Keskusteluja kohdun kanssa osa 4: Toipuminen

 

Luota kehosi viisauteen ja kykyyn parantaa itsensä.

 

Hei! Moni on kysynyt, millainen kohdunpoistoleikkaus oli ja miten olen toipunut siitä. Kerroin leikkauksesta tämän artikkelisarjan kolmannessa osassa, jonka löydät täältä. Tässä artikkelisarjan viimeisessä jutussa jaan hyväksi havaitsemiani vinkkejä toipumiseen.

Aivan aluksi haluan huomauttaa muutamasta tärkeästä asiasta. Ensinnäkin minulla on kokemusta vain tähystämällä tehdystä leikkauksesta eli laparoskooppisesta hysterektomiasta. En siis osaa kertoa, millainen toipumisprosessi on avoleikkauksen jälkeen. Moni asia pätee varmasti siihenkin, mutta on myös eroja.

Oleellisin ero avoleikkauksen ja tähystyksen välillä on varmaan se, että tähystyksessä vatsaontelo täytetään hiilidioksidilla, jotta kirurgi saa lisää tilaa operoida. Tämä leikkauskaasu voi painaa palleahermoa ja aiheuttaa sen välityksellä hartiaan ja lapaluuhin kohdistuvan hermokivun, ns. hartiapistoksen. Kaikille tätä hartiapistosta ei tule. Toisille se taas tulee, ja sen aiheuttama kipu voi olla erittäin kovaa. Näin oli omallakin kohdallani, ja hartiapistos oli huomattavasti pahempi kuin kipu vatsassa.

Oma leikkaukseni oli poikkeuksellisen  pitkä ja vaikea, ja sen aikana tuli monia yllätyksiä ja komplikaatioita. Esimerkiksi kohtuni oli valtavan suuri, ja myoomat osoittautuivat liian koviksi murskattaviksi eli morselloitaviksi. Niinpä osa myoomista jouduttiin poistamaan kokonaisina, minkä vuoksi leikkaushaavoja täytyi pidentää. Kohtuni oli kuulemma ulottunut napaan asti ja ollut yhtä suuri kuin olisin ollut raskaana viikolla 20. Kun se oli irrotettu, ns. raakapinta-ala oli huomattavasti suurempi kuin pienemmän kohdun kohdalla. Lisäksi kohdunkaulani oli kasvanut kiinni paksusuoleen. Suoli täytyi siis irrottaa kohdusta ja tikata. Näistä syistä johtuen vuodin leikkauksen jälkeen aika paljon verta. ja kärsin huomattavista kivuista. Nämä tekijät luonnollisesti vaikuttivat omaan toipumiseeni.

 

Yleistä

Leikkauksen yhteydessä lääkärit joutuvat menemään instrumenteilla vatsaonteloon vatsalihasten välissä olevan sidekudoksen kautta. Lisäksi kohtu täytyy irrottaa sitä ympäröivistä kudoksista eli  mm. vatsalihaksista. Sinulla on siis leikkauksen jälkeen sisälläsi runsaasti haavapinta-alaa. Niinpä sinun on alkuun vältettävä vatsalihasten käyttämistä. Käytä sen sijaan kaikkia muita lihaksiasi: reisiä, pakaroita, pohkeita, käsivarsia ja hartioita. Jopa jalkaterien, varpaiden ja sormien lihaksia. Aluksi se on hankalaa, mutta voin kertoia, että lihakset vahvistuvat jo kahdessa päivässä merkittävästi ja opit käyttämään niitä uudella tavalla.

Pyydä rohkeasti apua läheisiltäsi. Toipilasaikana toimintakykysi on rajoittunut. Lisäksi saatat kärsiä välillä kovistakin kivuista. Ole itsellesi armollinen ja hyväksy se, että et nyt pysty yksin kaikkeen. Läheisesi auttavat sinua mielellään! Ystävä voi lähteä tueksesi kävelylle ja pitää huolen siitä, että et kaadu (tämä on erityisen tärkeää talvellla liukkaalla kelillä). Et myöskään saa kantaa mitään kiloa painavampaa, joten tarvitset apua kauppareissuihin. Ystävän läheisyys on todella tärkeää myös silloin, kun kivut ovat kovia ja kaikki tuntuu epätoivoiselta. Ystävä auttaa pahimman yli, ja seuraavana päivänä olo on jo paljon parempi.

