Keskusteluja kohdun kanssa osa 5: Lantionpohjan ja emättimen lihasten kuntoutus

Lantionpohja
Lantionpohjan lihasten kuntoutus

 

Kohdunpoistoleikkauksesta toivuttuani havaitsin parin kuukauden päästä, että lantionpohjanlihakseni olivat muuttuneet todella heikoiksi. Tämä näkyi mm. virtsan lorahtamisena pöksyyn aivastamisen ja yskimisen yhteydessä sekä niin, että alapäässä ei virrannut juurikaan energiaa. Tässä jutussa jaan vinkkejä siihen, miten aloin kuntouttaa lantionpohjan ja vaginan lihaksia. Huomasin eron jo parin viikon harjoittelun jälkeen.

Olen kertonut artikkelisarjan aiemmissa osissa valmistautumisesta kohdunpoistoleikkaukseen, itse leikauksesta ja primääristä toipumisesta. Minun operaationi oli odotettua huomattavasti vaikeampi ja isompi. Kohtuni oli kasvanut myoomien vuoksi melkein kilon kokoiseksi möntiksi, ja se piti irrottaa vatsalihaksista ja suolistosta. Näin ollen myös toipumiseni on ollut hitaampi ja isompi prosessi kuin hysterektomiassa keskimäärin. Kuitenkin monet naiset huomaavat vaginansa ja lantionpohjanlihastensa heikentyneen leikkauksen jälkeen ihan jo siitäkin syystä, että leikkauksen jälkeen niitä ei saa käyttää noin kuukauteen lainkaan.

Mielestäni jokainen nainen voi hyötyä emättimn ja lantionpohjanlihasten vahvistamisesta. Olipa sitten käynyt läpi leikkauksen, synnyttänyt lapsia tai ihan muuten vain lisätäkseen iloa ja nautintoa. Lantionpohja ja vagina ovat siitä kiitollisia treenauskohteita, että eron huomaa selvästi jo parissa viikossa. 🙂

Kauhukseni siis huomasin, että kun leikkauksesta oli kulunut reilut kaksi kuukautta ja olin toipunut itse leikkauksesta, lantionpohjan lihakseni olivat muuttuneet heikoiksi. Jos hypin, aivastin tai yskin, housuun lirahti virtsaa. Joskus näin kävi myös nauraessa tai nostaessani jotain raskasta kauppakassia. Minulla ei ollut minkäänlaista kiinnostusta seksiä kohtaan, eikä emättimessäni ollut juuri tuntoa. Koska leikkauksessa emätintäni jouduttiin operoimaan ja tikkaamaan (osa myoomista poistettiin navan kautta, osa alateitse emättimen kautta), en uskaltanut laittaa sinne mitään. En sormia, jademunaa tai vibraattoria peniksestä puhumattakaan. Alapääni oli aika lailla kuollut.

Sitten päätin, että en halua kuolla pystyyn 44-vuotiaana. Elämäni ei ole ohi enkä aio sanoa hyvästejä nautinnolle. Halusin löytää keinon luoda jälleen yhteyden emättimeeni. Ja vieläpä enntistä paremman ja rakkaudellisemman! Mutta samalla koin pelkoa. Pelkäsin, että minkä tahansa esineen laittaminen emättimeen tuottaisi kipua ja saattaisi aiheuttaa verenvuotoa. Ja pelkäsin, että masentuisin huomatessani, miten heikoksi vaginani oli käynyt.

Olen käynyt sekä Psalm Isadoran että Layla Martinin jade egg -kurssit. Ne ovat ihania ja harjoitukset ovat olleet voimakkaita. Nyt en edes ajatellut noita kursseja, koska niiden harjoitukset olivat aivan liian vaativia tähän tilanteeseen. Ilokseni huomasin, että kysyjälle vastataan ja kun oppilas on valmis, opettaja saapuu. Törmäsin netissä surfatessani australialaiseen Sharny Keiseriin. Hän on kuuden lapsen äiti, ja viimeisen lapsen jälkeen hänellä oli sekä erkauma vatsalihasten välissä että niin heikot lantionpohjan lihakset, että hänellä lorahteli virtsaa housuihin lähes päivittäin.

Sharnyn rehellinen ja mutkaton suhtautuminen asiaan antoi minulle toivoa: jos kuusi lasta tiuhaan tahtiin synnyttänyt äiti voi saada lantionpohjanlihaksensa kuntoon, niin voin minäkin. Naisen keho on ihmeellinen, ja aina on mahdollisuus parantua. Niinpä päätin ostaa Sharnyn ohjelman Strong Core and Pelvic Floor Healing.

