Kuinka vahvistaa lapsen immuniteettiä luonnollisesti

 

Näin talven ja kylmenpien kelien tultua, tuntuu että kaikilla on enemmän tai vähemmän flunssaa sekä erilaisia tulehduskierteitä, etenkin lapsilla. Nykypäivänä korvatulehduskierteet sekä toistuvat nuhakuumeet ovat enemmän sääntö kuin poikkeus, niin isomilla kuin pienemmilläkin lapsilla. Kunnallisen puolen lääkäreiden vastaanotot ovat todella täynnä ja siellä saattaa kuulema mennä montakin tuntia, että pääsee kipeän lapsen kanssa hoitoon.  Valitettavasti hoitoon päästyään, ei lääkäreillä ole 15 minuutin tapaamisen perusteella juuri muuta tarjottavaa kuin antibiootit ja tulehduskipulääke. Nykyvalossa tiedetään, että antibiootit tappavat immuniteetille todella tärkeitä suolistobakteereja, joka taas automaattisesti johtaa immuniteetin heikkenemiseen. Muistattehan että terveys lähtee suolistosta!Oliver on nyt hieman yli puolitoista vuotias, eikä hän ole joutunut elämässään vielä kertaakaan antibioottien kanssa tekemisiin. Viime kevään Malesian reissulla annoimme hänelle 1/4 annoksen lasten panadolia kun kuume ja todennäköisesti vauvarokko jatkoi kolmatta päivää. Hän on ollut muuten terve, vaikka on ollut pari kertaa nuhakuumeessa ja todennäköisesti on myös sairastanut vauvarokon. Kroonista tulehdustilaa ei hänellä ole ollut, emmekä ole käyneet vielä kertaakaan terveyskeskuslääkärin vastaanotolla. Olemme selvinneet hienosti homeopaattsilla lääkkeillä ja muilla luonnollisemmilla pehmeillä hoitotavoilla pitkälle. Kotiapteekistamme löytyy moneen vaivaan luonnollisia aineita, ilman sivuvaikutusten pelkoa. Vyöhyketerapiaa olemme käyttäneet ennaltaehkäisevästi Oliverin syntymästä saakka ja se on toiminut mielestäni meillä tosi hienosti!

Koululääketiedettäkin tarvitaan, erikoissairaanhoitoon jouduimme tutustumaan Oliverin syntymän jälkeen kun hänen sydämestään löydettiin ylimääräinen johtorata.  Taysissa olemme seuranneet tilannetta tasaisin väliajoin, eikä mitään poikkeavaa ole onneksi enää löytynyt. Akuuteissa ja muissa vastaavissa tilanteissa koululääketiede on paikallaan ja myös hyvin kehittynyttä. Maksamme siitä myös erittäin vähän ja se on kaikille mahdollinen. Kiitos siitä! Jos esimerkiksi itseltä tai lapselta menisi jalka poikki, niin emme yrittäisi lähteä sitä parantamaan luonnollisin keinoin vaan menisimme sairaalaan pikaisesti. Immuniteetin parantamisessa on kuitenkin kyse eri asiasta. 

Vauvan terveys ja immuniteetti alkaa muodostua jo kohdussa, mahdollisesti jo ennen hedelmöitymistä. Tiedämme että äidin ruokavalio sekä henkinen hyvinvointi vaikuttavat tulevan vauvan geeneihin sekä soluihin. Neuvoloissa ei turhaan kannusteta elämään terveellisesti ja syömään kunnolla ravinnerikasta ruokaa. Ennen raskautumista olisi hyvä testauttaa omat mineraali-, hivenaine- ja vitamiini tasonsa, varmistuakseen että vauvalla on hyvä kasvualusta kohdussa sekä synnytyksen jälkeen itse voisi hyvin. Nykyään on tiedossa jo, että raskaana olevat naiset kärsivät kroonisesti esimerkiksi D-vitamiinin sekä jodin puutoksesta.

Keräsin muutaman asian joilla voi vaikuttaa positiivisesti lapsen immuniteettiin:

* Läheisyys, syli, hellyys ja lapsen kuunteleminen on ehdottoman tärkeää! Vanhemman stressitasot vaikuttavat suoraan lapseen. Liian kiireinen kuormittava elämä on lapsen immuniteetin kannalta erittäin huonoa asia. Kosketuksella on parantava sekä voimaannuttava teho.

* Lapsen ravinto. Luonnollinen ravintorikas ruoka on erittäin oleellista niin aikuisella, mutta etenkin lapsen terveyden kannalta. Lapsen immunitteetti joutuu koko ajan koetukselle jos annamme sille lisä- ja väriaineita, sokeria ja yleensäkin tulehduksia lisääviä ruokia. Tarjoa lapsellesi paljon mm. tuoreita kasvikunnan tuotteita, hyvälaatuista luomulihaa sekä luomukanamunia.