Lepo. Leikkaus on iso rasitus kehollesi. Tarvitset toipilasaikana paljon unta. Itse en pystynyt nukkumaan kivun takia kuin 30 – 90 minuutin pätkiä kerrallaan, mutta nukuin niitä aina kun tarvitsin. Joinakin päivinä jaksoin olla hereillä vain tunnin, sitten nukuin 1,5 h.

Liike. Liike on lääkettä. Vaikka liikkeelle lähteminen voi pelottaa, pyri seisomaan ja kävelemään jo leikkauspäivänä. Se auttaa leikkauskaasua poistumaan ja ehkäisee veritulppien muodostumista jalkoihin. Pyri liikkumaan myös kotona mahdollisimman paljon. Jos mahdollista, käy lisäksi ulkona kävelyllä. Vauhti ei todennäköisesti päätä huimaa, mutta lempeä kävely (turvallisuussyistä mieluiten yhdessä jonkun läheisen kanssa) tekee hyvää sekä keholle että mielelle. Pystyasento ja liike tehtostavat myös suolen toimintaa ja auttaa keuhkoja tuulettumaan. Tämä on tärkeää, sillä leikkauksen jälkeen keuhkoissa saattaa olla runsaasti limaa.

 

Apuvälineet

Lastenkoroke tai kaksi. Yksi koroke tulee WC-istuimen eteen helpottamaan istuutumista. Lisäksi jalat voi nostaa sen päälle, mikä helpottaa ulostamista. Aluksi nimittäin sekin ponnistus tekee kipeää, etenkin jos suolta on jouduttu operoimaan ja tikkaamaan.  Toisen korokkeen voi viedä sängyn viereen helpottamaan sänkyyn nousemista. Itselläni ei ollut käytössä lastenkoroketta, mutta nostin vessassa käydessäni jalat muovisen roskakorin päälle. Tämä helpotti ulostamista, joka oli aluksi tikatulla suolella melko kivuliasta enkä uskaltanut ponnistaa, koska pelkäsin sen saavan aikaan verenvuotoa.

Luudanvarsi sängyn viereen tai huivi kiinnitettynä esim. kaapinoveen. Nämä auttavat laskeutumisessa sänkyyn ja sieltä ylös nousemista. Aluksi voi nimittäin olla varsin työlästä ja kivuliasta sekä laskeutua sänkyyn että nousta sieltä. Ihannetapauksessa käytössäsi olisi moottoroitu sänky, jonka päätyä voit nostaa ja laskea tarpeen mukaan. Mutta koska tälläiseen luksukseen ei välttämättä ole varaa, voit helpottaa oloasi yksinkertaisilla kotoa löytyvillä apuvälineillä. Luudanvarsi oli itselläni ahkerassa käytössä ja työnsin sillä itseni ylös vähän seiväshyppyä muistuttavalla liikkeellä.

Varaa sänkyyn myös useita tyynyjä, mielellään eri kokoisia. Niiden avulla saat mukavamman asennon ja voit vaihdella sitä. Aluksi olet vielä väsynyt leikkauksesta ja lepäilet paljon. Hartiapistos puolestaan voi saada aikaan sen, että et pysty olemaan aivan vaakatasossa vaan sinun on saatava päätä hieman ylemmäs.

Käsisuihku vessaan.  On tärkeää huolehtia leikkaushaavojen puhtaudesta, minkä takia niitä pitää suihkuttaa muutaman minuutin ajan aamuin illoin. Koska et pysty ensimmäisen viikon tai kahden aikana taipumaan keskivartalosta ja riisumaan tai pukemaan tukisukkia, haavojen suihkuttelu on helpointa käsisuihkulla. Jos olisin tiennyt tämän, olisin asennuttanut käsisuihkun vessaan ennen leikkausta.

Varaa sängyn lähelle kauratyyny tai muu lämpötyyny.  Lämpö lievittää hartiapistoksen aiheuttamaa kipua ja rentouttaa hartian alueen lihaksia, jotka joutuvat nyt työskentelemään tavanomaista enemmän ollessa käyttökiellossa.

