Kohtaaminen Tommy Hellstenin kanssa

Kameran kanssa vähän vaikeeta, saatiin kuitenkin suhkot ok yhteiskuvat Tommyn kanssa. Alakuvassa ystäväni Harri yrittää kanssa hyvää kuvakulmaa itsestään ja kohteestaan =)

Olen lukenut viimeisen 10 vuoden aikana kutakuinkin kaikki teokset mitä kirjailija terapeutti Tommy Hellsten on kirjoittanut. En ole ikinä kuullut Tommyn puhuvan livenä joten odotin kohtaamista innolla. Tapahtumapaikkana oli Tampereen rautatien läheisyydessä oleva Life Centre joka oli oikein tunnelmallinen ja idyllinen paikka pitää Ihminen tavattavissa-luento. Tila oli juuri sopivan kokoinen n. 30 hengen porukalla ja pääsimme hyvin lähelle Tommya omien kysymystemme kanssa. Tommyn tyyli on erittäin rauhallinen ja läsnäoleva, hänestä huokuu kokemus ja rauha. Hänet on helppo kohdata kysymyksineen sillä hän kunnioittaa sinua juuri sellaisena ihmisinä kuin olet, vikoineen kaikkineen.

Tästä pääsemmekin illan aiheeseen eli ihmisen kohtaamiseen. Voisi äkkiä kuvitella että kyseisessä aiheessa ei ole mitään ihmeellistä tai vaikeaa, mutta kun lähdemme tarkastelemaan tarkemmin asiaa, niin saamme ehkä paremmin kosketuspinnan asian ytimeen. Tässä esimerkki, kun kävelet kadulla ja yrität saada ihmisiin katsekontaktin niin se ei kovin helppoa ole, ainakaan täällä Suomessa. Voit kokeilla tätä, yritä ottaa katsekontakti kadulla ventovieraan kanssa ja hymyilet. Tuntuuko ajatuksen tasolla edes luontevalta tai helpolta? Tämäkin esimerkki on vielä pintaraapaisu siihen mistä Tommy on puhunut ja kirjoittanut viimeiset 40 vuotta.

 

Tommy kertoi että hänen on 40 vuoden työuransa aikana nähnyt ihmisen perusrakenteen joka toistuu oikeastaan kaikilla ihmisillä. Ihmisten ongelmat johtavat juurensa yleensä aina samaan paikkaan eli häpeään. Jos ihminen tulee pienestä pitäen torjutuksi eli hänen tarpeensa torjutaan toistuvasti, hänen sisällä alkaa kasvaa häpeä. Hän käpertyy kuoreensa eikä halua enää avata itseään koska se sattuisi liikaa. Pelko nolatuksia tulemisesta, siitä ettei sinua ja tuskaasi nähdä, saa ihmisen muuttumaan kovaksi kuoreksi. Ihminen alkaa suojautua näiltä tuntemuksilta jo joissain tapauksissa vauvasta saakka. Ihminen sairastuu vahvuuteen koska hän on liian peloissaan näyttääkseen heikkoutensa josta on kertynty elämän aikana vain negatiivisia kokemuksia. Heikkous mielletään hyvin negatiivikseksi asiaksi ihmisessä nyky-yhteiskunnassa. Tommy kuitenkin kertoi vankkumattomalla kokemuksellaan että heikkous on ihmisen tärkein ominaisuus. Sen myöntäminen on ihmisen ainoa tie rakkaudelle avautumiseen. Ihminen alkaa kasvaa ja kukoistamaan kun hän myöntää keskeneräisyytensä.

Ihmisen suurin tarve on se että joku näkee ja kuulee. Saamme kosketuksen hyväksyvään katseeseen jo heti synnyttyämme, olemme tulleet nähdyksi. Joku näkee sinun surusi, kuuntelee murheesi ja on juuri sinulle läsnä tuomitsematta. Itse kysyin Tommilta lapsenkasvatuksesta. Hän vahvisti sitä mitä olen vanhemmuudesta ajatellutkin. Hän sanoi, kun lapsi tulee kohdatuksi arjessa kaikkinen tarpeineen ja tunteineen niin kasvatus ei silloin voi mennä metsään. Kun lapsi tulee kuuluksi ja nähdyksi niin lapsessa kasvaa ja vahvistuu se mikä pitääkin. Hän demostroi esimerkin kautta että jos vanhemmassa ei ole tilaa, koska omat kohtaamattomat tunteet vievät kaiken energian, niin hän ei voi kohdata niitä lapsessakaan jolloin vanhemmuus luonnollisesti tuntuu vaikealta taakalta. Hellsten painotti raskastavaa läsnäoloa lapsen kanssa, silloin vältytään suuremmilta sudenkuopilta.

Luento kesti noin 2tuntia jossa osa-ajasta käytettiin siihen että Tommy ja 2 mentoria kertoi Ihminen Tavattavissa-mentorointiohjaaja koulutuksesta. Voisin heti suositella aivan kaikille kyseistä ohjelmaa, kuulosti siltä että jos haluaa kohdata todellisen itsensä  niin koulutus on juuri sinulle tarkoitettu. Illasta jäi erittäin lämmittävä olo.

Hyväksyn oman keskeneräisyyteni ja heikkouteni entistä paremmin koska se vie minua eteenpäin ihmisenä. Tämä vahvisti kokemustani siitä että olen rakastettava ihminen puutteistani huolimatta, kuten myös kaikki muutkin ovat. Armollisuus itseään kohtaan lisää myös armollisuutta ympäristöä kohtaa. Ihmisten kohtaaminen ei ole aina helppoa, sitä alitajuisesti suhtautuu toisiin omien kokemusten kautta kun vaan voisi olla avoin sille mitä toinen tarjoaa itsestään. Eteenpäin menoa ja elämänopettelua tämä on. Toki mahtavaa sellaista!

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Ei kommentteja

  • Todella syvällistä tekstiä ja samantapaisia ajatuksia ihmisyydestä.Oli oikeen mukavaa lukea näin lempeää tekstiä 🙂

  • Kiitos Sanna kommentistasi. Ihmisyys on kiehtovaa ja siitä aiheesta tulen varmasti kirjottoittamaan joten pysy kuulolla =D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.