Kun tiedät arvosi JUURI NYT – voit vapautua elämään TÄSSÄ JA NYT

 

Olen viime vuosien aikana todennut, että asiat menevät parhaiten eteenpäin haluamaani suuntaan, kun keskityn elämässäni ja arjessani asioihin, jotka todella ovat minulle tärkeitä. Siitä lähtien, kun sydämeni avautui reilu seitsemän vuotta sitten ja tajusin, että minussa on voima vaikuttaa siihen, mihin suuntaan kuljetan elämääni, olen tehnyt selkeytystä ja päivitystä elämänarvoistani säännöllisesti. Ja kyllä – olen todella saanut haluamiani tuloksia, vaikkakin ne ovat ilmenneet välillä yllättävälläkin tavalla.Arvot – eli asiat, joita pitää tärkeimpinä elämässä – menevät päivitykseen useasti elämän aikana tietoisemmin tai tiedostamatta. Olen huomannut muutoksen omissa arvoissani hyvin pitkälle seitsemän vuoden sykleissä. Lapsena ja nuorena kiinnostuksenkohteet määrittyivät pitkälle kasvatuksen ja elinympäristön seurauksena, eivätkä arvot ole aina olleet kovin tervehenkiset. Teini-iässä merkityksen elämääni toi tietynlainen sekoilu, jonka taustalla oli mm. oma epävarmuus, epäkypsyys ja elämyshakuisuus. Parikymppisenä kriisin kautta arvot muuttuivat, ja elämä alkoi keskittyä oman hyvinvoinnin ja uranluomisen ympärille, jokseenkin suorituskeskeisesti ja ulkoapäin ohjelmoidusti. Epävarmuuden sijaan aloin hakea elämästä varmuutta ja suuntaa.

Tästä seitsemän vuoden päästä uuden kriisin myötä arvoikseni nousi luonnollisuus, aitous, rakkaus ja sisäisen totuuden löytäminen. Enää ei tarvinnut hakea varmuutta ulkoapäin, vaan kodin ja jatkuvan “turvan” löytäminen sisältäni ja läsnäolosta mahdollisti sen, että pystyi antautumaan elämän virtaan ja suurempaan luottamukseen jatkuvan varmistelun sijaan. Arvot saattavat muuttua ihmisellä myös yllättäen jonkin suuren tapahtuman myötä, joskus siihen tarvitaan jopa tragedia, jotta ihminen havahtuisi. Myös vanhemmuus muuttaa luonnostaan arvomaailmaa.

On tärkeä listata arvoja omaan elämäänsä liittyen ja sitten myös katsoa, miten ne matchaavat oman puolison ja perheen arvojen kanssa. Emme voisi mieheni kanssa olla yhdessä, jos meillä ei olisi samanlaista arvopohjaa, samaa suuntaa elämässä, jota kohti kulkea. Arvot määrittävät sen, mihin käytämme arjessamme aikaa, mitkä asiat saavat prioriteetin ja mitkä jäävät vähemmälle tai kokonaan pois. Elämä ja ihminen myös muuttuvat jatkuvasti ja siksi myös arvot muuttuvat. Se, mikä toimi jokin aika sitten, ei ehkä enää kohta toimikaan. Jossain kohtaa esimerkiksi terveys, ravinto ja oma hyvinvointi oli minulle kaikki kaikessa. Mutta lasten tultua kuvioon arvoja piti vähän päivittää, jotta kokonaisuus toimi.

Sillä jos yritämme saada kaiken, niinkuin nykyihminen vähän haluaa, kuormitumme ja stressi on sääntö ennemmin kuin poikkeus. Itselläni ylikuormitustila on tullut tutuksi lapsien ja arjen väsymyksen ja vaatimusten myötä. Sen vuoksi onkin äärimmäisen tärkeä taito päästää irti, silloin kun se palvelee – ja se monesti palvelee! Muistaa omat arvonsa. Liian helposti jäämme koukkuun mielen tarinaan, jossa kaipaamme jotain lisää itsemme ulkopuolelta, jotain huomiota, täyttymystä, hetkellistä tyydytystä. “Olen riittävä, kun saan vielä tuon ja tuon tai avaan tuon ja tuon tunnelukon”.  Suunta on monesti – vähemmän on enemmän.

