Kehittyvä, intohimoinen parisuhde osa:2. Parisuhteen laatu on suora ilmentymä omista tunteistamme 

Parisuhteemme hyvinvoinnin ja laadun määrää se, millaisia tunteita pystymme yhdessä siinä kokemaan. Molemmat tuovat omat tunteensa tai tunneympäristönsä suhteeseen, niin hyvässä kuin pahassa. Olet varmaan huomannut, että kun sinulla on huonompi päivä tai hetki, et pysty näkemään puolisoasikaan kovin hyvässä valossa. Ehkä jopa saatat syyttää oloasi ja tunteitasi puolisostasi, joka on taas kerran jättänyt paitansa roikkumaan tuolille tai tiskit tiskaamatta? 

Puolisomme on meille peili, joka peilaa itseämme takaisin. Jos meillä on hyvä fiilis, näemme peilistä myös yleensä hyvää. Jos olotilamme on negatiivinen, peili peilaa sitä samaa takaisin. Kuinka monessa suhteessa riidellään, tuomitaan, syytellään ja heitetään puukkoja toiselle tiedostamatta tunteidemme syvempää alkulähdettä. Kuinka samat riidat toistuvat lukuisia kertoja, ja vaikka ne saataisiin lopulta sovittua vetäytymällä tai kiukuttelemalla, asian näennäisesti sopimalla tai unohtamalla, harvoin löytämättä todellista alkusyytänsä. On kaksi täysin eri tapaa elää, jos ymmärrämme että, jos toinen ärsyttää, ärsytyksen tunne on itsessäni. Koskee tietenkin kaikkia muitakin ihmissuhteita. 

Tämän asian tiedostamista välttelemme, koska olemme tottuneet olemaan uhri, marttyyri tai sätkynukke, joka uskoo, että ympäristöllä ja muilla ihmisillä on häneen enemmän vaikutusta kuin hänellä itsellään. Me luomme omat tunteemme, ei kukaan muu. Toinen ihminen voi auttaa ymmärtää omaa tunnetilaa ja toimia ärsykkeinä tunteidemme aktivoinnissa. Mutta se, että ärsytyksen tunteet nousevat jossain tilanteessa, juontaa juurensa ihan muualta kuin siitä tilanteesta, mikä sillä hetkellä on käynnissä. 

Menneisyys. Tuo ihana muistojen aarrearkku, jota kuitenkin koitamme parhaamme mukaan piilottaa itseltämme. Se, että emme ole menneisyytemme ja samalla olemme pitävät molemmat paikkaansa. Olemme menneisyytemme siksi, että reagoimme nykypäivän tapahtumiin yleensä tietyn tunneassosisaation (pahoittelen vaikeaa sanaa) kautta. Olemme jossain menneessä ihmissuhteessa kokeneet jonkun tilanteen, joka on nostattanut meissä jonkun tunteen, jota emme ole voineet siinä hetkessä purkaa ulos vaan se on varastoitunut sisälle. Nyt aikuisiällä nuo piilotetut tunteet koputtelevat välillä kovaakin ovellemme, että täällä me olemme! Jos otamme aikaa itsemme tutkiskeluun, voimme vapauttaa nuo tunteet ja poistaa niiden rajoittavan vaikutuksen energiakentästämme. Yleensä oma puoliso tai lähin ihminen (kuten oma perhe) on se, joka eniten noita tunteita meissä aktivoi. He ovat myös parhaita opettajiamme, jos niin haluamme nähdä!

Tunteet voivat olla peräisin lapsuudestamme tai aikuisiän pari- tai ihmissuhteista. Ne voivat olla jopa nykyisen suhteemme aiheuttamia. Alkuhuumassa kaikki, mitä puolisomme teki ja oli, oli ihanaa. Jossain vaiheessa, kun alkuhuuma alkoi hieman hiipua saatoimme huomata, että jokin puolisomme tapa ei ollutkaan niin ihana. Emme kuitenkaan maininneet siitä heti silloin, koska emme pitäneet sitä niin tärkeänä. Sitten tämä tapa toistuu ja samalla ärsytyksen tunne myös nousee salakavalasti sisällämme. Siinä vaiheessa, kun huomautamme asiasta puolisollemme, tätä sanomatonta kiukkua on kertynyt sisällemme jo aimo annos. Luonnollisesti, mitä aiemmassa vaiheessa voimme kommunikoida puolisollemme sen, mitä koemme ja tunnemme (ja 10 pistettä itsellesi, jos voit vielä sanoa, että kyseessä on tunne, eikä puoliso), sitä vähemmän ärsytykset ja kiukut saavat voimaa sisällämme. 