Silmäside ja korvatulpat. Itse kärsin öisin välillä kovistakin kivuista. Niinpä torkahtelin öisin vain pieniä hetkiä, minkä vuoksi olin todella väsynyt ja otin torkkuja myös päivisin. Olin ottanut jo sairaalaan mukaan korvatulpat ja silmäsiteen, ja nämä osoittautuivat hyviksi apuvälineiksi myös kotioloissa.

Puhalluspullo on yksinkertainen mutta nerokas apuväline. Käytännössä se on litran pullo, jonka sisällä on pätkä letkua, ja pullo on täytetty vedellä noin puoliväliin asti. Kun hartiapistos vihloo ikävästi, ilmavaivat ovat kovat tai hengittäminen on vaikeaa, puhalluspullo on paras ystäväsi. Huomasin, että hengittämällä veteen pitkiä, rauhallisia hengityksiä noin 5 minuutin ajan keuhkoista poistui limaa, vatsa rentoutui, leikkauskaasua poistui röyhtäyksinä sekä vatsasta että suolesta ja kipu helpotti. Pystyin tämän jälkeen hengittämään vaivatta 2-3 tunnin ajan.

Tee DIY-rollaattori esim. keittiöjakkarasta. Tämäkin auttaa nousemista sängystä, ja se on hyvä apuväline myös suihkutteluun. Jos on tosi heikko ja hutera olo, siitä voi ottaa tukea tai sille voi istahtaa. Bonuksena se auttaa myös tukisukkien pukemisessa, kun jalan voi nostaa jakkaran päälle ja vetää sukan suorana olevaan jalkaan.

PolvisuojatKoska et saa käyttää vatsalihaksia etkä pysty taivuttamaan keskivartaloa, joudut olemaan paljon polvien varassa. Mustelmia estääkseesi hanki jo etukäteen esim. tanssiliikkeestä polvisuojat.

 

Ruoka

Syö hitaasti ja pureskele kaikki ruoka huolellisesti. Auta vatsaasi ja suolistoasi hienontamalla ruoka jo suussasi. Ole tarkka, että vatsaan ei mene isoja tai teräviä palasia, jotka voisivat vahingoittaa juuri operoitua suolta. Vältä aluksi esim. hapankorppua. Kehosi tosin ilmoittaa aika selvästi, mitä se haluaa ja mitä se ei halua syödä eli mitä se pystyy sulattamaan. Minulla ei tehnyt moneen päivään edes mieli muuta kuin nestemäistä ravintoa.

Syö päivittäin luomutaateleita ja -banaania. Ne sisältävät runsaasti kuitua ja edistävät suolen toimintaa. Nykyään on saatavilla erilaisia herkullisia taateleita, esim. kookoshiutaleilla päällystettyjä ja lakritsiuutteessa kieriteltyjä. Kun taatelit pureskelee huolellisesti, ne käyvät karkista!

Tee iltaisin psyllium-juoma: sekoita lasilliseen kylmää vettä ruokalusikallinen psyllium-jauhetta ja juo saman tien. Juoma ei oikeastaan maistu miltään, mutta jos sen antaa seista, se muuttuu geeliksi. Psylliumia käytetään yleensä leivonnassa tuomaan esim. leipätaikinaan kuoheutta, mutta tämän psyllium-juoman tarkoitus on pitää ulostemassan pehmeänä. Psyllium sisältää runsaasti kuitua ja sitoo itseensä nestettä, mistä syystä se lisää myös ulostemassan neste – ja kuitupitoisuutta ja tekee ulostamisesta helpompaa. Ilman psylliumia en olisi selvinny ensimmäisestä viikosta suolen tikkien kanssa.

Varaa kotiin valmiiksi sormiruokaa. Huomasin leikkauksen jälkeen, että silmät, käsi ja vatsalihakset eivät toimineet alkuunnormaalisti, joten keitto ja muu normiruoka tippui helposti rinnuksille ja pöydälle. Hedelmät ovat helppoa syömistä ensimmäisinä päivinä.

