Kun muutut itse ensin, muut muuttuvat ympärillä

Kun sisäinen murrokseni alkoi, tajusin, kuinka suuri merkitys on sillä, miten itsellemme puhumme. Negatiivissävytteinen pölpötys ja tavaksi tulleet toteamukset alkoivat muuntua positiiviseksi ja innostavaksi puheeksi, oman tietoisuuden valon ja innostavien ihmisten peilin avulla. ”En osaa”, muuntui ”en osaa vielä” tai ”pian tulen oppimaan” ja ymmärrys siitä, että olen riittävä juuri nyt kaikissa tilanteissa ja olosuhteissa antoi kyytiä menneisyydestä ja tulevaisuudesta elävälle egolle. 

Kun itsetuntemus kasvaa ja pystyy näkemään oman sisäisen ja rajoittavan puheensa ja sen, mikä sen alkulähde on (oma kasvatus, ympäristö, media jne.) alkaa hyväksynnän ja rakkauden energia virrata yhä enemmän tiedostaessamme paremmin oman todellisen olemuksemme. Mitä paremmin näemme oman mielemme höpötykset ja uskomukset, pystymme näkemään myös muiden mielet ja tarinat, joihin he uskovat ja joiden mukaan he elävät. 

Niin usein henkisenkin polun kulkijat, varsinkin alkuvaiheessa hairahtuvat kuitenkin syyttämään, syyllistämään, tuomitsemaan ja varsinkin omaa perhe-ja lähipiiriään, kun heitä ei välttämättä kiinnosta sinun muutoksesi, oivalluksesi tai he eivät ole valmiita muuttumaan samassa tahdissa kuin sinä. Suku- tai lähipiirimme on pahin, mutta sen vuoksi ehkä myös paras opettajamme, jos näin haluamme ja päätämme. 

On toki luonnollista haluta ihmisiä muuttumaan paremmaksi. ”Miks hitossa ne ei syö terveellisemmin, vaikka niillä on ne ja ne vaivat ja ne tietävät tasan tarkkaan, miten heidän tulisi syödä.” Onko tuttua? Hienoa, että joku on nostattanut sinussa tunteita. Projisointi tarkoittaa sitä, että heijastamme omat sisäiset, käsittelemättömät ja piilevät tunteemme toiseen ihmiseen. ”Ai vitsi se on ärsyttävä!”. Mikä vaan selkeitä ja voimakkaita tunteita nostattava ihminen kertoo meille, mitä piilottelemme itsessämme. Siispä mikä tämän tilanteen syvempi tarkoitus on? 

Oletko miettinyt, että jos kaikkien tehtävä ei olisikaan muuttua, kasvaa ja kehittyä? Tai entä jos toisen ihmisen elämäntehtävä onkin jokin ihan muu kuin omasi? Entä, jos hän tarvitseekin ne haasteet, mitä hänellä on juuri nyt? Entä, jos sinun hyvää tarkoittava apusi, voisikin hidastaa hänen matkaansa?

Siis luovuta, hyvällä tavalla. Päästä irti asioista, joihin et voi vaikuttaa. Katso, mitä voit tehdä oman hyvinvointisi hyväksi ja niiden, jotka haluavat kuunnella sinua. Omalla kokemuksellani voin sanoa, että oma perhepiiri on harvalle se kohderyhmä, jota sinun asiasi/palvelusi koskevat. Usein päinvastoin. Monesti lähipiiri aloittaa samat muutokset – tai muutokset parempaan vasta, kun olemme luopuneet tarpeestamme yrittää auttaa heitä. He saavat tällöin tehdä valinnan vapaasti, ilman painostamista, omaan tahtiinsa, omalla tavallaan. 

Tarkkaile omaa sisäistä tilaasi niiden ihmisten seurassa, joiden haluaisit muuttua. Näe omat tunnereaktiosi ja hyväksy se. Mitä levollisempi ja hyväksyvämpi voit olla, sen parempi. Neutraalista olotilasta käsin voime hyväksyä myös ystävämme, tuttavamme tai kumppanimme tarinan ja antaa sille rakkautemme. Ei varmastikaan aina helppoa ja toisaalta joskus myös tunteiden osoittamisella ja riidoillakin on paikkansa, jos niistä osaa ottaa opikseen. Varmista, että lähipiirissäsi on myös ihmisiä, joiden seurassa voit saada innostusta ja tukea. Heistä saat energiaa, jotta välillä voi olla neutraalimmin ”missä vaan seurassa”. 

Elämässä ei ole kyse siitä, että saisimme muut samalle polulle meidän kanssamme. Elämässä on kyse siitä, että ymmärrämme, että jokaisella on oma polku, jota kunnioittamalla autamme parhaiten kaikkea elämää. 

…Ja kuinka paljon energiaa vapautuu itsellä, kun ei ole tarvetta muuttaa mitään ja ketään!

Picture

Lisää kirjoittajalta Nainen Vol. 2 / Heidi Harju

Sinä et ole yksin! – Tarinani eräästä päivästä, jota en olisi halunnut, mutta joka minulle TAAS annettiin

Halusin kirjoittaa rehellisen tekstin eräästä päivästäni kuluneella viikolla. Haluan myös sanoa, että...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.