Kuinka ankkuroidaan unelmien suhteeseen?

Picture

Olen mielenkiinnolla seurannut Pätselörin jenkkiversiota, jossa vaalea, komea Sean etsii itselleen puolisoa. ​Luoja mitkä lihakset kaverilla muuten on. Tulee mieleen oma komea mieheni deittailuajoilta;) Ohjelman idea on mielestäni todella raju ja laittaa ihmiset kokemaan paljon tunteita lyhyen ajan sisällä. Ihailtavaa on kaikkien mukana olijoiden heittäytyminen rakkauteen, joka ei koskaan oikeassakaan elämässä ole riskitöntä. Katsojalle ohjelma on viihteellinen ja koukuttava. Onkin vaikea vastustaa kiusausta katsoa lopputulosta netistä. Myös mieheni tapittaa ohjelmaa kanssani joka maanantai, ja väläyttelee sanaa ankkuri aina välillä. Mitä ihmettä hän sillä tarkoittaa?Olin muutama viikko takaperin puhumassa rakkauden strategioista yhden kauniin kesämorsiamen polttareissa. Olimme sopineet tunnin käytettäväksi tähän aiheeseen ja mietin kokonaisuutta, joka olisi mukaansatempaava, uutta asiaa sisältävä ja “ei ihan liian diippi polttarehin”. Mielestäni onnistuin kuromaan kasaan kelpo kokonaisuuden, mutta yksi asia jäi käsittelemättä ajan puutteen vuoksi. Yksi asia, joka on jokaiselle hyvää ja kestävää parisuhdetta havittelevalle todella tärkeä ymmärtää. Ja se on ankkuriMe luomme näitä ankkureita aina tavatessamme uusia ihmisiä. Me muodostamme niitä tiedostaen, sekä tiedostamatta.

Ankkurointi rakkaudessa tarkoittaa kun liität hyvää oloa johonkin tiettyyn ihmiseen. Mieti kun alat tapailemaan uutta kiinnostavaa henkilöä. Suunnittelet treffit / tai hän suunnittelee ja teillä on hauskaa yhdessä. Nämä ovat niitä kokemuksia, joilla ankkuroitte suhdetta toisiinne. Mitä voimakkaammat ankkurit yhdistävät hyvää oloa toisiinne, sitä parempi ja vahvempi pohja suhteelleenne rakentuu. Annoin Joonakselle suhteemme suht alkuvaiheessa lahjaksi Pietarin matkan. Minulla ei ollut kovin hyvä rahatilanne tuolloin ja jouduinkin miettimään luovia ratkaisuja reissun toteuttamiseen. Päädyin edulliseen ja “out of the box”-ratkaisuun, jossa menimme venäläisellä minibussilla 7 tunnin körötyksen Pietariin kaksin ja tulimme laivalla ystävien seurassa takaisin. Menomatkalla minä pidättelin pissahätääni, bussi oli täynnä ihmisiä, jotka eivät puhuneet englantia, me söimme eväitä ja nauroimme. Matka oli ikimuistoinen, jännittävä ja yllättävä. Todella voimakas ja hyvä ankkuri. 

Bachelorissa suhteellisen moni nainen rakastuu nopealla tahdilla ja mieskin kehittää tunteita vauhdilla näitä naisia kohtaan. Kuinka voi olla mahdollista, että naiset rakastuvat tähän samaan Seaniin, vaikka tilanne on todella epäluonnollinen? Kuinka on mahdollista, että Seanilla on voimakkaita tunteita monta eri naista kohtaan? Vastauksena tarjoan teille positiivisia ankkureita. Miettikää kuinka mielettömiä, yhdistäviä kokemuksia näillä naisilla on Seanin kanssa. On kiipeilyä, helikopterilentoa, ylellisiä illallisia ja itsensä ylittämistä monessa muodossa. Nämä kokemukset yhdistävät tunteen ja ihmisen toisiinsa. Vähemmästäkin sitä menisi pää pyörälle. Jokainen hetki sarjassa on tärkeä. Yhdet tunteikkaat, onnistuneet treffit voivat kääntää pelin totaalisesti.

