kehonkuuntelu ei ole ydinfysiikkaa

 

Puhuimme ystäväni kanssa siitä, kuinka omalla mielellään pystyy vaikuttamaan kehollisiin toimintoihin. Hän oli huomannut sykettä mitauttaessa, että kun keskittyy voimistamaan sydäntään, niin pulssi myös kohoaa. Tämä on mielestäni hyvin oivallinen esimerkki siitä että keho ja mieli toimivat kokoajan yhteydessä. Jos toinen voi huonosti niin se näkyy toisessa. Selkeämmin, jos esimerkiksi mieli on jostain syystä koko ajan maassa, niin pian alkaa näkymään ja tuntumaan myös keholliset oireet.

Olemme vieraantuneet nykyään kuitenkin niin paljon kehoistamme, ettemme osaa lukea tai tunnistaa sen hienovaraista viestintää. Kuulostaa kummalliselta, mutta olemme todellakin vieraantuneet kehostamme ja samalla itsestämme. Sairastamme myös enemmän kuin koskaan. Kuinka moni teistä kääntyy sisäänpäin ja omaan kehoonsa päivän aikana? Olemme niin tottuneita keskittymään ulkoiseen, ettemme huomaa kyseenalaistaa edes omia ajatuksiamme.

Esimerkki 1.
Ajatellaanpa normaali lapsi perheen arkea. Molemmat vanhemmat käyvät töissä ja lapset viedään aamulla hoitoon. Herätys, aamupala, lasten nopea pukeminen. Onko kaikki nyt muistettu ottaa mukaan? Ollaan jo myöhässä! Lapset äkkiä hoitoon, itse todella kiireellä töihin take-away kahvikuppi mukana. Ensimmäinen palaveri alkaa 9.30 ja sitä ennen pitäisi vastata muutamaan kymmeneen mailiin. Puhelin soi koko päivän, mutta onneksi kahvitauolla kerkiää hengähtämään muutaman minuutin. Se menee nopeasti rupattelen niitä näitä työkavereiden kanssa ja kohta pitääkin jo kiiruhtaa hakemaan lapset hoidosta. Tullaan kotiin kaupan kautta ja lapsilla on jo kova nälkä. Heille ruokaa, jonka jälkeen lähdetään lasten harrastusten pariin ja itse voi siinä samalla hengähtää lukemalla älypuhelimesta mitä kavereille kuuluu.  Kotiin tullaan väsyneenä ja kaikki ovat huonolla tuulella. Iltapesulle ja sen jälkeen iltapala, kunnes lapset menevät nukkumaan. Nyt on sitä kuuluisaa omaa aikaa. Miten me sen käytämme? Sohvalle makaamaan ja katsomaan sarjoja ja siinä samalla voi selailla myös älypuhelinta. Yleensä nukkumatti tulee aikanopeasti ja sama ruljanssi jatkuu seuraavana päivänä. Onneksi viikonloppu on tulossa…

Tämä esimerkki sen takia että huomaisimme että monikaan ei yksinkertaisesti muista kääntyä kuuntelemaan itseään päivän aikana. Moni saattaa vedota myös siihen ettei ole aikaa. Emmekä ehkä ymmärrä sisäänpäin kääntymisen merkitystä? Saatamme ajatella sen olevan jonkinlaista yli hilseen menevään magiaa tai muuta vastaavaa. Mutta jo muutaman minuutin hiljaisuus tekemättä mitään olisi oman kehon kannalta erittäin oleellista. Mitä enemmän on elämässä stressiä ja painetta, sitä enemmän olisi syytä kuunnella kehoaan. Tiedän, lapsi arjessa haastavaa muttei mahdotonta.

Esimerkki 2.

Mirvalla on ollut selkä kipeä jo useamman viikon. Hänellä on ollut kaikenlaista meneillään elämässä. Onneksi hän on tottunut kuuntelemaan kehonsa viestejä ennenkuin asiat kerkiävät menemään äärimmäisen huonoksi. Mirva lähtee kuuntelemaan kehoaa ihan vain sohvalla makaamalla silmät kiinni. Hän keskittyy kehonsa eri osiin ja erityisesti selkään. Hänelle alkaa tulemaan ajatuksia. ”En kerkiä juuri tapaamaan enää ystäviäni, meidän tapaamiset ovat aina olleet niin hauskoja”. ”Töissä on Pirkon kanssa ollut hieman nihkeää, asiasta voisi jutella. Puhumaton asia ahdistaa niin paljon”. Hiljentymisen jälkee Mirva huomaa että ei voi lyödä itseään laimin enää kyseisissä asioissa, ne ahdistavat ja luovat kehoon jännitettä. Hän saa energiaa ystävistään ja työpaikalla hän haluaa että kaikkien kanssa välit on kunnossa. Hän alkaa muokkaamaan elämäänsä haluamaansa suuntaa ja selkävaivat katoavat pikku hiljaa.

Aina asiat eivät ole näin yksinkertaisesti tietenkään ratkaistavissa. Mitä pitempään on lyönyt laimin kehoaa ja itseään, sitä hankalampi on lähteä selvittämään oireiden syytä. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole, vaan aika helppoakin oikeastaan. Minuuttikin tietoista läsnäoloa itsesi kanssa auttaa sinua huomaamaan erilaisia tuntemuksia itsessäsi. Muutamakymmen minuuttinen hiljaisuudessa päivässä auttaa tutkitusti tuomaan lukuisia hyötyjä elämään. Lähtien esimerkiksi huomattavasta terveyden paranemisesta.

Et tarvitse mitään ihmeellistä ja mystistä siihen että alat tutustumaan kehoosi ja sitä kautta myös itseesi. Mitään uskonnollista ei tähän liity. Sisäänpäin kääntyminen on kaikkien etuoikeus ja eri uskonnot myös kannustavat tähän. Itse käytän useita sanoja asiasta meditaatio/hiljentyminen/kehonkuuntelu/mietiskely, tällä hetkellä ehkä eniten resonoi juuri kehonkuuntelu. Pääasia kuitenkin on että alkaa ottamaan aikaa itselleen. Se lataa akkuja ja auttaa ehkäisemään myös sairauksia, jotka eivät yhdessä yössä synny vaan vuosien tai jopa vuosikymmenien kuluessa. Samalla saattaa aueta muutamia mysteerejä myös omassa elämässä 😉

Älä lyö itseäsi laimin mistään hinnasta! Kaikilla on oikeasti aikaa päivässä pysähtyä itsensä äärelle, se on parasta mitä itsellesi ja myös läheisillesi voit antaa.

Picture

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.