* Imetyksen merkitystä ei voi kyllin korostaa. Yksinkertaisesti rintamaito on vauvalle parasta ravintoa. Tiedän että kaikilta imetys ei onnistu mutta se ei vie sitä tosi asiaa pois, että rintamaidosta saa todella paljon sellaisia terveyttä edistäviä aineosia hyvin imeytyvässä muodossa, mitä ei tetrapakkauksissa ole. Kannattaa siis panostaa imetykseen!

* Tue lapsen suoliston kuntoa sekä sen mikrobikantaa. Vältä mahdollisuuksia mukaan antibiootteja! Etenkin jos lapsesi on saanut edes yhden antibiootti kuurin, on syytä syödä vahva probiootti kuuri. Probiootteja kannattaa syödä tasaisin väliajoin vaikka ei antibioottikuuria olisikaan saanut.

*  Liian hygieninen ei kannata olla! Anna lapsesi laittaa esineitä ja maata suuhunsa niin immuniteetti kiittää. Asuntoa ei kannata desifioida lattiasta kattoon kemikaaleilla vaan vähempikin riittää. “Myrkylliset” pesuaineet kannattaa vaihtaa kemikaalittomiin ns. luomuvaihtoehtoihin.

Picture

Google kuvahaku. Milloin olet antanut lapsesi vapaasti temmeltää mudassa?* Oleskele lapsen kanssa paljon luonnossa ja pihalla. Luonnolla on itsessään parantava sekä rauhoittava vaikutus!

* Muista että lasten täytyy myös sairastaa. Ala pikku hiljaa luottamaan siihen että lapsen keho osaa parantaa itse itsensä kun siihen annetaan mahdollisuus! Liian herkästi lääkärin vastaanotolle meno ei välttämättä ole aina paras vaihtoehto.

Tässä lyhyesti sekä pintapuolisesti näkemykseni ja kokemukseni siitä, kuinka lapsi voisi olla terveempi. Verkkovalmennuskurssillamme menemme näihin teemoihin vielä syvemmälle.  Olemme luoneet kurssin tukemaan äidin ja lapsen hyvinvointia omien ja opittujen kokemustemme perusteella. Jos aiheet koskettavat elämäntilannettasi edes hieman, olet lämpimästi tervetullut kurssillemme.

Tsekkaa alla oleva lyhyt video kurssistamme.

<3:lla
Elina
Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Ei kommentteja

 • Hyvä kirjoitus! Minulla myös kaksi pientä lasta joiden terveyttä pyrin mahdollisimman luonnonmukaisesti vaalimaan. Molemmat ovat toki sairastelleet flunssia, mutta yhtäkään antibioottikuuria tai jälkitauteja ei ole tarvinnut toistaiseksi kohdata. Tuttavat välillä kauhistelevat miten annan lasten touhuta mullassa ja pienen vauvan mutustella ruohoa tms. joten ihana kulla etten ole ainut vanhempi joka ei sinisilmäisesti luota neuvolan tai koululääketieteen oppeihin. Vaikka niistäkin toki arvokasta apua ja tietoa saa 🙂

 • Maaria, tosi kiva kuulla että lapsesi ovat välttyneet antibiooteilta ja tulehduskierteiltä. Näihin asioihin voi kyllä vaikuttaa! Olen kanssa saanut kummia katseita kun olen anatnut poikamme sydä vapaasti multaa ja hiekkaa =) Tästähän voisi tehdä oikein kampanjan “Syötä lapsellesi hiekkaa ja multaa” =D

 • Moi! Hyvä kirjoitus kaikkinensa, mutta pitää myös muistaa, että puhutaan yksilöistä..mulla lapsilla on ihan erilainen vastustuskyky, vaikka saman katon alla asutaan..myös on eri asia jos lapsi on päiväkodissa tai kotihoidossa..

 • Totta Sini! kaikki vaikuttaa kaikkeen ja mitkään asiat eivät ole mustavalkoisia. Se on mielestäni kuitenkin hyvä että kiinnittää ravitsemukseen ja tiettyihin seikkoihin huomiota. Aina sairastuminen ei kuitenkaan ole omissa käsissä. Kiitos kommentista.

 • Tärkeitä juttuja ja me yritetään noiden mukaan pitkälti elää. Aina ei vaan auta. Meillä on kaksi lasta, molemmat täysimetetty 6kk ja taaperoimetetty. Luomuruokaa, koti ei liian hygieeninen jne. Toinen ei sairasta ikinä (harvoin) ja toinen taas saa tyyliin kaikki flunssat ja pöpöt. Että ei tasan taas mene.. Yksilöllistähän se on.