Varaa sängyn viereen vesipullo. Leikkauksen jälkeen muutaman päivän ajan on hurja jano, mutta mukista tai lasista juominen on vaikeaa, koska niitä varten pitäisi nousta ainakin lähes istuvaan asentoon. Pullosta voi sen sijaan juoda myös lähes makuuasennossa.

Varaa jääkaappiin mustikkakeittoa. Se on helppoa syödä tai juoda, se hellii vatsaa ja sen voi sekoittaa psylliumiin. Nauti myös karpaloita, sillä ne torjuvat virtsatieinfektiota. Leikkauksen ja katetrin jälkeen saatat nimittäin saada sen helposti.

Varaa jääkaappiin myös kreikkalaista jugurttia tai maitohappobakteereja. Leikkauksen yhteydessä saat voimakkaita antibiootteja, jotka hävittävät haitallisten bakteerien lisäksi hyödyllisiä. Ala siis tuoda hyviä bakteereja takaisin elimistöösi.

Varaa kotiin smoothietarvikkeita, sillä kiinteää ruokaa ei tee mieli niin kauan kuin vatsaontelossa on hiilidioksidia eikä suoli toimi normaalisti. Varaa myös vihermehutarvikkeita/ monivitamiinivalmiste, sillä leikkaus on elimistölle iso stressi, joka kuluttaa vitamiini- ja kivennäisainevarastoja. Tue toipumista voimakkaalla monivitamiinivalmisteella tai vihermehuilla.

Rautasuihke. Menetät leikkauksessa verta, minkä seurauksena hemoglobiini laskee. Niinpä sinun on hyvä käyttää rautalisää. Suun limakalvoilta imeytyvä suihkutettava rauta ei ärsytä vatsaa ja suolistoa, joissa on jo valmiiksi kaasua ja kipua.

Läheisten tuki

Kuten mainitsin jo alussa, kyseessä on iso leikkaus. Itse koin ystävien tuen ratkaisevan tärkeäksi toipumisessa. Yksin en olisi selvinnyt millään. Ystävät käyttivät kaupassa ja kävelyllä, auttoivat kissojen ruokkimisessa ja vaatteiden pukemisessa. Ja jo läheisen ihminen tuki silloin, kun kipu oli kovaa ja toimintakyky hyvin rajallinen, tuntui helpottavalta. Ystävien tuella selvisin pahimmista päivistä.

Huomaa, että sairaalasta sinut halutaan kotiuttaa mahdollisimman pian.  Olet kuitenkin leikkauksen jälkeen väsynyt, kipeä ja vielä hieman tokkurassa lääkkeistä. Sovi jo etukäteen, että joku läheinen tulee saattajaksi eli hakee sairaalasta kotiin. Hän varmistaa, että sinulla on lääkkeet ja kaikki tarvittava ja pärjäät kotona. Tämä oli itselleni henkisesti hyvin tärkeää.

Sovi myös itsellesi ”ulkoiluttaja”. Kävely poistaa leikkauskaasua, helpottaa kipua ja edistää suolen toimintaa. Lisäksi kävely ulkoilmassa piristää, avaa keuhkot ja rentouttaa. On kuitenkin tärkeää varoa kaatumista. Pyydä siis ystävä tai kumppani kaveriksi ulkoilulenkille varmistamaan, että pysyt pystyssä etkä pyörry.

 

Muuta/ sekalaista

Varaa sairaalaan ja ensimmäisten viikkojen ajaksi yksinkertaista ajanvietettä. Itse otin mukaan helppoja sanaristikoita isoilla ruuduilla. Minulla oli kyllä mukana myös kirja, mutta huomasin, että silmäni eivät jaksaneet kohdentaa kirjan tekstin lukemiseen ja muisti/ajatus pätkii nukutuksen jälkeen, mutta isoruutuisia ristikoita voi ratkoa ajankuluksi)

Pyri varaamaan kaikki tarpeellinen lähellesi, jotta et joudu nousemaan jatkuvasti ylös sängystä. Varaa ainakin kännykkä ja laturi sängyn viereen niin, että saat myös hälytettyä ystävän avuksi vaikean tilanteen yllättäessä.