Emme taas ole menneisyytemme siksi, että voimme tehdä valinnan juuri nyt sen suhteen, miten suhtaudumme itseemme ja tunteisiimme. Jos elämme menneisyyden taakka selässämme, vahvistamme kärsimystämme puheellamme; “taas kävi näin”, “olen surkea”, “ei se ikinä muutu..”. Toisinsanoen teemme negativiisen päätelmän asioista, joita meille “vaan tapahtuu”. Jos taas samassa tilanteessa päätämme laskea taakkamme maahan ja jopa tutkiskella mitä ihmettä siellä on, voimme nähdä, että meillä tosissamme on mahdollisuus valita, kannammeko taakkaa vai emme. Voimme valita, annammeko uuden merkityksen kohtaamallemme tilanteelle. Voimme tehdä tietoisen päätöksen, että “nyt haluan oppia tästä tunteesta ja kokemuksesta”. Voimme päättää, että emme ole uhri, vaan että tuo tilanne/ihminen/tilanne on annettu meille, jotta voisimme ymmärtää sen laajemman merkityksen. Päätämme ehkä antaa tunteidemme virrata vapaasti ja pysähtyä tarkastelemaan tilannetta. Hyväksyä ne ja ehkä tehdä päätöksen, joka muuttaa koko elämämme suuntaa. Kysytäänkin: mitä hyvää, tämä voisi tarkoittaa? Mitä hyvää, tämä kaikki negatiivisuus voisi tarkoittaa? Mihin suuntaan minun pitää kasvaa? Heti, kun alamme kysyä itseltämme uusia kysymyksiä, kehomme hermojärjestelmä aktivoituu ja sisäiset kytkökset alkavat muuttaa kulkureittejään. 

Miten tunteet tiivistetysti luodaan? Ensin tulee ajatuksia, jotka ovat sisäistä puhetta, yleensä kysymyksiä, joita pyörittelemme. Päivästä toiseen yleensä hyvin samanlaisia ja samoin kohtaamissamme tilanteissa yleensä hyvin toistuvia. Nämä kysymykset luovat tunnetilamme. Se, mitä tunnemme, määrittää sen, miten toimimme. Tulee kaksi hyvin erilaista tunnetilaa, jos kysymme itseltämme 1) Miksi TAAS kävi näin tai 2) Mitä hyvää / mitä muuta tämä voisi tarkoittaa? 

Picture

                                                       “Hämmennys luo uusia kytköksiä”

Picture

Ajattelemme ja pyörittelemme noin 90%:sesti samoja asioita päivästä toiseen, kysymme samoja kysymyksiä, koemme samoja tunteita, teemme samoja merkityksiä asioista, tilanteista ja ihmisistä. Ei ehkä kovin järkevää 😉

Minkälaisia tunteita siis haluaisimme tuoda parisuhteeseemme? Vapautta, rohkeutta, avoimuutta, intohimoa, kokeilunhalua ja luottamusta? Vai jotain muuta. Meidän tulee ensin luoda ne tunteet itseemme ja omaa elämäämme kohtaan eikä odottaa että puolisomme pystyy jotenkin hokkuspokkus niitä meille tarjottimella tuomaan. Vaatii yllättävän paljon “sisätyötä” rikkoa tiettyjä vahvasti ohjelmoituja negatiivisia kaavoja, joita olemme vahvistaneet koko elämämme, tähän asti. Nyt voimme kuitenkin rikkoa ne, tehdä ensinnäkin päätöksen, että haluamme löytää ne. Voimme sanoa puolisollemme, että “haluan löytää itseni ja haluatko auttaa minua siinä?”. Voitte molemmat oppia suhteestanne paljon toisistanne, jos otatte sen asenteen. Voitte tutkia, mistä molempien tunteet nousevat, varsinkin ne iloa ja vapautta rajoittavat. Ja, kysykää uusia kysymyksiä!

Heikki Harjun parisuhdevalmennussivusto

Tässä tykätyssä Teemu Syrjälän haastattelussa mieheni Heikki Harju käy läpi tiettyjä osuvia parisuhteeseen liittyviä seikkoja ja esimerkkejä ja niitä miehen ja naisen kuuluisia eroja 🙂

Liity postituslistalle ja saat Tunnista sisäiset tarpeesi VOIMApdf:n 

Lisää kirjoittajalta Nainen Vol. 2 / Heidi Harju

Sinä et ole yksin! – Tarinani eräästä päivästä, jota en olisi halunnut, mutta joka minulle TAAS annettiin

Halusin kirjoittaa rehellisen tekstin eräästä päivästäni kuluneella viikolla. Haluan myös sanoa, että...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.