 • Tälläisessa tekstissä olisi erityisen tärkeää mainita geenit ympäristön lisäksi. Immuniteetti ja erilaiset taipumukset ovat voimakkaasti periytyviä. Toinen sisar saattaa olla erittäin vastustuskykyinen samassa ympäristössä ja toinen moniallerginen. antibioottien yksipuolinen syyttely on kapeasti todettu, vaikka niilläkin merkitystä. Joillakin on erinomainen immuniteetti läpi elämän huonollakin ravitsemuksella ja vähäisillä mikrobikontakteilla.

 • Hei Liisa ja kiitos kommentista. Tottakai geenit vaikuttaa hyvinkin vahvasti. Uusimmassa postauksessa käyn hieman myös sitä lävitse. Pitää kuitenkin mennä niillä eväillä mitä on saanut. Kaikki tupaikoijat eivät sairastu kuhkosyöpään vaikka polttavat koko ikänsä. Antibioottit ovat lääketieteen yksi suurrimista keksinnöistä mutta valitettavasti niitä syödään aivan liikaa sekä vääristä syistä. Tuossa http://yle.fi/uutiset/antibioottikuurit_yhteydessa_pikkulasten_lihavuuteen/7603809?ref=leiki-uu mm. yksi todiste antibioottien haitallisuudesta. Niitä pystytään kyllä välttämään varsinkin kun tuetaan sitä immunitteetiä.

  • Kiitos vastauksesta. En löytänyt sivuilta, onko kellään korkeakoulututkintoa terveysalasta? Jos veikkaan intuitiivisesti ja teksteistä päätellen niin ei. Toivon, että neuroottiset ihmiset jättävät suurimman osan teksteistänne lukematta. Kultainen keskitie, asiantuntijuus ja ymmärrys kokonaisuuksista puuttuu ja osassa pelotellaan kritiikittömästi vähäisillä lähteillä. Paljon hyvääkin löytyy mutta ortoreksian ja hysterian puolelle menee minun mielestäni. Kannustaisin ihmisiä lukemaan kaikkia blogeja erittäin kriittisesti.

 • Mielipitetitä saa olla, hyvä niin. Puhutaan oman kokemuksemme kautta asioista, joista löytyy paljon tieteellistäkin faktaa. Jos joku haluaa kauheasti tieteellistä pohdintaa niin tämä kanava ei siihen ole oikea. Uskomme omaan kokemukseen, intuitioon ja myös tieteeseen monessa asiassa. Tiede tulee kuitenkin perässä monessa asiassa ja tutkimusten ongelma on, että niistä saadaan monesti sellainen tulos kuin tutkija haluaa, puhumattakaan kytköksistä. Voisin ottaa esille esimerkiksi tyydyttyneiden rasvojen käytön ruokavaliossa. Meillehän on opetettu vuosikymmenten ajan että esim. voita tulisi vältellä kaikin keinoin mutta nyt tiede on osoittanut tämän teorian vääräksi mitä se piti tosiaan pitkään oikeana. Onneksi itse voi päättää myös intuitiivisesti mitä lukee ja mihin uskoo <3

  • Hmm. Kun oma yksittäinen kokemus ei sovellu massoille. Ei olisi niin paljon neuroottista terveysvalistusta, jos blogin pitäjät ym itseään guruksi kutsuvat osaisivat poimia laadukkaat artikkelit ym julkaisut humpuukin ja sensaatio-otsikoitten seasta. Harmi, että otsikko “maitoa voi juoda” häviää “maito on vaarallista”-otsikolle, milloin tottakai maidontuotannon ympärille kehitetään salaliittoteorioita ja hysteriaa. mullistavat ruokavaliot, jotka lupaa parantaa kaikkea saa tietenkin eniten median huomiota ja jonkun ideologian ilmiöksi. Ihminen poimii sellaisia artikkeleita, mihin itsekin haluaa (usein sokeasti) uskoa, eikä näe enää muuta tai hahmota kokonaisuutta. Fiksu ihminen tajuaa, että esimerkiksi ravitsemussuositukset ovat keskiverroille. Voita saa syödä, kyse on siitä, voittaako se ominaisuuksiltaan esim oliiviöljyn tai kalaöljyn? Ei edelleenkään voita, (paitsi ehkä maussa) vaan edelleen kokonaisuus ratkaisee. Tietämätön vetoaa omaan kokemukseen ja väittää oman ruokavalionsa olevan maailman ainoa totuus, niin kuin minusta osassa teksteistänne välittyy. Oma kokemus ja harha siitä että se sopisi massoille on vaarallista. TIede on totta toistaiseksi mutta ei perusta tuloksia yksittäisten ihmisten omaan kokemukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.