Kehittyvä ja intohimoinen parisuhde, osa 5: Olennaisen äärellä

Parisuhteen kehittäminen ei välttämättä ole ensimmäisenä to do -listallamme. On helpompi kohdistaa huomio muualle, yleensä asioihin, jotka eivät vaadi meitä ottamaan todellista vastuuta elämästä. On mukavampaa lukea kevyempiä juttuja, ns. pinnallisempaa asiaa ja saada mielelle hetkellistä täyttöä tai toivoa, että esimerkiksi joku nopea, ulkoapäin tuleva ratkaisu muuttaisi elämää olennaisesti paremmaksi. Ei valitettavasti näin. Usein se, minkä kehittämistä emme edes ajattele onkin se tärkein palikka talossamme.

Juttelimme viimeisellä äitiyskurssillamme siitä, että on tärkeää löytää ihmissuhteita, jotka tukevat omaa elämäntilannetta ja kasvuamme. On tärkeää päästä puhumaan itselle ajankohtaisista asioista ja tunteista ihmiselle, joka ymmärtää ja haluaa olla tukenamme muutoksessa. Meillä monilla naisilla on tarve syvempiin ihmissuhteisiin, vaikka kaikenlaisia ihmissuhteita toki tarvitaan, sekä syvällisempiä että niitä, joissa voi jutella asioista kevyemmällä tasolla. Pelkkää pintaa ei kuitenkaan jaksa, jos ei ole syvyyttä. Ensin syvyyn ja sitten pinta. Myös parisuhteessa.

Parisuhde, parhaimmillaan mahdollistaa meitä löytämään syvemmän osan itsestämme, herkkyytemme ja haavoittuvaisuutemme. Omia todellisia tarpeitaan ei tiedä, jos ei anna niille tilaa ja mahdollisuutta löytyä. Toinen ihminen voi auttaa meitä avaamaan itseämme, mutta vain, jos itse annamme sille luvan tapahtua. Usein elämän läheisin ja täyttymyksen mahdollisuuden tuova suhde jää valitettavaksi pintapuoliseksi ja muuttuu intohimottomaksi, samoja tapoja toistavaksi, hyväksi kaveruudeksi tai jatkuvaksi tappelutantereeksi. Pelkäämme avata todellisen itsemme ja pidämme mielummin edessämme muuria, joka ylläpitää valheellisia uskomuksia itsestämme ja toisesta. Sitten vielä ihmettelemme, miksi arki mättää.

Seksuaalisuus parisuhteessa on erityisen suuri kasvun mahdollisuuden paikka. Tähän osa-alueeseen liittyy niin paljon erilaisia uskomuksia ja maneereita, että kokemus todellisesta, vapaasta ja aidosta läheisyydestä jää monesti saamatta. Jos seksistä jää tyhjä olo tai jos parisuhteen seksuaalisuutta ajatellessa ei tule parhaimpia fiiliksiä, voi olla paikka katsoa itseämme ja parisuhdettamme peiliin. Olemalla itse avoin ja rehellinen ja tunnustamalla toiselle vaikka sen, että ei ole tyytyväinen, on jo askel eteenpäin. Toista osapuolta on usein tarpeetonta syyttää omasta tyhjästä tai huonosta olosta varsinkaan, jos emme oikeasti tiedä mitä itse haluamme emmekä ole kommunikoineet sitä toiselle. Parisuhde nousee uudelle tasolle, jos kommunikoimme puolisollemme asian näin: ”en ole tyytyväinen asiaan x, mutta haluan tehdä parhaani, jotta se kehittyisi”. Kun työkalupakki on avattu, on enää kyse siitä, mitä työkaluja haluaa käyttää. 

Ihannetilanteessa parisuhteeseen mennään antamaan. Helposti tämä onnistuu alkuhuumassa, jolloin rakkaushormonit jylläävät elimistössämme ja näemme vain puolisomme positiiviset piirteet. Alkuhuuman jälkeen todellinen luontomme pääsee esiin ja erilaiset konfliktit nousevat esiin. Pian olemme ”parisuhteen pauloissa”, jossa alitajuisesti odotamme ja luulemme, että onnellisuutemme riippuu siitä, mitä kumppanimme on ja tekee. Parisuhteen taso laskee ainakin hetkittäin vaihtokaupparakkauden tasolle, jossa ”myymme” rakkauttamme toiselle tiettyyn hintaan. Monelle parisuhde edustaa riippuvuussuhdetta asioihin, joista ei uskalla päästää irti. Esimerkiksi se, että tiuskimme usein puolisollemme ja muille esitämme jotain muuta kertoo, että annamme varjollemme jatkuvasti lisää energiaa ja täten estämme oman kehityksemme. Riippuvuutta on myös se, että ollaan parisuhteessa tavan ja tottumuksen vuoksi. Yksinjääminen pelottaa enemmän, kuin huonossa tai keskinkertaisessa suhteessa oleminen. 

Kysy nyt itseltäsi. Voiko parisuhteesi hyvin/erinomaisesti? Onko parisuhteesi kehittyvässä tilassa, jossa voitte tukea toisianne kasvamaan parhaiksi itseksenne? Hieno juttu, jos asia on näin!

Vai onko parisuhteesi “ihan ok tai tästä vielä huonommassa tilassa? Kuinka kauan aiot pitää sen sellaisena? Mitä konkreettista voisit tehdä juuri nyt parisuhteesi parantamiseksi?

Viimeisen artikkeliosan kunniaksi laitan tähän yhden hääpotreteistamme viime kesältä. Kiitos, että olette jaksaneet lukea itselleni ja perheelleni tärkeistä asioista, joista varmasti tulen jakamaan kokemuksia myös myöhemmin!

Picture

……………………………

5-osainen artikkelisarja parisuhteista löytyy myös Heikki Harjun parisuhde-sivustolta. Heikin seuraavan parisuhderetriitin ajankohta siirtyi viikolla ja se on 30.1-1.2.2015. Lämpimästi tervetuloa päivittämään parisuhteenne! Olen mukana antamassa naisnäkökulmaa asioihin. 

Lisää kirjoittajalta Nainen Vol. 2 / Heidi Harju

Sinä et ole yksin! – Tarinani eräästä päivästä, jota en olisi halunnut, mutta joka minulle TAAS annettiin

Halusin kirjoittaa rehellisen tekstin eräästä päivästäni kuluneella viikolla. Haluan myös sanoa, että...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.