 

Harjoituksia lantionpohjan ja vaginan lihaksille

Onnekseni Sharnyn harjoitukset ovat yksinkertaisia. Hän todella ymmärtää, että harjoittelussa on edettävä pienin askelin. Päivittäiseen harjoitteluun kuluu aikaa vain 5 minuuttia. Lisäksi harjoitukset voi tehdä joko apuvälineen (jademuna, dildo, vibraattori) kanssa tai sitten apuna voi käyttää vain omia sormia. Aluksi tosiaan on hyvä käyttää jotain apuvälinettä, jotta alkaa hahmottaa vaginan eri osat ja huomaa, kuinka voimakkaasti milläkin osalla voi puristaa. Harjoittelun edetessä ja vaginan voimistuessa apuna voi käyttää myös kumppanin penistä. 🙂

Harjoitukset

Harjoitukset ovat hyvin yksinkertaisia. Lämmittelyksi riittää mielikuva lantion luiden tuomisesta lähemmäksi kolme kertaa. Voit laittaa aluksi vaikka kädet suoliluun harjanteiden päälle ja luoda mielikuvan, että liikutat niitä uloshengityksellä lähemmäksi toisiaan kohti kehon keskilinjaa kolme kertaa. Toinen lämmittelyliike on minuutin pumppaus. Laita kännykän ajastin hälyttämään 60 sekunnin päästä ja ala supistaa emättimen lihaksia tänä aikana niin monta kertaa kuin pystyt. Kirjoita supistusten määrä ylös ja seuraa kehitystäsi.

Perusharjoitus:

Laita sitten emättimeen yksi tai kaksi sormea, jademuna, vibraattori tai jokin muu apuväline. Alussa apuväline on ratkaisevan tärkeä, jotta opit hahmottamaan emättimen osat ja niiden toiminnan. Myöhemmin voit tehdä puristuksia myös ilman apuvälinettä. Tai voit yllättää kumppanisi esittelemällä vaginasi puristusvoimaa hänelle rakastelun yhteydessä. 🙂

Luo mielikuva siitä, että emättimesi jakaantuu pituussuunnassa kolmeen osaan:

 • ylin kolmannes, joka ulottuu kohdunkaulaan asti
 • keskimmäinen kolmannes
 • alin kolmannes, joka ulottuu emättimen suuaukolle asti

Ala sitten puristaa emättimen lihaksia apuvälinettä vasten näillä eri osilla. Ylläpidä puristusta 10 sekuntia ja rentouta lihakset. Toista neljä kertaa. Siirry sitten seuraavaan osaan ja tee puristuket sillä viisi kertaa. Siirry lopuksi viimeiseen osaan ja toista puristukset sillä viisi kertaa. Voit aloittaa joko ylhäältä ja vetää munaa narusta alaspäin aina siirtyessäsi seuraavaan osaan. Tai sitten voit aloittaa harjoitukset vaginan alaosasta ja vetää munan ylemmäksi lihasvoimin. Harjoituksen osat ovat siis seuraavat:

 • 5 puristusta emättimen ylimmällä osalla, 10 sekunnin pito jokaisen puristuksen yhteydessä
 • 5 x puristus ja 10 sekunnin pitoa emättimen keskiosalla
 • 5 x puristus ja 10 sekunnin pito emättimen alaosalla

Älä masennu siitä, jos et aluksi pysty erottamaan emättimen eri osia tai puristukset ovat vaisuja. Todennäköisesti havaitset myös eroja eri osien puristusvoimassa. Itselläni esimerkiksi keskiosa on selvästi heikompi kuin ylä- ja alaosa. Emättimen lihakset ja tuntoaisti reagoivat harjoitteluun onneksi nopeasti, ja harjoittelu käy helpommaksi.

Kun perusharjoitus alkaa sujua, voit ottaa emättimen ja lantionpohjanlihasten vahvistamisen mukaan perinteisiin lihaskuntoliikkeisiin kuten kyykkyyn, lantionnostoon selinmakuulla ja koiranpissaliikkeesen. Jätä siis perusharjoitusten jälkeen apuväline emättimeen ja kokeilla tehdä näitä lihaskuntoharjoituksia puristaen samalla emättimen lihaksilla munaa.

Vaikutukset

Jokaisen naisen keho ja lihasten kunto on erilainen. Siksi on mahdotonta sanoa, kuinka nopeasti harjoittelun vaikutuset alkavat näkyä. Omalla kohdallani huomasin noin viikon harjoittelun jälkeen, että emättimeen oli palannut tunto. Harjoittelu alkoi tuntua nautinnolliselta. Aloin myös hahmottaa emättimen eri osat paremmin ja saada aikaiseksi napakamman puristuksen.

