Kuinka tienata elanto omalla intohimollaan (sis. tehtävän)

 

Välillä täytyy palata aivan perusasioiden äärelle. Peruskysmykset itselleni merkitsevät omien arvojen ja tarpeiden miettimistä. Kuka minä olen ja mitä minä haluan? Arjessa syvää luotaavat kysymykset unohtuvat helposti ja vanhat ajatusmallit ottavat vallan. Tällä hetkellä itselleni on vapautunut tilaa uudella tavalla, sillä vauva arki on takanapäin ja unelmani on jo pitkään ollut luoda yritys tai liiketoiminta omien arvojeni pohjalta. Olen kuitenkin huomannut, ettei tämä ole kauhean helppoa, sillä en tiedä täysin ja tarkkaan mitä hyvää haluaisin tuottaa tähän maailmaan ja mikä olisi minun tapani toimia täällä. Nyt onkin sitten hyvä aika ottaa syvää luotaavat tehtävät ja kysymykset avuksi.Olen tekijätyyppi ja löydän vastauksia paremmin liikkeessä kuin staattisesti paikalla ollessa. Monesti olen oppinut erehdyksen kautta ja jälkikäteen on helppo jossitella olisiko pitänyt toimia toisin. Jossittelu ei toisin kuulu toimintatapaani, ennemminkin tulta päin ja katsotaan mitä tuleman pitää. Jo muutaman vuoden olen häärinyt kaikenlaista mielenkiintoista ja opettavaa, elänyt niin sanotusti ytimestä käsin, mutta valitettavasti en ole saanut siitä kauhean hyvää rahallista korvausta. Haluan tähän muutoksen eli siis kunnon korvauksen tekemälläni työlle.

Olin viime syksynä Jukka Harjun pitämässä Business  Core- workshopissa. Jukka auttaa intohimoisesti ihmisiä löytämään oman ytimensä ja sen kautta kaupallistamaan toimintansa ja tuotteensa. Jukka on myöskin sarjayrittäjä, joten hän tietää mistä puhuu. Jukan kautta tutustuin myöskin miljoonaääri Frank Kernin materiaaleihin. Frank Kern on Kalifornialainen internet yrittäjä, joka koki v. 2005 jonkinasteisen burnoutin. Businekset luistivat, mutta hän huomasi vihaavansa elämäänsä ja ei myöskään pitänyt juurikaan asiakkaista, joiden kanssa joutui olemaan tekemisissä päivittäin. Raha ei siis tuonut autuutta, oli alettava tehdä asioita eri tavalla. Kern alkoi kysyä itseltään kysymyksiä liittyen elämäänsä ja liiketoimintaansa. Nyt hän opettaa näiden kysymysten avulla ihmisiä suuntaamaan katseen todellisiin intohimoihinsa ja tekemään tästä vielä kannattavaa liiketoimintaa.

Haluankin nyt jakaa Kernin ja Jukka Harjun opetuksia alla olevien tehtävien avulla. Suosittelen kaikkia vastaamaan kysymyksiin, olit sitten yrittäjä tai työssäkäyvä, sillä opit itsestäsi varmasti paljon uutta ja elämäsi voi vaikka muuttua radikaalisti parempaa ja tuottavampaan suuntaan. Liiketoiminnan tekeminen tai työssä käyminen on huomattavasti kivempaa ja stressittömänpää, kun tietää ja tuntee todellisen ytimensä.

Toivottavasti vastailet, vaikka kysymykset tuntuisivat vaikealta tai turhilta. Löydät täältä Frank Kernin Core Influence videon, jossa käydään alla olevia asioita läpi.

Kernin idea coresta eli ydin minästä
Core influence voitaisiin määritellä tässä missioksi tai ideaksi, jolla voidaan auttaa paljon ihmisiä. 

Coren määrittelemisessä sinun on otettava kaksi asiaa huomioon:
1. Tiedosta kuka sinä todella olet ja mitä sinä todella haluat
2. Mitä sinun asiakkaasi todella haluavat ja ketä he todella ovat

Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta kun asiaa lähtee pohtimaan, niin huomaa joutuvansa syviin vesiin.

Ihmisillä on yleensä kaksi identiteettiä itsestään. Toinen on ns. pinta minä, jota he edustavat joka päivä, esim. olen opettaja. Toinen on core eli ydin minä, jota voidaan kutsua myös todelliseksi identiteetiksi. Todellinen ydin minä on se, mitä ihmiset haluaisivat oikeasti olla ja toteuttaa syvällä sisimmässään. Esimerkiksi salainen tiedostamaton haave voisi olla, että haluaisin olla astronautti.