Nenäkannu osoittautui yllättävän tärkeäksi apuvälineeksi. Sieraimissa ja poskionteloissa on leikkauksen jälkeen paljon veristä karstaa, mikä vaikeuttaa hengittämistä. Apteekista ja luontaistuotekaupoista saatavalla sarvikuonokannulla saat huuhdeltua karstan helposti pois niin sieraimista kuin poskionteloista.

Varaa toipilasajaksi löysiä alushousuja/ housumallisia tenoja. Kaikki pukeutuminen on yllättävän vaikeaa. Löysät alushousutu on kuitenkin melko helppo pukea. Varmista, että ne eivät paina vatsaa, sillä haavat ovat arkoja. Alushousujen sijaan voit käyttää myös housumallisia tenoja, sillä leikkauksen jälkeen sinulla on vielä jonkin verran vuotoja.

Jos et halua käyttää tenoja, hanki pitkiä siteitä, sillä sekä emättimestä että suolesta (jos sitä on jouduttu operoimaan) tulee jonkin verran verta.

Ota sairaalaan mukaan löysät vaatteet. Vaikka osastolla joudutkin käyttämään sairaalaan vaatteita, kotimatka sujuu huomattavasti mukavammin löysissä vaatteissa. Ei siis kannata ottaa mukaan farkkuja vaan esim. joogahousut.  Kiinnitä erityistä huomiota siihen, että vaatteet eivät purista vatsaa. Vaatteet saisivat mielellään olla niin väljät, että ne eivät edes kosketa vatsaa, jossa on nyt paljon tikkejä. Joudut käyttämään löysiä vaatteita koko toipilasajan siihen asti, että pystyt pukemaan farkut eikä niiden pitäminen aiheuta vatsaan sietämätöntä kipua.

Kurkkutabletteja. Iintubaatioputki ärsyttää kurkkua ja äänihuulia, samoin leikkaussalin kuiva ilma ja tehokas ilmanvaihto. Minulla kurkku oli todella kipeä ja ääni poissa. Varoita läheisiäsi, että et ehkä ensimmäisinä päivinä halua juurikaan puhua, koska se tekee niin kipeää. Hoida kurkkua puuduttavilla kurkkutableteilla, hunajalla ja kookosöljyllä.

Huulirasvaa ja herpes-voidetta jo sairaalaan. Huomasin, että leikkaussalin rutikuiva ilma ja tehokas ilmastointi kuivattivat huuleni. Pyysin jo heräämössä huulirasvaa.  Hoida huuliesi herkkää ihoa rasvaamalla ja pyri välttämään herpes-rakkulan muodostuminen herpes-voiteella.

Silmätippoja. Ota niitä mukaan jo sairaalaan, sillä leikkaussalin ilma on hyvin kuiva ja siellä on erittäin tehokas ilmastointi. Minun silmäni olivat leikkauksen jälkeen pari päivää kuivat ja rähmivät, myös kipeät. Silmätipat helpottivat oloa huomattavasti.

Kuumemittari. Tarkkaile lämpöä; kuume on merkki tulehduksesta ja silloin on soitettava välittömästi sairaalaan. Lisäksi vilustut toipilasaikana helposti ja voit sairastua flunssaan.

Verenpainemittari. Itselläni verenpaine heitteli sekä leikkauksen aikana että sen jälkeen voimakkaasti. Jos arvot ovat toistuvasti poikkeuksellisen matalat tai korkeat, soita sairaalaan tai päivystykseen.

Löysävartiset villasukat. Ne on helppo pukea jalkaan, vaikka vartalo ei vielä taivukaan alas. Tukisukat kiristävät niin, että varpaat ovat kylmät, joten on tärkeää huolehtia jalkojen pysymisestä lämpiminä.

Betadine eli hellävarainen jodipitoinen puhdistusaine alapään putsaamiseen. Näin voit ehkäistä virtsatieinfektiota ja muita tulehduksia.

Kookosöljyä (leikkaussalissa alapää käsitellään voimakkaalla desinfiointiaineella, joka kuivattaa ihoa; myös nenän ja kurkun limakalvot ovat kuivat ja verillä)

Eteeristä eukalyptusöljyä puhalluspulloon avaamaan hengitysteitä.