Noin kahden viikon harjoittelun jälkeen aloin yhdistää perusharjoitukseen myös lantionnostoja lantionpohjanlihaksia aktivoiden. Tämä on ollut minulle aina yksi heikoimmista liikkeistäni, sillä syvät pakaralihakseni ovat heikot. Nyt niiden lisäksi lantionpohjan lihakset ovat heikot, joten liike oli aluksi tuskastuttavan vaikea ja raskas. Kun olin tehnyt 3 x 10 noston sarjan, lihakset olivat seuraavana päivänä todella kipeät ja krampissa. Niinpä annoin niiden toipua muutaman päivän.

Päätin kuitenkin ottaa tämän liikkeen haltuun ja saada sekä lantionpohjan lihakset että syvät pakaralihakset kuntoon. Nyt teen 3 x 5 liikkeen sarjan joka aamu herättyäni ja keskityn suorittamaan liikkeen puhtaasti. Aktivoin yläasennossa pakaroita voimakkaasti enkä päästä nostovaiheessa polvia leviämään sivulle. Täältä vielä noustaan! Jonkin ajan päästä pystyn varmasti tekemään 3 x 10 nostoa ja jossain vaiheessa syksyllä 3 x 20 nostoa. Sharny suosittelee kuuntelemaan omaa kehoa ja aloittamaan muutamalla toistolla ja tähtäämään tuohon 3 x 2o noston sarjaan.

Olen huomannut, että vaikka olen harjoittelussa vielä alkuvaiheessa, emättimeni on jo herännyt eloon. Se ei ole enää kuollut ja tunnoton, vaan hyvinkin elossa. Myös seksuaalienergia on alkanut virrata vahvasti. Sopivan kumppanin löytyessä olisin varsin halukas myös rakastelemaan. 🙂

Lisäksi virtsankarkailu on vähentynyt. Edelleen virtsaa lorahtaa pöksyyn, jos teen useamman haara-perushypyn putkeen. Mutta nyt pystyn aktivoimaan lihakset tuntiessani aivastuksen lähestyvän, ja enää aivastus ei saa aikaan virtsankarkaamista. Tämä on jo itselleni iso edistysaskel!

Suosittelen siis aloittamaan harjoitukset olipa tilanteesi millainen vain. Jos lantionpohjan ja emättimen lihakset ovat heikot, aloita perusharjoituksella. Jos ne taas ovat vahvat ja seksuaalienergia virtaa jo vapaasti, voit alkaa yhdistää lantionpohjanlihasten aktivoimisen tavanomaisiin lihaskuntoliikkeisiin. Tähtää 3 x 20 liikkeen sarjaan esim. näissä:

 • kyykky
 • askelkyykky
 • lantionnosto selinmakuulla
 • lantionnosto selinmakuulla toinen jalka ilmassa
 • supermies
 • koiranpissaliike

 

Toivotan sinulle hauskoja ja nautinnollisia harjoitteluja! Muista pitää lempeä suhtautuminen itseäsi kohtaan sekä harjoittelun alussa että edetessäsi. Kuuntele itseäsi ja kehosi tuntemuksia. Ei ole kiirettä mihinkään, eikä lihaksia kannata treenata kramppiin asti. Hiljaa hyvä tulee. On parempi tehdä vähän joka päivä kuin paljon kerralla ja jättää sitten harjoittelu kipeiden lihasten vuoksi. Siispä malttia ja lempeyttä mukaan!

Muista, että harjoittelusta saa myös nauttia. Voit yhdistää siihen koko kehon hellän kosketuksen. Voit käyttää kookosöljyä ja jotain eteeristä öljyä liukasteena. Yhdistä harjoitukseen suosikkimusiikkiasi. Kokeile tehdä harjoituksia eri asennoissa: selinmakuulla, istuen, seisten, konttausasennossa. Käytä luovuuttasi, nautiskele ja iloitse kehostasi. Tee harjoittelusta kiva piristys päivään, ei ankeaa suorittamista ja pakkopullaa. Näin kehosikin reagoi harjoitteluun nopeammin.

Ja ei kun pumppaamaan!

Ps. Olisi kiva kuulla, miltä harjoitukset tuntuvat ja kuinka nopeasti alat huomata vaikutuksia. Jätä siis mieluusti kommentti! Ollaan yhdessä tällä eheytymisen ja vahvistumisen matkalla. 🙂

 

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.