Kuinka meillä vältetään  kemikaalikuormaa

 

Mulle on täysin lunnollista ja itsestään selvää, etten halua laittaa turhia kemikaaleja kehooni. En niitä syömällä enkä hengittämällä, mutta en myöskään ihon kautta. Harvoin tulee ajatelleeksi, että ihon kautta imeytyy aivan yhtälailla haitallisia ainesosia verenkiertoomme mitä suunkin kautta. Ihon tehtävä on suojata meitä kaikelta epätoivotuilta vieraspartikkeleilta, mutta sekään ei ihan kaikkeen pysty. Yksi syy luomukosmetiikan ja -pesuaineiden käyttöön on se, etten halua kuormittaa yhtään turhaan tärkeitä sisäelimiä kuten maksaa ja munuaisia, jotka putsaavat kehoamme. Altistumme muutenkin koko ajan ilman epäpuhtauksille, muoville ja muille kemikaaleille, joten jos vain voin itse välttää niitä, niin sen mielelläni teen.Monet kosmetiikka- ja kodinpuhdistusaineissa käytettävät ainesosat ovat suurissa määrin erittäin myrkyllisiä.
Kemikaalien kuten parabeenien, PEG-emulgaattoreiden, synteettisten hajusteiden, väriaineiden, mineraaliöljyjen ja muovijohdannaisten vaikutukset kehoomme ovat vielä suhteellisen uusia, eikä niitä ole vielä laajalti tutkittu. Nyt kuitenkin alkaa olemaan jo selviä todisteita siitä, että kemikaalit vaikuttavat mm. hormonitasapainoomme. Synteettinen kosmetiikka ja puhdistusaineet sisältävät mm. bisfenolia, joka on xenoestrogeeni. Se osaa matkia estrogeenihormonin toimintaa elimistössä ja tällä on taas lukuisia epäedullisia vaikutuksia niin miehille kuin naisille. Niiden on todettu mm. lisäävän lapsettomuutta. 

Onneksi asiasta on alettu kirjoittaa yhä enemmän. Yksi hyvä blogi aiheeseen liittyen on Kemikaalicocktail, josta löytyy paljon hyvää tietoa ja vinkkejä. Sivuston ylläpitäjä Noora Shingler on kirjoittanut aiheesta myös tosi mainion kirjan Marjoja&Maskaraa.

Meidän perheessä ollaan huomioitu kemikaalien vaikutus aika monen tuotteen osalta. Yritämme parhaamme mukaan välttää “myrkkyjä” muttemme kuitenkaan orjallisesti. Valitsemme ekovaihtoehtoja myös siksi, että se on luontoystävällisempään ja ei saastuta esim. vesistöjä. Itse en ole mikään suuri kauneudenhoitotuotteiden kuluttaja ja pärjääkin aika pienellä tuotevalikoimalla. 


Esittelen alempana ekokosmetiikkaa ja -kodinhoitotuotteita, mitkä meillä on päivittäisessä käytössä.

Picture

Picture

Miksi näin monta deodoranttia? Niissä on mielestäni eroja ja jotkut luomu deodorantit eivät omaa hienhajuani pidä. En mielelläni halua haista kuin rankkitynnyri, joten olen kokeillut eri merkkejä ja vaihdellut niitä välillä. Hienhajuhan muuttuu esim. syömämme ruoan mukana ja olen myös huomannut eri vaatemateriaalien kanssa hien hajun muuttuvan. Tällä hetkellä suosikkini ovat Frantsilan ja Loccitonen deodorantit, jotka eivät sisällä mm. antiperspirantteja, parabeenia, alumiinia eikä keinotekoisia hajusteita. Kannattaa testailla eri merkkejä ja löytää itselleen sopiva deodorantti!Deororantit kannattaa ehdottomasti olla luomusertioituja ja ennen kaikkea alumiinittomia. Kemikaali deodorantit tukkii kainalon ihohuokoset ja kainalon alueellahan on paljon imusolmukkeita. Imusolmukkeet toimivat bakteerien ja ihmiskeholle haitallisten ainesosien suodattimena. Emmehän halua tukki meidän hienovaraista putsaus järjestelmää. Katsoin vähän aikaa sitten dokumentin, jossa deoororanttien käyttö on yhdistetty mm. rintasyöpäkasvaimiin. 

Tuossa mun meikkipussin sisältöä. En meikkaile päivittäin mutta teen sen silti mielelläni ecosertifioiduilla meikeillä. Ainut meikki minkä omistan ei-luomuna on ripsiväri. Täytyy kokeilla onko laatu parantunut yhtään muutaman vuoden takaiseen? Mielestäni kuvan tuotteet on hinta-laatusuhteeltaan tosi hyviä. Ecomeikkeijä löytyy luomukaupoista mutta myös jo isommista marketeistakin. Apteekista niitä ei ole vielä saatavilla, vaikka heidän mainontansa antaa ymmärtää niin.
Picture

Kasvojen ihon hoitamiseen mulla on käytössä muutama tuote. Jos meikkaan niin silloin käytän kasvovettä mutta en muuten. Tuo Madaran kasvovesipullo (keskellä vihreä pullo) kestää mulla ainakin puoli vuotta. Kasvojen rasvaamiseen mulle sopii erittäin hyvin kaakoavoi (kuvassa oikealla oleva möntti). Silloin tällöin tykkään lakata kynsiä, niin siihenkin löytyy ecokynsilakka ja -poistoaine. Santen kynsilakan poistoaine ei ehkä ole yhtä tehokas kuin kemikaaliversioiset sisarensa mutta ajaa silti asian. Frantsilan shea butter on todella paksu voide, jota käytän erityisesti kuiviin kohtiin.
Picture

