Keskusteluja kohdun kanssa osa 3: Jäähyväiset

Tässä artikkelissa kerron siitä, miten valmistuin henkisesti kohdunpoistoleikkaukseen sekä miten tähystyksenä tehty leikkaus eli laparoskooppinen kohdunpoisto sujui. Jos haluat tietää, miksi kohdallani päädyttiin kohdunpoistoleikkaukseen, voit lukea tarinani lukemalla tämän sarjan aiemmat artikkelit osan 1 täältä ja osan 2 täältä.

Surutyö ja irtipäästö

Minun kohdallani henkinen irtipäästö ja surutyö olivat isompi osa prosessia kuin itse leikkaus. Olen kiitollinen, että kohdunpoistoa ei tehty päivystystoimenpiteenä vaan minulla oli kolme kuukautta aikaa prosessoida asiaa.

Kohdunpoisto tarkoitti yhden elämänvaiheen päättymistä. Hedelmällisen, nuoren naisen. Kohdunpoisto tarkoitti sitä, että tässä elämässä en saisi lapsia. Minun oli siis päästettävä irti viimeisistäkin toiveista saada oma perhe. Tein teini-iässä päätöksen, että suvussa sukupolvelle siirtynyt raskas taakka ja traumatisoituminen vaikeassa äiti-lapsi -suhteessa päättyy minuun. Tämän vuoksi päätin olla tekemättä lapsia tai että tekisin lapsia vain sitten, kun olisin käsitellyt traumani ja löytänyt kumppanin, joka olisi turvallinen ja luotettava isä. Vaikka olen sitoutunut päätökseeni eikä kumpikaan asettamistani ehdoista ole toteutunut, oli kohdunpoisto silti lopullinen arkku naulaan. Ilman kohtua ei lapsia tule. Ei sittenkään, kun olen voittanut demonini ja löytänyt tasapainoisen suhteen. Tässä elämässä en lapsia saa.

Toinen iso työstettävä asia oli kohdun energia. Tantrisessa perinteessä ajatellaan, että kohtu on naisen seksuaalisuuden ja luovuuden kehto. Millainen nainen olisin ilman kohtua? Olisiko elämäni ohi ja olisin vain pystyyn kuivunut kelo odottamassa kuolemaa? Olisiko kaikki ilo ja nautinto elämässäni ohi? Miten kohdun poistaminen vaikuttaa seksuaalisuuteeni? Voinko olla yhä mehukas ja aistillinen nainen vai onko seksin aika elämässäni tämän myötä ohi? Alkaisiko tästä rupsahtaminen ja vanheneminen? Tosiasia on se, että olen nyt 44-vuotias ja elämä nuorena naisena on nyt ohi.

 

Sateenkaarijumalatar Ixchel

Tehdessäni suru- ja irtipäästötyötä meditoin usein pitämällä käsiä kohtuni päällä ja juttelemalla sille. Eräänä iltana näin meditoidessani minulle ilmestyi mayojen Sateenkaarijumalatar Ixchel. Hän on viisas ja voimakas parantaja. Doreen Virtuen Goddess Guidance Oracle Cardseissa Ixhelistä kerrotaan mm. seuraavaa:

”Ixchel has been revered since ancient times as the Mayan moon goddess, who with her husband the sun god, gave birth to all the other Mayan gods. As the embodiment of the moon, Ixchel is intimately connected to the tides of the water.  She is believed to control rain flow and all aspects of water. In fact, she is called ”Lady Rainbow”, as her essence is infused in the water-droplet prisms that create rainbows. As a moon goddess, She’s also a powerful healer who remembers the origin of human life upon the planet. She can connect you to your foundational roots as a spiritual healer.”

Tajusin, että on tullut aika päästää irti vanhasta. Kohtuni oli jo lähes kuollut, siinä oli enää hyvin vähän elinvoimaa. Kiitin kohtua, että se on kantanut kaikki nämä vuodet raskasta traumojen, seksuaalisen hyväksikäytön, itsensä pienentämisen ja oman voiman tukahduttamisen taakkaa. Minun oli aika päästää irti kohdusta ja luovuttaa se Maa-Äidille. Näin sain tilaisuuden vapautua vanhasta taakasta ja astua omaan voimaani.

Irtipäästörituaali

Halusin tehdä kohdulle kauniin irtipäästörituaalin. Koska jumalatar Ixchel, joka on kuun, veden, sateenkaaren ja transformaation jumalatar, oli ohjannut minua, sain idean, että halusin luovuttaa kohtuni Maa-Äidin syliin veden kautta.

Käytännössä tämä tapahtui niin, että pyysin ystävättäreni mukaani avantouinnille ja savusaunaan Kuusijärvelle. Keitin meille mukaan meksikolaista seremoniakaakaota ja kutsuin Ixchelin mukaan rituaaliin. Nautimme seremoniakaakaot pukuhuoneessa ja sitten oli minun aikani pulahtaa järveen. Oli pilvinen ja pimeä ilta ja järvi oli hyvin pimeä. Sinne pimeään, tuntemattomaan järven syliin luovutin kohtuni energian. Päästin irti kontrollista ja julistin mielessäni, että käyttäköön Luontoäiti kohtuni parhaalla mahdollisella tavalla.

