrystä oman kehoni toiminnasta kuukautisten avulla

Nainen luo itsensä yhä uudelleen kuukautisten aikana

Liiallinen kipuilu ei kuulu kuukautisiin. Alkuperäiskansojen keskuudessa ei esiinny PMS-oireita kuukautisten aikaan. Tähän liittyy varmasti hyvin paljon ravinto, joka ohjailee hormonaalista toimintaamme. Toinen asia, josta kirjoitin jo hieman ylempänä, on kiireinen elämä, jossa ei ole tilaa kehon viestien kuuntelulle. Teemme päivittäin tiedostamattamme valintoja, jotka eivät tue kehomme ja mielemme hyvinvointia.

Voimme alkaa pikku hiljaa muuttamaan kultturiamme siihen suuntaan, että olemme KIITOLLISIA omasta kierrostamme. Se antaa meille mahdollisuuden sellaisiin asioihin mitä mies ei voi käsittää. Kuukautisten ansiosta voimme tulla raskaaksi, synnyttää, tutkailla kehomme toimintoja ja kokea olevamme erityisiä NAISIA. Kuukausittaisesta vuodosta kannattaa olla siis ylpeä!

 

Tässä vielä muutama asia, jolla hellit kiertoasi:

– Tunteiden tarkasteleminen ja kuunteleminen
– Kehon tarpeiden ymmärtäminen ja tutkiminen
– Kemikaalikuorman välttäminen
– Mahdollisimman alkuperäisen kasvipainoittesen luomuruoan suosiminen
– Kehollesi sopiva ravinto (kuulostele miltä esim. vilja- ja maitotuotteet saavat kehossasi aikaiseksi)
– Hyvälaatuiset rasvat, etenkin omega-3 (kauttani saa  puhdasta ja laadukasta kalaöljyä)
– Prosessoidun ruoan ja sokerin minimoiminen
– Superfoodeista mm. maca (adoptogeeni)
– Yrteistä tulsi ja ashwaganda

 

Tutustu kuukautisiisi ja kuun eri vaiheisiin paremmin: KUU – NAISEN VOIMA – KIRJASSA, JOTA SAAT VERKKOKAUPASTAMME!

P.S Oletko huomannut uutiskirjelistan?

Siihen liittyessäsi, saat tasaisin väliajoin itsellesi täsmävinkkejä oman kehosi hoitoon. Ilmoittelen siellä myös tulevista kursseistani. Voit liittyä listalle alla olevan kentän kautta. Liittyessäsi saat pienen oppaan, jonka avulla pääset tutustumaan omaan tunnekehoosi vielä tarkemmin.

Tule mukaan sähköpostilistalleni <3

* indicates required

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.