Kauhukeittiöstä päivää; näillä eväillä nälkiinnyt

Otsikko viittaa kahteen asiaan. Ensinnäkin siihen, että en ole mikään master chef. Kokkaustaitoni ovat olleet perheen piirissä hilpeyttä herättänyt asia jo vuosia ja “mamin spesiaalit” kauhunsekaisin tuntein maisteltavia annoksia. Jos olet nähnyt Instagram-tililläni houkuttelevan näköisiä ruokia, ne ovat olleet 99%:n varmasti mieheni tekemiä. Joten sitäkin suuremmalla syyllä esittelen postauksen lopuksi erittäin helpon piirakan, joka kerrankin onnistui mielestäni sekä ulkonäön että maun puolesta.

Toiseksi otsikko viittaa niihin ruoka-aineisiin, joita voin melko huoletta syödä ilman oireita (useimpina päivinä) ottaen huomioon allergiani ja IBS:n. Nämä ruoka-aineet ovat kirsikkatomaatti ja lisäaineeettomat nakit.  Ja siinäpä se. Että kauhukeittiöstä päivää 😉

 

Foodien painajainen

Kuvitelkaa se tilanne, että elämänne suurinpia nautintoja on hyvä ruoka, ehkä lasi viiniä ja herkullinen jälkiruoka. Mutta koska lähes kaikki aiheuttaa oireita vaihtoehtoina on joko tyytyä lasiin vettä tai nautiskella ja kärsiä.  Itse harrastan vaihtelevasti molempia. Jos on menoa on lounaani lasi vettä, sekin välillä kyllä möyrii mahassa. Jos tiedän ettei pakollisia menoja ole seuraavana päivänä, annan palaa! Tervevatsaisten on välillä vaikea tajuta, että kuinka hankalaa se syöminen nyt voi olla? Kai sitä nyt voi vähän ottaa? Ei kai sitä nyt niin tarkkaan tarvitse tietää mitä annoksessa on?

Antaakseni jonkinlaisen käsityksen siitä mitkä kaikki aiheuttavat minulle oireita teen pienen listan. Oireet vaihtelevat siis pahasta allergisesta reaktiosta (kurkku turpoaa umpeen) vatsaoireisiin:

– maitotuotteet (ei väliä vaikka on laktoositon, ei sovi)
– kala (myös kalaliemi esim. maustekastikkeissa, äyriäiset pieninä määrinä ok)
– pähkinät (käsitellyt suolapähkinät ok)
– kaikki viljat kauraa lukuunottamatta
– tärkkelys (esim.perunoissa)
– palkokasvit,pavut, linssit,siemenet yms.
-kaalit
– hapolliset juomat
– rasvaiset tai mausteiset ruoat
-avokado (tosi paha)
– KAIKKI vihannekset/juurekset raakana paitsi tomaatti, kuorittu kurkku ja pieni määrä salaattia (perunaa/porkkanaa en voi edes kuoria ilman hanskoja)
– hedelmät+marjat: mansikka, kirsikka, luumu, persikka, päärynä, omena, kiivi, ananas, aprikoosi, banaani, melonit,mango, papaija, herukat, karviainen ja muutama muu eksoottisempi lajike….(käsiteltynä pienet määrät ok)
-kahvi, vahva tee
– plus lisäaineet tai mitä E-koodeja lieneekään mm. karkeissa tai proteiinipatukoissa

Kutsutko mut syömään 😉

 

Hällä väliä päivän piirakka


Tämä piirakka on tehty eräänä perjantaina, koska lauantai oli kotipäivä. Tarvitset:

– Valmiin piirakkapohjan pakastealtaasta. Voit ottaa laktoosittoman ja/tai gluteiinittoman, ei väliä, vatsa turpoaa kuitenkin.
– Katkarapuja viereisestä  altaasta. Jos olet parempi joogi tai  täysin vege, unohda katkikset ja laita jotain muuta. Tofua?
– Parsaa ja purkkiananasta. Parsaa kannattaa keittää vähän, turpoaminen n. 2% pienempi.
– Vaikka fetaa, koska fetaa voi laittaa aina kaikkeen jos ei muuta keksi. Laktoositon ehkä paras vaihtoehto.
– Kermaviiliä, parit munat ja päälle jotain juustoraastetta.


Ai niin, ennen kaikkien täytteiden laittamista paista pelkkää pohjaa n. 10 min. (kts.tarkat ohjeet siitä paketista). Minä yleensä unohdan sen kohdan….Ja sitten uuniin n.30 min. uunista riippuen 200-225 astetta. Valmiin piirakan tulisi olla päältä nätin värinen ja sisältä kypsä.

Kuten kuvasta näkyy tällä kertaa se meni niinkuin Strömsössä! Vatsa muistutteli itsestään viikon verran, mutta oli sen arvoista.

Kerro millainen “ruokavammainen” sinä olet ja parhaat vinkit rajoituksista huolimatta elämästä nauttimiseen!

Lisää kirjoittajalta Jokaisen naisen joogaa/Saila Rajala

Uudet tuulet puhaltaa

  Aloitin ryhmäliikunnan ohjaamisen 25 vuotta sitten. Jostain syystä päässäni on kaikki...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.