Ihmiset harvoin miettivät ydin minän olemusta ja he toimivatkin pitkälti pinta identiteetistä käsin, jopa 99%:sesti päätökset tehdään pinta mielellä, kuuntelematta todellisia syviä haluja. Otetaan esimerkki ydin minä kommunikoinnissa. Menet juhliin ja tapaat ihmisiä, suurin osa heistä ei kosketa sinua juurikaan ja puhut heidän kanssaan joutavia. Sitten tapaat vieraan tyypin, jonka kanssa jutut ja kaikki vain natsaa, etkä oikein osaa sanoa miksi. Onneksi olkoon, olet juuri tavannut tyypin, jonka kanssa alitajuntanne kohtaa. Ei vääntämistä ja epämukavaa oloa, vaan viihdyt hetkessä täydellisesti. Ehkäpä jopa tilanteesta syntyy jotain uutta…

Tästä on kyse mielestäni uuden ajan yrittämisessä, ei vääntöä ja kääntöä, vaan asiakkaat tulevat luoksesi helposti tai ainakin se tuntuu helpolta. Kaikki lähtee siis oman ytimen löytämisestä (mission) ja siitä kuinka tuotteistat tämän. Kohderyhmäsi alkaa tulemaan luoksesi itsestään ja vaikutat heihin myös paljon vahvemmin, kuin pelkän pinta minän avulla.

Miten tähän tilanteeseen sitten päästään?
Askel 1. 
Herää ja löydä oma ydin identiteettisi
– Meidän syvimmät halumme antavat vinkkejä todellisesta ytimestä eli coresta
—> syvimmät halumme eivät ole materialistisia esim. haluan rahaa, jotta voisin saada hienomman auton.
—> Parempi kysymys olisi, että miksi haluat hienon auton? Pinta/kuori identiteetti valehtelee yleensä        99%:sesti.
– Oikeasti haluamme kokemuksia
—> haluan hienon auton sen takia, että voisin tuntea olevani James Bond eli seksikäs metropoliitti. Mitä auto silloin itselleni merkitsee?
—> esimerkiksi mainokset ja markkinamiehet myyvät meille mielikuvia todellisista haluistamme ja ihmiset ostavat tuotteita siitä syystä, eivät siitä että he välttämättä tarvitsivat tuotetta. Markkinavoimat vaikuttavat tietämättämme syvempään ydin identiteettiimme.

Tässä tehtävä, jonka avulla pääsemme kartoittamaan todellista corea. Tehtävään menee aikaan useampi tunti ja tämän kanssa saattaa joutua punnertamaan useamman päivän, mutta se on sen arvoista.

Löydettyäsi coren, se alkaa näyttämään suunnan, auttaa keskittymään oleelliseen juttuihin ja korvaa pintakerroksen. Kommunikoidessamme coresta käsin olemme keskittyneitä, vakaita ja maadoittuneita. Kaikki tämä johtaa sinua automaattisesti sellaisten asiakkaiden ja ihmisten luokse, jolla on samankaltainen ydin ja arvot. Vedät puoleesi asiakkaita, joiden kanssa haluat olla ja sinulla on sellaista annettavaa, mitä he oikeasti haluavat ja tarvitsevat.

Ennen tehtävän aloittamista muista, että
– Tavoitteet ja asiat ovat epäoleellisia. Emme halua oikeasti tavaraa vaan kokemuksia ja elämyksiä.
– Voit joutua painimaan aluksi pintakerroksen halujen kanssa, koska aivomme yrittävät vakuuttaa aluksi, että nämä asiat ovat tärkeitä. Ydin saattaa huutaa toista ja silloin tulee ristiriitainen tunne. Halumme muutoksen elämäämme tai paremminkin uuden elämän.

Picture

Picture

Ja tehtävän kimppuun, Millainen olisi täydellinen tavallinen päiväsi, jos sinun taytyisi elää se loppuelämäsi ajan? Miltä se näyttäisi?

Muista, että sinulla ei ole minkäänlaisia rajoituksia päiväsi suunnittelun suhteen esim. taloudellisia, paikkaan sidottuja, terveydellisiä, rajoittavia ihmisiä jne. Vain taivas on rajana. Sinun ei tarvitse näyttää kenellekään kirjoituksiasi.

