Kehittyvä ja intohimoinen parisuhde, osa 4: Miehen tarpeet

Olemme jonkun verran oppineet naisen tarpeista tuntea, puhua ja käyttäytyä emotionaalisesti. Nainen on myös se, joka kaipaa enemmän sosiaalisuutta ja yhteisöllisyyttä elämässään. Parisuhdeartikkelin osa 4 painottaa miehen näkökulmaa eli tarkastellaan sitä, mitä mies tarvitsee ja miten hän omasta voimastaan käsin oppii auttamaan myös naistaan. Tämä on äärimmäisen tärkeää tietoa myös naiselle! Kysyin täydennyksiä artikkeliin mieheltäni, parisuhdevalmentajalta Heikiltä. Luvassa siis kallisarvoista asiaa juuri teille, parisuhteessa oleville!

Men are from Mars, women from Venus

Naiset ja miehet ovat unohtaneet, että he todella ovat eri planeetalta kotoisin. Heillä on erilainen perusvoima ja erilaiset tarpeet. Tämä moderni aikakausi on puskenut meitä samaan muottiin ja konflikteja ihmissuhteissa tulee siitä, että luulemme, että olemme samanlaisia ja haluamme samanlaisia asioita. Onko näin?

Heikki:

Se mikä tekee parisuhteesta toimivan on juurikin vastakohtaiset “energiat”; halut, tarpeet ja erilaiset reaktiomallit elämän tilanteisiin, jotka luonnollisessa voimassaan vetävät toisiaan puoleensa. Edellinen hieno lause tarkoittaa sitä, että ihmiset päätyvät parisuhteeseen juurikin tämän erilaisuuden puoleensa vetämänä voimana.

Suhteen alussa molemmat puoliskot ovat luonnostaan tietynlaisessa tasapainossa (tai epätasapainossa) itsensä kanssa. Suhteen aikana taas tasapainopisteet lähtevät siirtymään ja ensimmäisessä vaiheessa ne alkavat lähentymään molempien puoliskojen osalta toisiaan, jota kulttuurillinen näkemys, jossa miehen ja naisen tulee tehdä samoja asioita, samalla tavoin ja myös nauttia samoista asioista voimistaa. 

Tässä vaiheessa puolisot kokevat useimmiten hukanneensa itsensä parisuhteeseen, jolloin alkaa niin sanottu varmistelun kehä, joka johtaa automaattisesti intohimon ja positiivisen jännitteen katoamiseen suhteesta. Puolisot alkavat toimia vaihtokauppaperiaatteella (tee sinä tuo, niin sitten minä teen tämän, anna sinä minulle sitä, niin minä annan sitten sinulle tätä) ja unohtavat toimintamallin joka toi intohimon suhteeseen (kumppani laitettiin kaikessa etusijalle). Tässä kohtaa parisuhde alkaa ennemmin ilmentämään myyjä-asiakas -suhdetta, kuin intiimiä parisuhdetta.


Eli miehellä ja naisella on erilaisia haluja ja tarpeita ja näitä kunnioittamalla, ylläpitämällä ja puolison toimesta toisen haluja ja tarpeita täyttämällä syntyy positiivinen miehen ja naisen välinen intohimoisen ja intiimin parisuhteen ylläpitävä jännite.

Naiset tuntuvat luonnostaan kaipaavan muutosta, kun taas miesten motto on “jos joku toimii, älä muuta sitä”. Naisethan ovat aina etunenässä aloittamassa uutta elämäntapaa, ruokavaliota, harrastusta ja keksimässä aktiviteetteja perheelleen. Mies taas tuntuu olevan tyytyväinen siihen “mitä on”. Naisilla on tapana alkuhuuman jälkeen alkaa muuttaa miestään. Nainen haluaa avustaa, ohjata, antaa vinkkejä, muokata hänen pukeutumistaan, ruokavaliota, sosiaalista piiriä ja muita elämäntapojaan. Omassa tuttavapiirissäni kohtaan harva se päivä naisen, joka yrittää lämmitellä miestään uusiin näkemyksiin ja elämäntapoihin. Mikä on tehokkain tapa kannustaa miestä muutokseen?

Heikki:

Halu muutokseen on yksilöllistä. Mutta siinä, miten mies ja nainen käsittelee muutosta ja sen tarvetta on mielestäni universaali ero. 

