Kuinka vapautua tunnesyömisestä? 5 vinkkiä onnistumiseen

 

Osa lukijoitani muistaa kuinka olen kirjoittanut syömiskipuiluistani ja ainaisesta laihduttamisesta. Kehoni on ollut minulle enemmän vihollinen kuin rakas kanssamatkustaja. Olen jojotellut vuosikymmenten saatossa painoani useita kymmeniä kiloja ja ulkoisesta habituksesta huolimatta, olen ollut siihen aina epätyytyväinen.Miten paljon me naiset käytämmekään aikaa syömisten ajatteluun ja suunnitteluun? On uskomatonta, kuinka paljon syömiseen ja ruokailuun liittyy negatiivisia tunteita, joita me sitten kohdistamme oman kehomme mollaamiseen ja vähättelyyn. Vaaka on kauhistus, joka määrittää sen, onko päivästä tulossa hyvä vai huono. Ajatuksemme saattavat liikkua 80% syömisen ja liikkumisen ympärillä, ja peiliin katsomisen ajatteleminenkin luo tuskaisia tuntemuksia.

Huonot tunteemme kohdistamme kehoomme. Jos vain olisin viisi kiloa hoikempi niin elämä olisi vähemmän raskasta, saatat ajatella.​

Olen itse ollut tuollaisten uskomusten ja ajatusten vanki aina teini-iästä saakka, kunnes pikku hiljaa aloin tulla sinuiksi oman kehoni ja syömiseni kanssa. Tie ei ole ollut lyhyt ja suora vaan olen joutunut työstämään ajatuksiani ja tunteita aika pitkään. Onneksi nyt voin sanoa olevani suurimmaksi osaksi vapaa itseinho ajatuksista ja syömiseen liittyvästä kipuilusta. Stressissä samat vanhat tunnekaavat menevät vielä helposti päälle, jos en ole tietoinen asiasta.

Asiat eivät paruntuneet yhdessä yössä oman kehoni ja ajatusmaailmani kanssa, vaikka oivallukset tapahtuvat yleensä hyvinkin nopeasti. Siinä on kuitenkin vielä jonkinlainen suo tarvottavana, että käytäntö alkaa muuttua.Olen intohimoisesti opiskellut hyvinvointiasioita viimeiset 15 vuotta. Kaikki alkoi dieettikirjallisuudesta, mutta viime vuodet olen ammentanut viisautta erilaisten kurssien, audioiden, videoiden ja ystävien avulla, että se ei olekaan ne ulkoiset olosuhteet, joita täytyy lähteä muuttamaan, vaan kaikki lähtee sisäisen maailman huomioimisesta. Pitsa ei tee minua onnettomaksi, se on neutraali asia, mutta minkä arvon annan sille, niin siinä piilee totuutta!
(Huom. toki syömällämme ruoalla ja liikunnalla on myös valtaisa vaikutus ajatuksiimme ja tunnetiloihin, mutta ne eivät ole ainoat asia, joita kannattaa lähteä tutkailemaan ja muuttamaan.)
Tässä 5 vinkkiä, joiden avulla voit lähteä tutkimaan omaa syömis- ja kehosuhdettasi1. Pidä tunnepäiväkirjaa
Kirjoittaminen on tehokas työkalu itsetutkiskeluun ja tunteiden havaitsemiseen. Kirjoittaminen on terapeuttista jos antaa kynän viedä, eikä pyri liikaa kontrolloimaan asioita.

2. Arvosta kaikkia ruokia ja anna itsellesi lupa nauttia niistä
NAUTINTO! Miksi välimeren kansojen naiset ovat hoikkia ja eivätkä ole ainaisella dieetillä. He antavat itsellensä luvan nauttia syömisestä. He syövät sosiaalisesti ja pitävät hauskaa samalla! He haluavat tarjota hyvää ruokaa kehollensa koska ovat sen arvoisia. Uskallatko sinä nauttia ruoasta ja syömisestä?

3. Yritä päästä käsiksi niihin uskomuksiin jotka ohjaavat syömistäsi
Tässä muutama yleinen:
Tarvitsen sokeria kun olen surullinen.
Haluan syödä koko suklaalevyn syötyäni siitä yhden palan, koska kaikki on menetetty sen päivän osalta muutenkin.
Vain terveelliset ruoat voivat pitää minut terveenä.
Olen parempi ihminen kun noudatan jotakin trendikästä ruokavaliota.
Laihdutan koska olen aina tehnyt niin ja äitini on opettanut mallin minulle.
On sellaisia ruokia, jotka tekevät minusta lihavan välittömästi.
Jos minulla vai olisi itsekuria niin olisin hoikempi.
Gluteiini tekee minut sairaaksi.
Rasvajoen välttely pitää minut hoikkana.

4. Lopeta laihduttaminen ja vaa’alla käyminen
Lukuisissa tutkimuksissakin on jo todettu, että laihduttaminen ei kannata. On siis  fysiologinen fakta, johon en tässä mene, että laihduttamalla kilot tulevat yleensä suurimmalle osalle korkojen kera takaisin. Kaikki lähtee ajatusmaailman muutoksesta ja mielestäni myös siitä, että oikeasti alamme kunnioittamaan kehoamme ja kokemaan sen hyväksi ja riittäväksi sellaisena kuin se on. Silloin alamme automaattisesti tekemään sellaisia valintoja, jotka tiedämme olevan kehollemme hyväksi. Emme halua enää kohdella huonosti meidän tärkeintä kulkupeliämme. Vaa’alla voi käydä, mutta mielestäni se ei ole tarpeellista. Suurimmalle osalle naisista jopa haitallista.

5. Hanki vertaistukea omille tunteillesi
 Äärimmäisen tärkeä asia. Jokainen meistä haluaa tulla kuuluksi ja nähdyksi, joten hakeudu sellaiseen seuraan jossa voit vapaasti olla SINÄ juuri sellaisena kuin olet. Ystävät, erilaiset kurssit ja tapaamiset ovat tähän erinomainen väylä, sillä puolison niskaan ei voi tai  kannata kaikkea kaataa. Ihmiset, jotka kamppailevat samanlaisten haasteiden kanssa, ymmärtävät sinua ja voivat tukea sinua omalla polullasi.

Olen omien kokemusteni perusteella tehnyt kurssin, joka sisältää 5 tapaamiskertaa. Kurssin pohjana on tunnesyöminen ja kehonkuvaan liittyvät haasteet. Kurssilla käydään läpi tuntemuksia, joita syöminen ja oma keho aiheuttaa meissä. Teemme myös tehtäviä ja harjoituksia sekä kaikkein voimallisimpina työkaluna käytetään piirityöskentelyä, jossa pääset sukeltamaan omaan itseesi syvälle. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Tässä uusi valmentajasivuni facebookissa.

<3:lla
​Elina

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.