Kuka olen, kun en kirjoita

Mielessäni on jo pitkään asustellut ajatus tästä tekstistä, halu jakaa teille palanen arkista minää, ihmistä kirjoittaja-Pinjan takana. Tiedän, että järjestys on vähän nurinkurinen, olenhan kirjoittanut jo pitkän litanian henkilökohtaisuuksia aina syömishäiriöstä etäsuhteeseen. Olen ollut kanssanne todella isojen juttujen äärellä. Ehkä juuri siksi tällaisten ”tavallisten” asioiden jakaminen on tuntunut liian korkealta kynnykseltä ylittää. Vaikka tosiasiassahan juuri kaikista tavallisimmat asiat ovat meidän aidointa ydintä. Sitä, mitä olemme erilaisten roolien alla.

Kun viimein olin valmis tähän projektiin, lähdin purkamaan ajatuksiani kirjalliseen muotoon laatimalla kymmenen sanan listan, jonka jokainen kohta jollain tapaa kuvastaa minua tai minulle tärkeää asiaa, arkipäiväistä elämääni tai tapojani. Koska yksittäinen sana kymmeneen kertaan tuntui vähän ohuelta ja vaikeaselkoiselta, lähdin lihottamaan listaa avaamalla ajatuksiani sanoista. Kun sitten silmäilin lopputulosta, olin tyytyväinen.

Jos tapaisin uuden ihmisen, tässä olisi pähkinänkuoressa lähes kaikki, mitä minusta tarvitsee tietää…

Kahvi. Vuorokauteni rytmittäjä ja suvereeni ”Näitä pitää vähentää” -listani ykkönen. Kahvia aamulla, ystävän kanssa, termarista, lempimukista, pullan kanssa tai ilman, ateriankorvikkeena, shottina, kiireessä, juhlassa, kuppitolkulla, mustana tai kauramaidolla, kiitos.

Perhe. ”Perhe on tärkein perusyksikkö”, sen opin isältäni. Minulla on lämpimät suhteet vanhempiini, pienille sisaruksille on aina paikka sydämessä ja kainalossa, puoliso on tuki, turva ja kallio ja karvaiset lapset, kauniin harmaa ja sopivasti pullea Hilma-kissa sekä hulivili koiranpentu Hertta, pitävät huolta, ettei elämä käy tylsäksi. Rakastan niin kovin!

Suklaa. Tämä on varmaan jokin äidinmaidossa periytynyt juttu, suklaanhimo nimittäin. Syön suklaata käytännössä päivittäin ja niin tekee myös äitini. Harva asia tuntuu yhtä hyvältä, kuin kielelle sulava pala tummaa, pehmeää, ehkä vähän syntistä ja makeaa nautintoa.

Aamut. Olen henkeen ja vereen aamuihminen. Aamuisin valo lisääntyy, virkeys lisääntyy, voima lisääntyy. Lisäksi se on hetki päivästä, kun kaikkeen voi vielä vaikuttaa – puhdas alku ja mahdollisuus.

Luonto. Tietenkin, sillä olen osa luontoa. Teen päivittäin kävelyitä metsään, lumettomana aikana pidempiä patikoita teltan kanssa. Mikään ei vaikuta yhtä syvästi, kuin luonnon jatkuva muuntautumiskyky, eikä mikään mykistä, kuten kaunis, voimakas, villi ja suuri luonto.

Laiskuus. …vai saamattomuus? Joka tapauksessa, erittäin tyypillistä minua on lykätä asioita niin pitkään, että tulee kiire ja paniikki. Olen myös ikuinen myöhästelijä sekä tiskiharja- ja imurikammoinen. Kauniisti sanottuna boheemi, rumemmin epäjärjestelmällinen.

Liikunta. Juoksen, kävelen, joogaan, jumppaan, temppuilen, käyn kuntosalilla, luistelen, tanssin… Liikunta on tapa purkaa kehollisia jännityksiä, nollata ajatuksia ja syöksyä täydellisen ihanaan adrenaliinivirtaan. Liikun joka päivä jotenkin, kehoni kyllä kertoo, mitä se milloinkin tarvitsee. On motivoivaa ajatella, miten pienilläkin teoilla voi lisätä voimaa, liikkuvuutta, kestävyyttä tai pehmeyttä.

Kirjallisuus. Opiskelen yliopistossa kirjallisuutta ja haaveilen urasta kirjallisuustieteiden parissa. Lukeminen, kirjoittaminen ja sanataide sen kaikissa muodoissaan ovat minulle sydämen asia.

Analyyttisyys. Minulla on tutkijan ja pohdiskelijan luonne. Tahdon selvittää perin pohjin, mistä syystä asiat tapahtuvat ja avata silmäni uusille näkökulmille ja tulkinnoille. Tahdon ymmärtää maailmaa mahdollisimman monesta eri perspektiivistä ja kouluttaa mieltäni, opiskella ja oppia, niin kauan kuin henki pihisee.

Herkkyys. Jätin tämän viimeiseksi, sillä se on tärkein. Herkkyys määrittelee minua kaiken takana, kaiken aikaa. Tunnen tunteeni jokaisella solulla ja tunteideni skaala on välillä häkellyttävän laaja. Itken, iloitsen, rakastan, loukkaannun – kaikkea suuresti. Enkä vaihtaisi sitä ikinä pois

Kahvia, karvatassuja, laiskottelua, joogaa, meikittömät kasvot

Lisää kirjoittajalta Miten elämä lausutaan?/ Pinja Uotila

Ajatuksen anatomia eli miten ojentaa mielen mutkia

Mielesi on kullanarvoisin työkalusi. Opettele hallitsemaan sitä sen sijaan, että antaisit sen...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.