– Mies ennemmin korjaa ongelmia keskittyen ratkaisuihin kuin ongelmiin ja löytäessään ratkaisun hän lähtee toteuttamaan ratkaisua suunnitelmaansa mukaan


– Naisen luova voima ennemminkin keskittyy ongelmiin sytyttääkseen oman sisäisen tunnemaailmansa ja tunteidensa ilmaisemisen kautta hän näkee ratkaisun tilanteeseen selkeänä, jonka hän sitten toteuttaa


Tämänkin erilaisen toimintamallin ymmärtämättömyys aiheuttaa parisuhteissa paljon haasteita, kun taas ymmärrettäessä on upea vahvuus, joka pystyy viemään organisaatiota nimeltä parisuhde vaikka kuinka korkeille tasoille. Eli tällä pohjustuksella, jos haluat saada miehesi muuttamaan elämän tapojaan, niin siihen suosittelisin kahden askeleen ohjelmaa:

1. Ensimmäinsen askel on ensin ymmärtää, mitkä ovat hänen tämänhetkiset näkemyksensä, elämäntapansa ja miksi hän ajattelee ja elää näin (eli tutustua omaan mieheensä hieman syvemmin. Ei hullumpi konsepti! =) ).

2. Ymmärryksen kautta arvostaa miehen erilaista näkökulmaa ja hänen hienosyisiäkin motiivejaan (esim. ylläpitää rakenteita turvatakseen perheensä ja läheistensä elämää).

3. Arvostuksen ilmapiirissä saada mies nautinnollisiin tunnetiloihin täyttämällä hänen halujaan ja syvempiä tarpeitaan (jos et nainen vielä tiedä mitä nämä ovat, niin käytä aikaa tutustua puolisoosi syvemmin).

4. Ja kun olet saanut miehesi superhyvälle tuulelle, niin kerro, että sinulla on ongelma, jonka ratkaisuun tarvitsisit miehistä tai miehesi apua (Nainen käytä femiinisyytesi herkkää voimaa, joka vahvistaa miehesi maskuliinista halua valloittaa sinut ratkaisemalla kaikki ongelmasi ja täyttämällä kaikki tarpeesi.).

5. Nyt kun miehesi on viritetty nautinnollisiin tunteisiin ja maskuliiniseen voimaansa, niin voit esittää ideasi, mutta esitä ideasi sellaisessa muodossa, että miehesi voi ratkaista ongelmasi:

– “No kun minä haluaisin, että kävisimme yhdessä siellä jooga tunnilla (ravintoluennoilla, parisuhde viikonlopuissa jne.), enkä osaa sitä itse järjestää, niin osaisitko sinä ratkaista miten pääsisimme sinne yhdessä”

-“Ongelmani on, että haluisin saada päivien mittaan useita pieniä huomionosoituksia, kuten kukkia tai vaikka lyhyen puhelun työpäivän kesken ilman mitään syytä tai vaikka jalkahieronnan pyytämättä, se tekisi minut niin onnelliseksi. Voisitko ratkaista tämän ongelmani vaikka rakentamalla itsellesi suunnitelman, jonka avulla säännöllisesti teksisit pieniä huomion osoituksia tai varmaan keksit kyllä itse vielä paremman ratkaisun?

– “Ongelmani on, että minusta tuntuu, ettet ehdi viettää tarpeeksi aikaa itsesi, harrastustesi ja ystäviesi kanssa ja koen siitä jotenkin syyllisyyttä.Tiedän, että minun ei tarvitse syyllistää itseäni, mutta auttaisitko minua ratkaisemaan tämän ongelman, niin että näkisin sinun ottavan aikaa kaikille sinulle tärkeille asioille? Se tekisi minut niin onnelliseksi ja tuntisin oloni turvalliseksi, kun tietäisin, että sinulla on aikaa nauttia elämästä ja huolehtia itsestäsi.

Miehelle kannattaa siis antaa ongelmia ja tavoitteita, jotka haluaa hänen ratkaisevan. Pääasia on, että ei lähde tyrkyttämään ratkaisua miehelleen, koska silloin hänen maskuliininen miehisyytensä kok
ee kolauksen ja hänen voima tehdä asialle yhtään mitään valuu kankkulan kaivoon, jolloin nainen saa vastaukseksi vai murahtelua ja miehen joka vetäytyy entistä syvemmälle luolaansa ja kauemmas parisuhteesta ja itsestään.


Anna siis miehellesi ongelma tai tavoite, jonka haluat hänen ratkaisevan, mutta älä neuvo miten tämä tavoite saavutetaan tai ongelma ratkaistaan. (Saat antaa neuvoja vain jos miehesi pyytää niitä. Jos hän ei pyydä ja silti neuvot, niin miehesi tehtävä vaikeutuu!).