Voit rakentaa vastauksesi seuraavien kysymysten perusteella. Mitä tarkempi ja yksityiskohtaisempi olet, sen parempi! Nyt vain kynä käteen ja kirjoittamaan.

– Missä asuisit?
– Miltä talosi/asuntosi nayttää ja tuntuu?
– Monelta heräät?
– Mitä ajatuksia ensimmäisenä mielessä kun heräät?
– Millaisen aamiaisen söisit ja kenen kanssa?
– Mitä tekisit ensimmäiset puoli päivää?
– Mitä söisit lounaaksi ja kenen kanssa?
– Millaisia ystäväsi ovat ja mitä te puhutte?
– Millainen yleisfilis sinulla on?

– Mitä tekisit että tuntisit tyydytystä ja tarkoitusta elämässäsi?
– Mikä olisi elämäntehtäväsi?
– Mikä toisi todellista merkitystä elämään?
– Minkä jutun tekeminen toisi suurta tyydytystä päivääsi?
– Mihin aikaa aloittaisit työnteon?
– Mitä konkreettista se olisi?
– Millaisia asiakkaita sinulla olisi?

– Millainen olisi parisuhteesi?
– Millaista olisi perhe-elämäsi? Mitä tekisitte yhdessä lastenne kanssa?
– Miten kommunikoit lastesi ja puolisosi kanssa?
– Mistä puhuisitte?
– Mistä asioista puolisosi arvostaisi sinua?

– Millainen iltasi olisi ja mitä tekisit?
– Kenen kanssa viettäisit aikaasi?
– Millaisia ajatuksia pyörisi päässäsi ennen nukkumaan menoa?

Näitä kysymyksiä voit kysyä myös itseltäsi selvittäessäsi ydin identiteettiäsi:

– Mikä on tällä hetkellä sinun elämässäsi sellaista mikä pitäisi jättää pois?
– Mitkä on sinun lapsuuden toiveammatteja?
– Miten nämä arvot näkyvät toiminnassasi?
– Miten saat asiat vietyä käytäntöön?
– Mikä minua innostaa? Mikä saa minut syttymään?

– Mikä haluaisit olla? 3 asiaa
– Mitä haluaisit tehdä? 3 asiaa
– Mitä haluaisit omistaa? 3 asiaa
– Mitä haluan olla 1kk, 3kk ja 1 vuoden kuluttua?
– Mitä maksaa ja vaatii, että voit olla näitä?

Kaikki vastaukset tulisi perustua haluttuun kokemukseen, eikä päämäärään ja asioihin koska kokemuksemme auttaa muokkaamaan identiteettiämme.

Askel 2.
Ota selvää kuka todellinen asiakkaasi (markkinasi) on

Ydin sana tässä yhteydessä on empatia, koska sinun taytyy aidosti miettiä asiakkaan ydin identiteetti, tietää ja tuntea aidosti mikä hänen haluttu lopputulos on ja minkälaista elämää he haluaisivat viettää. Haluat oikeasti auttaa tätä kohderyhmää. Tämä ei toimi, jos et välitä oikeasti asiakkaastasi, sillä et pysty auttamaan heitä ydintänsä kohti. Olet silloin todennäköisesti väärässä liiketoiminnassa/työssä. Markkinointi kannattaa myös aina suunnitella niin, että kommunikoit vain yhden ihmisen kanssa.

Ydin asiakas kysymykset:
– Millainen olisi tyypillinen asiakkaasi markkinoillasi?
– ikä, sukupuoli, siviilisääty
– Millainen hän olisi ihmisenä?
– Millainen ulkoinen olemus, vaatteet, paino etc.?
– Olisiko lapsia?
– Millainen puoliso ja mitä hän miettii?
– Millainen suhde lapsiinsa?
– Mitä tekee työkseen?
– Mitä harrastaa?
– Millaisia haasteita on kokenut elämässään ja millaisia asioita pitää haasteellisena?
– Mitkä ovat unelma asiakkaasi suurimmat toiveet ja tarpeet?
– Millaiseksi ihmiseksi sinun on tultava, jotta asiakkaasi haluvat olla kuin sinä?

Minäkin jatkan omien kysymysten kysymistä ja kartoittamista. Olen varma, että kysyvälle vastataan aina!<3.lla
Elina

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.