Picture

Positiivinen ankkuri tarkoittaa yhteistä jaettua kokemusta, joka kiinnittää sinut rakastettuusi.
Minkälaiset ankkurit ovat vaikuttaneet sinun suhteesi syntyyn tai jonkin aiemman suhteesi syntyyn? Mitkä kokemukset ovat siivittäneet teidät rakastumaan? Mitkä kokemukset mahdollisesti pitävät teidät yhdessä? Ankkureita voi myös rakentaa tietoisesti. Esimerkiksi yhteinen urheiluharrastus, joka saa adrenaliinin virtaamaan, on aina hyvä. Ja suhteen edetessä ja ehkä arkipäiväistyessä on tärkeää edelleen kiinnittää huomiota näihin yhteisiin ankkureihin. Yhteisiin kokemuksiin, jotka vahvistavat suhdettanne.  Viime jaksossa jäljellä oli 4 naista, joista Sean tiputti oman ennakkosuosikkini Desireen! Kuinka näin pääsi käymään? Tässä jaksossa Sean vieraili jokaisen naisen kotona ja tapasi heidän perheensä. Kahdet kotiväen tapaamiset menivät mukavasti ja hyvässä hengessä. Mutta kahdessa tapaamisessa oli hiukan ongelmia…Desireen kotona hänen veljensä sanoi Seanille, että tämä on vain häntäheikki, joka ei välitä hänen siskostaan yhtä paljon kuin sisko Seanista. Tunnelma kiristyi ja Sean vaikutti jopa vihaiselta. Illan ruususeremoniassa hän tiputti Desireen. Syitä tiputukseen voi toki olla monia, mutta yksi ilmeinen on tässä tapauksessa negatiivinen ankkuri, joka syntyi veljen käytöksestä. 

Ankkureita voi siis olla myös negatiivisia, ja nämä rasittavat suhdetta. Negatiivinen ankkuri on tapahtuma, joka varjostaa parisuhdetta ja repii puolisoita erilleen. Parisuhteessa positiivisia ankkureita tulee aina olla enemmän kuin negatiivisia. Silloin suhteella on mahdollisuus kestää ja kukoistaa. Usein suhteen ensimmäiset vuodet ovatkin positiivisten ankkureiden kulta-aikaa! Tehdään paljon asioita yhdessä, koetaan huumaavia seikkailuja, nauretaan ja nautitaan.

                                     “Yksinkertaistettuna nämä ankkurit luovat rakkauden.”

Alun parin vuoden jälkeen usein asetutaan arkeen ja se toisen huomioiminen jää vähemmälle. Yhteinen aika muuttuu TV:n katseluksi, netissä hengailuksi ja kaupassa käynniksi. Lisätään tähän vielä vauva,  nostetaan jalat lopullisesti pöydälle parisuhteessa niin alamäki voikin alkaa. Ihana vauva saapuu perheeseen ja on iso positiivinen ankkuri usein itsessään. Mutta kaikki mikä usein liittyy vauvan saamiseen, pienemmät tulot, haisevat pyllyt, väsymys, olematon parisuhde tai oma aika muuttuvat negatiivisiksi ankkureiksi parisuhteen kannalta.

Jos nämä negatiiviset kokemukset yhdistetään läheisyyden puutteeseen ja puhumattomuuteen, alkavat jo luodut positiiviset kokemukset jäädä vaakakupissa kevyemmiksi. Pitkässä suhteessa on valtavan hienot mahdollisuudet näiden positiivisten ankkurien luomiseen. Mutta saan aina itseänikin muistuttaa, että teenkö aktiivisesti valintoja, joissa näitä positiivisia kokemuksia pääsee välillemme syntymään? Vai annanko parisuhteen jäädä mukavuudenhalun jalkoihin? 

Seanin ja Desireen lyhyt suhde ei ehtinyt alkua pidemmälle vaan katkesi nuppuunsa. Yksikin iso negatiivinen ankkuri voi kaataa nupullaan olevan suhteen. Jään jännityksellä odottamaan Unelmien poikamiehen rakkaustarinan jatkoa. 

Lisää kirjoittajalta Valmentajan päiväkirja / Renja Reenpää

Lähes täydelliseen parisuhteeseen – mutta miten?

Lähes täydellinen tarkoittaa mun mittapuulla onnellista, eteenpäin menevää ja molempiin suuntiin kommunikoivaa...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.