Kireenä vai rentona? – harjoitus

Meillä on loppupeleissä kaksi olotilaa; rentous ja jännitteinen tai kireä olotila. Seilaamme päivänmittaan näitä olotiloja päästä päähän. Mitä enemmän olemme rentona, sitä paremmin kehomme toimii ja pystymme olemaan läsnä. Läsnäolo ja rentous ovat synonyymeja. Rentouden tilasta käsin pystymme suhtautumaan elämään leppoisasti ja näkemään pienten ongelmien kuplien yli. Toki rentous voi myös olla näennäistä; pakenemista tai suojamuuri. Jokaisen tulisikin omalla kohdalla tarkastella, mikä juuri itselle on aitoa rentoutta.
Picture

Monet sisäiset olotilamme heijastuvat suoraan siihen, missä asennossa olemme ja mitä kehossamme tapahtuu. Tässä loistava harjoitus todella hyvästä kirjasta ”Intuitio / Penney Peirce”, jonka tein äsken bussissa. Ajattelin ottaa sen rutiiniksi ainakin bussimatkoihin. Suosittelen kokeilemaan. 

  1. Muistele jotakin hetkeä, jolloin pelkäsit tai vastustelit kovasti jotain tai jolloin olit turhautunut. Kuvittele se tarkoin mielessäsi. Anna kehosi ottaa se ”sisäinen asento” joka vastaa kutakin tilaa.

  2. Kirjoita tuntemuksista kehossasi käyttäen mahdollisimman paljon kuvailevia sanoja. Oletko jännittynyt? Kylmissäsi? Tiedostatko alaruumiisi? Entä yläruumiisi? Mihin kohtaan kehoasi tuntemuksesi vaikuttavat? Mihin lihaksiin? Mitä tapahtuu hengityksellesi? Miltä kasvosi, silmäsi, leukasi ja kaulasi tuntuvat? Luotatko tässä tilanteessa intutitioon?

  3. Tyhjennä mielesi ja kehosi ja lepää hetki. Palauta mieleesi joku hetki, jolloin koit yhteensattumia ja jolloin kaikki näytti sujuvan kuin tanssi. Anna kehosi ottaa se ”sisäinen asento”, joka vastaa virtaavuuden tilaa. 

  4. Kirjoita tuntemuksista kehossasi käyttäen mahdollisimman paljon kuvailevia sanoja. Onko olosi rentoutunut? Innostunut? Lämmin? Tiedostatko alaruumiisi? Entä yläruumiisi? Mihin kohtaan kehoasi tuntemuksesi vaikuttavat? Mihin lihaksiin? Mitä tapahtuu hengityksellesi? Miltä kasvosi, kaulasi, silmäsi, leukasi ja kaulasi tuntuvat? Luotatko tässä tilanteessa intuitioosi?

  5. Palaa takaisin siihen sisäiseen asentoon, joka on seurausta kireyden tilasta. Tee tietoinen valinta ja siirry siihen sisäiseen asentoon, joka vastaa virtaavuuden tilaa. Tarkkaile kaikkia hienovaraisia sisäisiä muutoksia yksityiskohtaisesti. Käy läpi muutokseen liittyvät vaiheet muutaman kerran, kunnes kykenet tekemään valinnan nopeasti. 

Itse huomasin harjoitusta tehdessäni, että jännittyneenä ja kireänä tunnen jännitystä vatsassani, tuskaa sydämen alueella, jäykkyyttä leuassani, hengitys on kiivasta ja pinnallista, pää on vähän painuksissa ja tunnen kiireen tuntua ja tarvetta päästä pois tästä olotilasta. 

Vaihtaessani virtaavuuden tilaan huomasin keveyttä ja helppoutta, iloa, läsnäoloa, luottamusta, kiireettömyyttä, syvää hengitystä, hyvää ryhtiä ja vapauden tunnetta. 

Uskon, että voimme tietoisuuden ja harjoittelun kautta vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti voimme ”shiftata” tunne- ja olotilaamme jännittyneestä, stressistä ja kiireestä rentouteen, iloon ja läsnäoloon. Monelle meistä ne negatiivisemmat tunteet on vaan tutumpia, sen vuoksi sitä rentoutta kannattaa harjoitella oikein tietoisesti.

Picture

Lisää kirjoittajalta Nainen Vol. 2 / Heidi Harju

Sinä et ole yksin! – Tarinani eräästä päivästä, jota en olisi halunnut, mutta joka minulle TAAS annettiin

Halusin kirjoittaa rehellisen tekstin eräästä päivästäni kuluneella viikolla. Haluan myös sanoa, että...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.