Picture

Kun tiedämme, mikä MEILLE on kaikkein tärkeintä, voimme sanoa heipat monelle muulle asialle, joita MUUT ihmiset haluavat tai luulevat haluavansa. Vaatii rohkeutta olla jämäkkä omien arvojen kanssa, mutta se on sen arvoista – omannäköisen elämän eläminen. Eräs ystäväni päivitti muutama päivä sitten facebookiin, että on nyt päättänyt keskittyä omaan ja perheensä hyvinvointiin ja karsimalla kaiken, joka ei edistä niitä. Samassa päivityksessä oli lainaus erään mahtavan kirjailijan kirjasta

Menestystä ei voi tavoitella, kuten ei onnellisuuttakaan. Sen on oltava seurausta ja sitä se on vain, kun ihminen omistautuu itseään suuremmalle aatteelle tai jollekkin toiselle ihmiselle. Onnellisuuden on annettava tapahtua itsestään, samoin menestyksen: sen on annettava tulla esiin välittämättä siitä. Pitkällä tähtäimellä menestyt juuri siksi, että olet unohtanut ajatella sitä. – Viktor Frankl

Omalla kohdallani elämäntehtävä on alkanut paljastua, kun olen päästänyt irti turhasta kontrollista ja keskittynyt oleelliseen – perhe-elämästä ja ystävyyssuhteista nauttimiseen. Olen löytänyt asiat, jotka palauttavat ja voimaannuttavat ja pitävät oman energiatason ja tunnetilan mahdollisimman hyvänä tässä elämäntilanteessa. Toki taustatyötä oman elämäntehtävän löytämiseen voi silti tehdä – selkeyttää arvoja, oppia löytämään omia vahvuuksia, kuoria itseään aidommaksi ihmissuhteissa…Edellisessä tekstissä käsittelin naisen voimahormoneita ja sitä, kuinka nainen on helposti tänä päivänä liikaa hallinnassa, kadoksissa itsestään ja omasta voimastaan. On helpompaa päästää irti turhasta ja vapautua tähän hetkeen, jos ei ole liikaa vastuita, etenkään taloudellista painetta. Jos tässä kohtaa äitinä joutuisin olemaan vastuussa perheen taloudesta, voin sanoa, että en pystyisi nauttia elämästä ja ajautuisin burn outtiin hyvin nopeasti. Too much pressure for woman – ja luovuus katoaa, tämän on todennut myös eräs parisuhdevalmentaja, John Gray tietenkin. Täysin kotiäitinä lasten kanssa ei kuitenkaan tarvitse olla, vaan nykypäivänä alkaa olla monenlaisia mahdollisuuksia kevytyrittäjyydestä osa-aikaisempiin töihin, jotka toimivat naisen biologian kannalta paremmin.

Tällä hetkellä olen uuden 7-vuotissyklin alussa ja innolla odotan, mitä kaikkea elämä tuo eteen tulevaisuudessa. Kun kasvun tie on valittu, mitään ei voi väistää. Sellaisiakaan asioita, joista on ajatellut, että “ei minua tuo koske”. Kaikki nostetaan käsittelyyn, jos haluat kasvaa täyteen potentiaaliisi ja se on joskus rajua! Sen tämä alkuvuosi on jo osoittanut ♡.

Mikä on/mitkä ovat sinulle KAIKKEIN TÄRKEINTÄ juuri nyt?
Tiedätkö puolisosi arvomaailman?
Mistä sinun tulee luopua, päästää irti, jotta pystyt elämään omista arvoistasi käsin – enemmän omannäköistä, täyttymystä tuovaa elämää?


Asioiden priorisoinnista, omista rajoista, ei:n sanomisesta ja oikeanlaisesta fokusoinnista lisää myös Vapauta sisäinen naisesi – kurssini 2.osiossa. Kurssi alkaa jälleen toukokuussa!
Liity postituslistalle ja saat paluupostina: Tunnista sisäiset tarpeesi VOIMApdf:n:

Lisää kirjoittajalta Nainen Vol. 2 / Heidi Harju

Sinä et ole yksin! – Tarinani eräästä päivästä, jota en olisi halunnut, mutta joka minulle TAAS annettiin

Halusin kirjoittaa rehellisen tekstin eräästä päivästäni kuluneella viikolla. Haluan myös sanoa, että...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.