“Kiinteä peppu 5 viikossa” ja muita tapoja esineellistää ihmiskeho

Mitä näet, kun katsot peiliin? Oletko tyytyväinen siihen ihmiseen, joka sinua katsoo takaisin, vai toivoisitko hänen olevan toisenlainen? Jos vastasit ensimmäiseen kysymykseen jotain muuta, kuin ”itseni sellaisena, kuin tahdon olla” ja jälkimmäiseen ”en”, pohdi vielä hetki, miksi. Miksi tahtoisit nähdä peilistä jotain muuta? Miksi itseesi kohdistuva katse ei ole rakastava?

Lue sitten seuraava lista:

Laihdu viisi kiloa 10 viikossa – 5 kultaista ohjetta
Kiinteä peppu 5 viikossa
Litteä vatsa vuorokaudessa – 10 vinkkiä
Kuusi salaisuutta, kuinka näyttää nuoremmalta
Miehet kertovat, mikä tekee naisesta viehättävän
(Lähteet: menaiset.fi, iltalehti.fi, voice.fi)

Kuulostaako tutulta? Luulen, että nyökyttelet.

Keltainen lehdistö käyttää valtavan määrän palstatilaa ja resursseja erilaisiin vinkkeihin ja oppaisiin, joiden tarkoitus on opettaa lukijaa hankkimaan tietynlainen vartalo. Samojen kanavien siirryttyä sosiaaliseen mediaan uutisointi on voitu kohdentaa yhä tarkemmin rajatuille yleisöille ja saada näin näkyvyyttä entistä suuremmalla volyymilla. Väittäisin, että sinä ja minä olemme kumpikin osa tätä yleisöä ja ettei ole päivää, etteikö mainitun kaltainen lööppi vähintään vilahtaisi sivun nurkassa.

Uskallan myös väittää, että suuri syy siihen, miksi peilistä katsoo takaisin jotain sellaista, mitä et tahdo olla, johtuu otsikoiden edustamasta kulttuurista. Syystä tai toisesta olemme ajautuneet aikakauteen, jona meidän ihmisarvomme on erityisen riippuvainen ulkoisesta habituksesta. Media ja yhteiskunnan kirjoittamattomat säännöt ovat täynnä standardeja ja ideaaleja siitä, miltä meidän tulisi näyttää. On hyväksyttävämpää olla hoikka ja urheilullinen – kymmenen kiloa kevyempi, litteävatsainen ja pyörepakarainen – kuin esimerkiksi painoindeksin mukaan lievästi ylipainoinen, siitäkin huolimatta, että kumpikin vartalotyyppi olisi yhtä kykenevä ja terve.

Kaikki vartalot ovat hyviä vartaloita.

Ulkonäköön liittyvät ihanteet tekevät meistä esineitä. Ne asettavat kehomme muiden arvioitaviksi, tekevät sallittavaksi toisen ulkonäön kommentoinnin. Mikä tahansa ihanne, standardi tai malli, jota pidetään hyväksyttävänä aiheuttaa vastaavan ilmiön; jos et kykene tanssimaan saman pillin tahtiin kuin muut, olet alempaa kastia. Keinotekoiset normit ovat eriarvoisuuden kovinta ydintä ja kauneusihanteet tekevät sen näkyväksi erityisen julmalla tavalla. Ulkonäköämme määrittävät lukuisat omasta tahdonvoimastamme riippumattomat asiat, mikä tekee muottiin mahtumisesta jopa mahdotonta, ja toisaalta myös kauneusihanne itsessään on epäreilu; se ei perustu kollektiiviseen hyvään, vaan ihmistä suuremman koneiston rakennelmaan.

Jos kauneusihanteet eivät ole kanava tyytyväisyyteen ja hyvinvointiin, miksi tai miten ne sitten syntyvät ja pysyvät hengissä? Tähän tuskin on olemassa yksiselitteistä vastausta. Eräs näkökulma on ihmisen kaipuu laumaan ja hyväksyntään; mukaudumme vallitseviin aatteisiin ja virtauksiin, sillä tahdomme tuntea kuuluvamme johonkin. Silläkin seurauksella, ettei lopputulos aina ole itselle suotuisa. Vaikka kauneusihanteiden olemassaololle on vaikea keksiä oikeutusta ja syytä, voisimme pohtia seuraavaa; jos sinä laatisit ideaalin kauniista, minkälainen se olisi? Vastaisiko se nykyisiä kauneusstandardeja?

Ainakin minä heittäisin nykyiset ihanteet roskakoppaan ja etsisin tilalle jotain sallivampaa. Irrottautuisin ulkonäkökeskeisestä ajatusmaailmasta ja hylkäisin kauneuden käsitteen sen nykyisten raamien osalta. Jos kauneus ei merkitse muuta kuin tietyn kokoisiin vaatteisiin mahtumista ja sileän sekä huolitellun pinnan ylläpitämistä, emme me tarvitse sitä. Hiiteen koko kauneus! Mieluummin määrittelen itseni ajattelevaksi, tuntevaksi, spontaaniksi, hauskaksi, empaattiseksi, avarakatseiseksi, lempeäksi, päämäärätietoiseksi, vahvaksi, temperamenttiseksi, älykkääksi ja rakastavaksi, kuin kauniiksi.

Mutta jos tahdomme todella olla kauniita, ehkä on syytä kaivaa ihoa syvemmälle ja tarkastella sitä, kuka minä olen, miten toimin, mitä tunnen. Kylvää kauneus eleisiin ja olemiseen, eikä vain liimata sitä pinnalle tai antaa sen määrittyä vyötärönympäryksen mukaan.

Olen kokonainen ja kaunis itsenäni.
Lisää kirjoittajalta Miten elämä lausutaan?/ Pinja Uotila

Ajatuksen anatomia eli miten ojentaa mielen mutkia

Mielesi on kullanarvoisin työkalusi. Opettele hallitsemaan sitä sen sijaan, että antaisit sen...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.