Vielä tiivistettynä:

1. Oi ihana mieheni (mene halaamaan ja koskettele fyysisesti – miehet “puhuvat fysiikkaa”.!

2. Olet niin hyvä siinä ja tässä ja tossa (arvosta miestäsi kaikesta konkreettisesta).

3. Kysy vielä mieheltäsi: Minusta tuntuu, että olen saanut itselleni harvinaisen miehen, joka haluaa aina vain enemmän elämältä ja haluaa ratkaista kaikki ongelmat ja saavuttaa tavoitteet. Olenko oikeassa?

4. Tarjoa sitten ideasi ongelman tai tavoitteen muodossa (Älä missään nimessä neuvo tekemään jotain asiaa jollain tavalla!)

5. Anna miehesi rauhassa työskennellä itsensä tavoitteeseen tai ratkaisemaan ongelmansa (vastaa vain kysymyksiin, jos hän kysyy sinulta jotain.


Naiset palautuvat puhumalla ja miehet taas ratkomalla ongelmia? Millä tavalla sinä rentoudut ja palaudut?

Heikki:

Pyrin vastaamaan nyt lyhyemmin:

– Käyn makaamaan olohuoneen lattialle ja nostan jalat sohvalle –> Nautin hiljaisuudesta
– Opiskelen uusia kiinnostavia aiheita ja teen minua kiinnostavia asioita.
– Katson elokun tai menen elokuviin, katson jääkiekkopelin telkkarista (lähinnä mm-kisojen aikaan).
– Menen saunomaan
– Menen treenaamaan
– Kuuntelen musiikkia
– Avaan keittiön tukkeutuneen viemärin
– Ajan nurmikon
– Siivoan kämpän
– Menen pelaamaan jotain ( jääkiekko, salibandy jne.)
– Näen kavereita ja jutustelemme niitä näitä.
– Kuntosali
– Kävely metsässä ja syvähengitykset

Kiteytettynä vetäydyn olemaan yksin tai teen jotain konkreettista jolla pääsen irti arkisista ongelmista.

Stressitilanteissa mies ja nainen käyttäytyvät eri tavalla. Miehestä tulee todella keskittynyt ja vetäytyvä kun naisesta tulee ylikuormittunut ja tunteellinen. Mies haluaa unohtaa ongelmat ja nainen taas haluaa puhua niistä. Onko tuttua, että mies on täysin keskittyneenä sanomalehteen tai tv:seen ja unohtaa helposti kaikki ongelmat. Nainen taas on kuin sisältä laavaa pulppuava tulivuori, joka on vuotamassa yli. Kerro kuuluisasta luola-ajasta. Miten siirtyä luolaan niin, että puoliso ei loukkaannu siitä vai pitääkö luola-aikaa tankata etukäteen, jotta kestää “venuksen esiinmarssia”?

Heikki:

Ehdottomasti täydellisintä on suunnitella oma ajankäyttö jo edeltä käsin, niin että on tarpeeksi aikaa itselle, omille jutuille sekä konkreettisille kotitöille, jotka haluaa saada kuntoon.

– Nämä asiat kun kommunikoi hyvissä ajoin puolisolleen, niin nainen on itseasissa mielissään, kun tietää, että mies on vain luola-ajalla, “eikä olekkaan aikeissa jättää minua” (Koska nainen kokee musertavana jokaisen hetken, jolloin ei saa miehensä jakamatonta huomiota, siis silloin kun mies on lähistöllä).


– Vielä paremmin toimii tietysti se, että varmistaa, että naisella on joku esim. hänen ystävistään kylässä tai vie naisensa kylään ystävälleen, jotta naisella on juttuseuraa. Silloin miehelle vapautuu hyvin ansaittua autuaallista luola-aikaa. Omasat kokemuksesta käsin voin kertoa, että toimii!  

“When men and woman are able to respect their differences then love has a chance to blossom” – John Cray

Picture

Lisää kirjoittajalta Nainen Vol. 2 / Heidi Harju

Sinä et ole yksin! – Tarinani eräästä päivästä, jota en olisi halunnut, mutta joka minulle TAAS annettiin

Halusin kirjoittaa rehellisen tekstin eräästä päivästäni kuluneella viikolla. Haluan myös sanoa, että...
Lue lisää

Ei kommentteja

  • Hirvittävän hyvä kirja miehen syvimmästä olemuksesta on ‘Villi ja vapaa’ , John Eldridge. Naiselle on samaa sarjaa kirja ‘Captivating’ Staci Eldridge (en muista suomennoksen nimeä). Suosittelen jos pidät tästä ym. tekstistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.