Järven sekä savusaunan pimeys sopivat rituaaliin täydellisesti. En voinut tietää, mitä on edessä. Minun oli päästettävä irti kontrollista, antauduttava Ixchelin suojelukseen ja luotettava siihen, että kaikki sujuu parhaalla mahdollisella tavalla.

Rituaalin jälkeen olin levollinen ja valmis leikkaukseen.

Leikkaus

Kävin leikkausta edeltävässä tutkimuksessa 18.2.2019. Silloin näytti siltä, että vaikka kohdussa oli useita isoja myoomia, estettä tähystyksenä tehtävälle leikkaukselle ei olisi.

Itse leikkaus oli perjantaina 1.3.2019 klo 7.15 Naistenklinikalla. Oli kuulas pakkasaamu ja kuu loisti kirkkaana, kun lähdin sairaalaan. Koin tämän turvalliseksi. Ixchel oli turvanani. Pyysin häntä suojelemaan leikkausta ja varmistamaan, että kaikki menee parhaalla mahdollisella tavalla.

Ennen leikkauksen alkua minulta kysyttiin, haluaisinko osallistua tutkimukseen. Myoomista tiedetään vielä kovin vähän. Esimerkiksi niiden syy ja geneettinen alttius ovat vielä tuntemattomia. Ajattelin, että tämähän on aivan täydellistä. Kohtuni ei mene pelkästään roskiin, vaan saa uuden elämän tutkimusaineistona. Lapsia en ehtinyt saada, mutta ehkä minun kohtuni avulla tutkijat saavat tietoa, joka on avuksi muille naisille. Ja minun kohdussanihan oli useita myoomia, joten se oli täydellinen tutkimuskohtu!

Noin kahdeksan jälkeen minut vietiin leikkaussaliin, ja nukahdin nopeasti. Heräsin vasta klo 16 jälkeen. Sain kuulla, että leikkaus oli onnistunut tähystyksenä, mutta sen aikana oli tullut useita komplikaatioita. Verenpaineeni oli heilahdellut voimakkaasti. Lisäksi nukutuksessa oli tullut komplikaatioita, ja lopulta minulla oli ollut tippa kuudessa eri kohdassa!

Yllätykseksi tuli myös se, että kohtuni oli valtavan suuri. Normaali kohtu painaa 50 grammaa, mutta minun kohtuni painoi myoomineen 865 grammaa! Kohtu ylsi napaani saakka ja oli yhtä suuri kuin olisin ollut raskausviikolla 20 eli raskauden puolivälissä. Lisäksi myoomat olivat valtavan kovia ja suuria, halkaisijaltaan 5-6 senttimetriä. Siis tennispallon kokoisia! Morselaattorikone ei pystynyt murskaamaan niitä, joten ne täytyi pilkkoa käsin. Jotta myoomat ja kohtu saatiin poistettua, napani yläpuolelle tehtyä leikkaushaavaa täytyi pidentää.

Eivätkä haasteet loppuneet tähän. Kohtu oli kasvattanut endometrioosia suolen pintaan, ja suoli oli kiinnittynyt kohdunkaulaan. Ennen kuin kohtu voitiin poistaa, se täytyi siis vielä irrottaa suolesta ja ommella suoli jälleen kiinni.

Minun leikkaukseni oli siis poikkeuksellisen pitkä ja vaikea ja sisälsi monia yllätyksiä. Leikkaus kesti neljä tuntia, ja nukutettuna olin yli kuusi tuntia. Kysyin myöhemmin minut leikanneelta lääkäriltä, miten kauan kohdunpoistoleikkaus yleensä kestää. Minun leikkaukseeni oli varattu aikaa 1,5 tuntia, mutta eri komplikaatioiden ja yllätysten vuoksi se siis kesti neljä tuntia.

 

KIITOS

 

Olin nukutuksen jälkeen pitkään tokkurainen ja sekava. Mutta jo leikkauspäivän iltana pääsin hoitajan avustamana seisomaan ja jopa kävelemään. Sain Naistenklinikalla valtavan hyvää ja lämmintä hoitoa. Ennen kaikkea olen valtavan kiitollinen siitä, että leikkaustiimi onnistui viemään leikkauksen läpi tähystyksenä, vaikka leikkaus osoittautui poikkeuksellisen vaikeaksi. Olen kiitollinen siitä, että meillä on Suomessa näin upeasti toimiva julkinen terveydenhuolto. Koko prosessi tutkimuskäynteineen, leikkauksineen, lääkkeineen ja sairaalassa vietetyine öineen maksoi minulle noin 130 euroa!

Tästä alkaa uusi elämänvaihe viisaana, kokeneena naisena. Minulla on mahdollisuus luoda itsestäni ja elämästäni juuri sellainen kuin olen ja olla elämän palveluksessa. Seuraavassa osassa kerron vinkkini siitä, mihin kannattaa varautua kohdunpoistoleikkauksen jälkeen ja miten helpottaa toipilasaikaa.

 

 

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.