Kun seniorit joogaa niin ohjaaja hikoilee


Olen ohjannut senioriryhmiä jo useamman vuoden ajan. Aluksi sekalaista jumppaa kurssimaisesti, mukana mm. kehonhuoltoa, tanssia ja lihaskuntotunteja. Viime keväänä pidin Etelä-Suomen syöpäyhdistykselle joogakurssin, joka jatkuu nyt syksylläkin. Olisi siis voinut olettaa, että tiesin mihin suostuin kun perin Hyvinkään Opiston seniorijoogatunnit edellisen , monivuotisen ohjaajan jäätyä pois.  Vaan vähänpä muistin edellisistä kokemuksistani.

Ja taas meni ohjelma uusiksi…


Haastehan senioritunneilla on se, että samassa ryhmässä voi olla samassa ikäluokassakin hyvin erikuntoisia ihmisiä. Toiset 75-vuotiaat ovat pysyneet melko terveinä ja pystyvät samaan mihin puolta nuoremmat. Tai sitten mukana voi olla hieman alle 60-vuotiaita, joiden toimintakyky on reilusti alentunut esim. sairastumisen tai loukkaantumisen myötä. Ja mukana aina on myös heitä, joiden liikuntainnostus on herännyt vasta eläköitymisen jälkeen eli kehonhallinta ja kehon hahmottaminen voi olla vaikeaa. Joten vaikka senioriliikunnan ohjaaminen on erittäin palkitsevaa, on se myös haastavaa.

Onneksi olen itsekin monet leikkaukset ja sairaudet läpikäyneenä kokenut sen kun kroppa ei enää toimi.  Kaukaisia muistoja ovat enää ne päivät kun sai herätä ja nukahtaa kivuitta, saati harrastaa liikuntaa 😉 Olin siis mielestäni hyvin valmistautunut kun menin ohjaamaan syksyn ensimmäisiä seniorijoogia. Ohjelmassani olin ottanut huomioon ranne-ja olkapääongelmat, verenpainetaudit, polvivaivat, tasapainohaasteet, lihaskunnon heikentymisen jne.jne.jne. Mutta niinkuin aina näiden ryhmien kanssa totean ensimmäisellä tunnilla; taas meni ohjelma uusiksi!

On täysin mahdotonta olla valmistautunut tuntemattomaan ryhmään niin, että kaikkien haasteet olisi etukäteen mietitty.  Varsinkin jos ryhmässä on lähemmäs 30 joogaajaa.  Mutta vaikka osa liikkeistä oli toisille hieman haasteellisempia, oli hienoa huomata, että kaikki yrittivät tosissaan omien rajojensa puitteissa. Näillä tunneilla ei periksi anneta!

 

Seniorijoogassa vain makaillaan


No ei todellakaan, vaikka kuvista voisi niin päätellä. ( Lupasin ryhmäläisille ottavaa kuvia, joista heitä ei tunnisteta, siksi useimmat lattialta). Jatkoryhmäläiset ovat jooganneet jo vuosia yhdessä, joten heille oli jo muodostunut vakiopaikat. Myös alkeisryhmä löysi hyvät paikat matoillensa ympyrästä. 75 minuutin tunti saattoi siis alkaa.

Alkumeditaation ajan makailtiin kyllä matolla, mutta myös heräteltiin kehoa erilaisilla avauksilla ja rullauksilla. Samoja avauksia jatkoimme seisten samalla hakien liikkeen ja hengityksen yhdistämistä. Sen jälkeen opettelimme varioituja aurinkotervehdyksiä.

Seisomasarjojen osuus koostui kolmesta eri flowmaisesta yhdistelmästä, joissa harjoitimme tasapainoa, voimaa ja liikkuvuutta. Lattialla tehtiin rauhallisia lihaskuntoharjoituksia ennen pitkää loppurentoutusta. Jokunen taisi tunnin aikana hörpätä vettä ja hapuilla hikipyyhettäkin . Ainakin ohjaaja, joka yritti saada tunnista kaikille edes jollain tavalla sopivan 😉

 

En minä enää tässä iässä….


Miten usein sitä kuuleekaan hieman iäkkäämpien ihmisten suusta lauseen alkavan sanoilla: “En minä enää tässä iässä….”.  Se kuuluisa Tämä Ikä voi olla esteenä sille, ettei a) osaa jotain b) opi jotain c) jaksa jotain d) halua tehdä jotain. Kohtaa D lukuunottamatta väitän muitten kolmen olevan useimmiten ihan puppua! Ikäihmiset voivat nuorempien tavoin edelleen oppia uusia asioita ja kohottaa kuntoaan, kaiken voi tehdä omista lähtökohdistaan.

Nämä kaksi joogaryhmääni ovat hyvä esimerkki siitä, että jos haluaa jotain, se on mahdollista. Iloisesti sekaisin naiset ja miehet, iäkkäämmät ja hieman nuoremmat rikkoivat rajojaan (ei raajojaan) tunneilla. Varsinkin alkeisryhmän kanssa jännitin hieman, sillä jooga ei ole maailman helpoin laji; ollaan pää alaspäin ja samalla pitäisi ymmärtää opettajan ohjeita 🙂 Kaikki pärjäsivät upeasti!

Hyvinkään Opistolla on muutenkin paljon hyviä kursseja niin senioreille kuin nuoremmillekkin. Jos jooga ei ole sinun lajisi tai et saa houkuteltua edes mummoasi mukaan, on vielä paljon  mistä valita. Tervetuloa!

Lisää kirjoittajalta Jokaisen naisen joogaa/Saila Rajala

Uudet tuulet puhaltaa

  Aloitin ryhmäliikunnan ohjaamisen 25 vuotta sitten. Jostain syystä päässäni on kaikki...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.