Oletko Kuningatar vai sammakkofarmari?

Oletko Kuningatar vai sammakkofarmari?

Tiedätkö, millainen on todellinen Kuningatar? Entä millainen nainen on sammakkofarmari? En puhu tässä artikkelissa draamakuningattarista tai diivoista vaan viisaista ja lempeistä naisista. Sellaisista, jotka ovat luopuneet kilpailusta miesten kanssa ja saavat näiden parhaat puolet esiin. Vai oletko kenties sammakkofarmari, joka saa prinssin muuttumaan sammakoksi?

Tilasin itselleni joululahjaksi Alison Armstrongin The Queen’s Code -tietopaketin eli e-kirjan ja siihen liittyvän videokirjaston. Wau! Täytyy sanoa, että on kyllä paras ja sykähdyttävin joululahja aikoihin. Tosin olen kirjassa vasta puolivälissä. Lukeminen edistyy nimittäin hitaasti, sillä täytyy usein pysähtyä vetämään henkeä ja miettimään omaa toimintaani. Kirja on ilahduttanut, lohduttanut, riemastuttanut ja lämmittänyt sydäntäni, mutta se on saanut minut myös tuntemaan häpeää ja surua.

Alison Armstrong on yhdysvaltalainen tutkija, joka on tutkinut miesten ja naisten välisiä suhteita yli 20 vuoden ajan. Alison oli itse ollut vaikeassa ja väkivaltaisessa parisuhteessa, ja hän näki myös ympärillään toimimattomia suhdekuvioita. Kuitenkin hän huomasi, että jotkut naiset toimivat harmonisesti kaikkien miesten kanssa (työpaikalla, harrastuksissa) ja saivat myös kumppaneistaan parhaat puolet esiin. Tutkittuaan toimivia (ja myös toimimattomia) suhteita naisten ja miesten välillä 15 vuoden ajan hän kirjoitti kirjan nimeltä The Queen’s Code eli Kuningatarkoodi.

Kirja on kirjoitettu helpostiymmärrettävään muotoon romaaniksi. Se muodostuu keskusteluista kolmen eri-ikäisen naisen (ja välillä näiden kumppaneiden) kesken. Näennäisestä yksinkertaisuudesta huolimatta sivut vilisevät tarkkoja huomioita ja viisautta. Alison ei missään vaiheessa syytä tai tuomitse naisia, mutta minulle valkeni jo ensimmäistä lukua lukiessani, että olen ollut sammakkofarmari.

Ikävä kyllä olen oivaltanut, että olen satuttanut miehiä ja saanut heidät tuomaan huonoimmat puolensa (turhautuminen, kilpailu, sulkeutuminen, halveksunta, viha ja hylkääminen) esiin. Ei siksi, että olisin ilkeä tai että minussa olisi jotain vikaa (niin kuin olen itse usein luullut) vaan siksi, että minulta on puuttunut tietoa. En ole ymmärtänyt, että miehet ajattelevat, tuntevat, kommunikoivat, motivoituvat ja toimivat toisin kuin naiset. Olen pitänyt miehiä ”karvaisina naisina” ja ollut turhautunut, kun he ovat toimineet vasten odotuksiani. Siis odotuksiani, jotka ovat perustuneet naistenvälisiin suhteisiin.

 

Kuningatar on viisas ja lempeä sekä taitava kommunikoimaan.

Kuka Kuningatar on?

Miten fiksut naiset eli Kuningattaret sitten toimivat? Ensinnäkin Kuningatar suhtautuu uteliaasti ja myötätuntoisesti miehiin. Hän ei odota aina pahinta vaan uskoo, että miehillä on hyvä syy toimia siten, kuin he toimivat – ja Kuningatar pyrkii tulemaan tietoisiksi noista syistä. Hän ymmärtää, että miehet todellakin keskittyvät vain yhteen asiaan kerrallaan. Jos mies ei vastaa sinulle etsiessään tietoa kännykällään, hän ei tietoisesti ohita sinua. Hän on vain keskittynyt kännykkäänsä. Tämä oli itselleni lohdullinen tieto, sillä olen lukemattomia kertoja kokenut, että työkaverini/isäni/veljeni/kumppanini ei ole välittänyt minusta ja on tahallaan jättänyt minut huomiotta. Näin ei siis olekaan, vaan kyse on siitä, että miehen aivot kykenevät keskittymään vain  yhteen asiaan kerrallaan. Kännykän selaaminen ja tietoinen ignoraaminen sisältäisi jo kaksi erillistä tehtävää, mihin mies ei kykene. Miten vapauttava tieto!

Toisekseen Kuningatar ei kilpaile miehen kanssa. Hän ei yritä olla ”kovempi jätkä” ja yritä tehdä mieheen vaikutusta olemalla nopeampi, fiksumpi, tekevämpi jne. Hän ei myöskään yritä pärjätä yksin. Sen sijaan hän antaa miehelle tilaa olla avuksi ja ottaa avun vastaan. Apu voi olla pieniä juttuja (purkin avaaminen, oven aukaisu, maljakon ottaminen ylähyllyltä) tai isoa (auton renkaiden vaihtaminen, taloudellisen toimeentulon takaaminen). Joka tapauksessa miehet nauttivat siitä, kun saavat olla naisille avuksi. Kuningatar siis ottaa miehen tarjoaman avun vastaan ja on siitä kiitollinen.

Kun mies on tyytyväinen ja kokee naisen arvostavan häntä ja hänen panostaan, hän tekee kaikkensa naisen eteen. Hän on lojaali, suojelee naista, tekee asioita ilahduttaakseen tätä, on seksuaalisesti aktiivinen ja avautuu naiselle myös henkisesti. Hän kunnioittaa naista ja haluaa luoda tämän kanssa yhteistyöhön perustuvan suhteen. Ja tällöin mies saa puolestaan naisen puhkeamaan kukkaan ja tästä esiin Kuningattaren ominaisuudet.