Fluorittomat hammastahnat kuuluvat meidän perheen valikoimiin. Fluori on kiistelty aihealue, vaikka tiedetään, että se on suurissa määrin erittäin haitallista keholle. Perustelu sen käytölle kuuluu kuten muidenkin kemikaalien osalta, että pienissä määrin se ei ole haitallinen milläänlailla. Mitäs kun fluori kuorma kasvaa vuosi vuodelta ja miten se vaikuttaa sadan muun kemikaalin kanssa jota käytämme päivittäin?Itse olen käyttänyt nyt 6 vuotta fluoritonta hammastahnaa ja viime viikolla kävin hammaslääkäri tarkastuksessa. Ei löytynyt yhtäkään reikää, eikä muutakaan ihmeellistä. Hammaslääkäri onnitteli ja kiitteli hyvin hoidettuja hampaitani. En kertonut hänelle käyttäväni fluoritonta hammastahnaa, en ollut perustelu tuulella. Hammaslääkärissä käynti sai minut valuuttuneeksi siitä, että hampaat pysyvät kunnossa ilman fluoriakin. En halua enkä tarvitse kehooni ainetta, joka on ainakin suurissa määrin erittäin myrkyllistä.

Picture

Pesen 2-3 kertaa viikossa hiukseni. Käytän harvoin hoitoainetta. Hiustenpesuaineita löytyy tosi hyvin luomuna jo kaikista marketeista ja ne ovat tosi hyviä. En ole minkään suhteen merkkiuskollinen ja vaihtelenkin koko ajan tuotteita fiiliksen mukaan. Laveran shampoo on ihan ok ja Urtekramin hoitoaineen löysin kirpparilta eurolla. Madaran kasvovaahto on suosikkini ja sitä käytän meikkien pois pesemissä. Erityisesti pidän Frantsilan kuorintavoiteesta, ihana ruusuntuoksu saa oloni hetkessä tuntumaan naisellisemmalta.
Picture

Picture

Universal stone on ollut monessa kohtaa pelastus, sillä on siivottu sohvasta viinejä ja seinästä mustikkaa. Se toimii kuin junan vessa ja sitä en vaihtaisi pois, kun puhutaan kodin puhdistusaineista. Pinkkirätti on bambu langasta tehty Oliverin kummitädin toimesta. Ole Hyvän pesuaineella pestään tällä hetkellä vaatteet ja sappikiviä käytetään tahrojen poistamiseen. Kuvaan olisi voinut laittaa vielä ecopuhdistusaineet tiskeille. Ollaan käytetty ja tykätty käyttää tiskikoneessa Ecoverin tabletteja.
Picture

Ekovaipat. Meillä ei kestovaippailtu paria päivää kauempaa. Harvoin tulee sitäkään ajatelleeksi että normi kertakäyttövaipoissa on lukuisia kemikaalia, jotka ovat kosketuksissa ympäri vuorokauden lapsen herkän ihon kanssa. Kestovaippa olis paras vaihtoehto mutta en jaksanut perehtyä siihen kunnolla Oliverin ollessa vauva. Valitsimmekin toiseksi parhaan vaippa vaihtoehdon. Naty- merkin vaipoissa ei ole käytetty klooria, hajusteita eikä väriaineita ja ne ovat biohajoavia. Kotimaiset Muumi-vaipat on kanssa hyvä vaihtoehto. Jos vauva tai lapsi kärsii allergioista, kannattaa päivittää vaipat luomumpaan vaihtoehtoon.Kun pikku hiljaa alkaa tuote tuotteelta päivittämään kodin puhdistusaineet ja kosmetiikka tuotteen parempiin turvallisempiin versioihin niin se ei käy kukkaron päälle, eikä myöskääm tarvitse tehdä liian suurta muutosta kerralla. Mitä ecotuotetta sinä voisit lähteä testaamaan?

<3:lla
Elina

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Ei kommentteja

  • Kiva lukea sun kokemuksia kemikaalikuorman vähentämisestä. Mulla on pitkälti tuotteet myös mahd luonnonmukaisia ja näin aion vauvankin ihon hoitaa. Kaksi osa-aluetta putäisi vielä ottaa haltuun, deodorantti ja hiustenhoito. Dödöjä olen tainnut kokeilla jonkun kymmenisen ja niistä suosikki on Frantsila mutta senkin kanssa joutuu toimimaan niin että puteli töihin mukaan 😀 nyt tuolla odotteli taas yksi pullo testaajaa mutta se ärsytti ihoa, kenties alkoholi? Hiustenhoidossa tykkään käyttää öljyjä ja ne onkin säännöllisessä käytössä, mutta shampoota ja hoitoainetta etsin edelleen. Urtekramit on ihan jees.

  • Hyvä juttu Maiju että oot päivittänyt kauneudenhoitotuotteet luonnollisempiin. Siinä ei mielestäni ainakaan mitään häviäkkään =) Deodorantti asia on monelle pulmallinen, itselläni muutama pitää tosi hyvin hajun aisoissa mutta miehelläni on vähän erilainen kokemus ja se etsiikin vielä sellaista hyvää tuotetta itselleen…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.