Lopuksi

Ole itsellesi armollinen. Vaikka tähystymällä tehtävä leikkaus on pienempi operaatio kuin avoleikkaus, kyseessä on silti iso toimenpide. Salli itsesi levätä ja tarvita toisten ihmisten apua toipilasaikana. Hyväksy myös se, että päivät ovat erilaisia ja välillä tulee takapakkeja. Joinakin päivinä kivut voivat rajoittaa toimimista paljon, seuraavana päivänä taas saatat ottaa toipumisessa jättiläisharppauksen. Toisinaan pienikin rasitus aiheuttaa voimakkaan väsymyksen/kipuaallon/lisääntyneen vuodon/leikkaushaavojen kipeytymisen, toisinaan taas pystyt puuhastelemaan enemmän. Ole siis itsellesi armollinen ja kuuntele kehosi viestejä.

Hyväksy myös se, että leikkauksen jälkeen vatsalihaksillasi kuluu aikaa toipua. Ensimmäisten viikkojen aikana saatat olla hyvinkin jäykkä ja kipeä, minkä vuoksi liikeratasi ovat melko rajoittuneita. Iloitse jokaisesta edistysaskeleesta: kun pystyt pukemaan itse sukat, pystyt käyttämään farkkuja ja pystyt alkaa liikutella kehoasi.

Itse olen pystynyt palaamaan joogaharjoituksen pariin hyvin varovaisesti vasta kuukausi leikkauksen jälkeen. Iloitsin kuitenkin pienistäkin edistysaskelista kuten siitä, että pystyin vihdoin istumaan lattialla risti-istunnassa ja taivuttamaan keskivartaloani eri suuntiin. Kuukauden aikana kehoni olikin jäykistynyt todella paljon. Lisäksi vatsalihakset ovat edelleen huomattavasti heikommat kuin ennen leikkausta. Niinpä en pysty vieläkään tekemään tavanomaista joogasarjaani. Aloin kuitenkin tehdä päivittäin pientä, 5-10 minuutin pituista joogasarjaa ja ottaa varovasti tuntumaa vatsalihasten ja lantionpohjan lihasten aktivoimiseen heti, kun se tuntui onnistuvan. Kuulostelen kuitenkin edelleen kehoani tarkasti ja varon rasittamasta sitä liikaa. Muista: leikkaus pelastaa henkesi, mutta on iso rasitus. Voi kestää pitkäänkin ennen kuin aerobinen ja lihaskuntosi ovat samalla tasolla kuin ennen leikkausta.

Itselläni päällimmäisenä tunteena leikkauksen jälkeen on ollut kiitollisuus. Kiitollisuus uskomattoman taitavaa leikkaustiimiä kohtaan, saamaani lämmintä hoitoa kohtaan, upeasti toimivaa julkista terveydenhoitojärjestelmää kohtaan (jossain toisessa maassa olisin joutunut ottamaan leikkausta varten lainan, jota maksaisin useita vuosia). Olen ollut kiitollinen myös ihanille ystävilleni, jotka ovat auttaneet minua arjessa sekä sosiaalisen median kautta tulleesta valtavasta määrästä tsemppiviestejä. Ennen kaikkea olen ollut kiitollinen ihmeelliselle keholleni, joka pystyy toipumaan ja uudistumaan näin valtavan leikkauksen jälkeen.

Tästä alkaa uusi aikakausi entistä vahvempana!

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

2 kommenttia

  1. Kiitos Himalajan Nauru sulle näistä kokemusten jakamisista. Itselleni on tulossa sama operaatio ja melko samoista syistä, mutta avoleikkauksena ☹️
    Olen kokenut tekstisi itselleni hyvin tärkeäksi

    1. Hei! Ihana kuulla, että jutuista on ollut apua. <3 Siksi juuri niitä kirjoitan. Paljon tsemppiä sulle leikkaukseen! Avoleikkaus voi olla jopa helpompi kuin tähystys. Siinä vatsaonteloa ei täytetä kaasulla, niin ei tule tuota hartiapistosta, joka itselläni oli kaikkein kurjin vaiva. Leikkaushaavat paranevat nopeasti! 🙂