Entä millainen nainen on sammakkofarmari?

Millainen nainen sitten on sammakkofarmari? Ikävä kyllä, monet naiset ovat omaksuneet pelkoon ja kilpailuun perustuvan suhteen miehiin. Itse asiassa yhteiskuntamme ruokkii sitä. Sammakkofarmari on nainen, joka ei ymmärrä miesten herkkyyttä ja syvällisyyttä. Hän vertaa miesten käyttäytymistä täydellisen naisen ihanteeseen, on pettynyt ja nalkuttaa miehelle, kun tämä toimii naisen odotusten vastaisesti eli kuten mies. Sammakkofarmari on nainen, joka tietämättään loukkaa miehiä ja vie näiden voimaa suhtautumalla kriittisesti, arvostelemalla, nalkuttamalla ja korjaamalla miesten tekemiä kotitöitä, pyörittelemällä silmiään, tuhahtelemalla, torjumalla heidän tarjoaman avun jne. Armstrongin mukaan kaikki nämä ovat tapoja, joilla naiset tietämättään kastroivat miehiä. Tälläinen käytös saa miehen vetäytymään ja sulkeutumaan sekä suhtautumaan vastaavasti naiseen kriittisesti. Kaikkiin naisiin.  Se on haaste kilpailuun yhteistyön sijaan. Ja tälläinen suhde naiseen (olipa se äitiin, siskoon, työkaveriin tai kumppaniin) voi saada miehen suhtautumaan epäluuloisesti kaikkiin naisiin ja pitämään heihin etäisyyttä välttyäkseen tulevilta loukkauksilta. Ja lopulta mies lähtee.

 

Naisen arvostelu voi saada miehen muuttumaan prinssistä sammakoksi ja lopulta lähtemään.

Jaiks. Tajuan nyt, kirjan puolivälissä, että en ole tapaillut kusipäitä ja emotionaalisesti kyvyttömiä miehiä, vaikka olen niin kuvitellut. Sen sijaan minulta on puuttunut tietoa miesten ja naisten eroista sekä kykyä kommunikoida miesten kanssa niin, että he voivat ymmärtää minua. Riemukseni oivalsin, että kirjan opeilla on vaikutusta kaikkiin suhteisiini miesten kanssa. Isääni, työtovereihin, ystäviini, tulevaan parisuhteeseeni ja jopa työhöni erityisopettajana. Nyt tajuan, että kapinoiva teinipoikakaan ei välttämättä kapinoi vain kapinoimisen vuoksi, vaan hän saattaa purkaa pahaa oloaan, kun ei ole tullut kohdatuksi ja ymmärretyksi.

Miten sammakofarmari sitten voi alkaa ottaa askeleita tullakseen Kuningattareksi? Ensiksi hänen täytyy luopua taistelusta. Hänen täytyy ymmärtää, että perusolotilassaan mies ei ole tuhoava, vallanhaluinen, sulkeutunut tai itsekäs – nämä ovat seurausta miesten voiman viemisestä. Omassa voimassaan oleva mies on yhteistyöhaluinen, suojeleva, avulias ja yhteyteen pyrkivä.

Alisonin mukaan miesten arvostaminen on avain jopa turvallisempaan yhteiskuntaan: paras ja nopein tapa tehdä yhteiskunnasta turvallinen on se, että naiset alkavat arvostaa miehiä ja lopettavat heidän henkinen kastroimisensa, sillä tällöin miehet eivät enää suhtaudu naisiin objekteina vaan ihailun kohteina, joita he haluavat suojella. Toinen askel on se, että nainen hankkii lisää tietoa ja omaksuu uudenlaisen toimintatavan.  Nainen alkaa muuttua Kuningattareksi, kun hän oppii ymmärtämään miehiä, suhtautumaan heihin kunnioittavasti, kommunikoimaan heidän kanssaan oikealla tavalla ja ottamaan miehiltä vastaan apua, huomiota ja ihailua. Luomalla yhteistyöhön ja arvostukseen perustuvia suhteita ja kunnioittamalla miesten ja naisten luontaisia eroja kaikki voittavat. Mies saa olla omassa voimassaan ja naisesta tulee ihailua, tukea ja arvostusta nauttiva Kuningatar.

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

4 kommenttia

 1. Silmiä avaava teksti, pakko saada tuo kirja! Mistä tilasit? Ei taida olla suomeksi?

  1. Löysin kirjan e-kirjana netistä. Ei taida olla paperiversiona eikä suomenkielisenä. Olen tästä kyllä niin innoissani, että voisin alkaa pitää Kuningatar-iltoja. 😀

 2. Ei päde esimerkiksi minun tilanteeseen. Mies ei halua keskustella, vaikka siltä kyselisikin jotain. Jos jotain pyytää, niin ei suostu tekemään ja jos tekee, niin alkaa laskemaan kuinka monta palvelusta on jo tehnyt. 🙁

  1. Hei Kurkottaja,

   kiitos kommentista. Oletko miettinyt, miten esität toiveesi? Me naiset esitämme usein toiveemme huomaamattamme kritiikin muodossa. Se ei motivoi miestä vaan saa hänet usein vetäytymään. Parempi keino on arvostaa sitä, mitä mies on jo tehnyt ja kertoa sitten, miten keskustelu tms. tekee meidät onnelliseksi.

   Joskus voi toki olla niin, että mies on luonteeltaan pihi sekä taloudellisesti että energian suhteen. Mutta varsin usein pisteiden laskemisessa on kyse siitä, että mies kokee saavansa aina vain kritiikkiä osakseen eikä hänen tekemisensä riitä.