Kasvoton soturi, joulun taikaa menneisyydestä

 

Kasvoton soturi, joulun taikaa menneisyydestä

Kasvoton soturi saa puhelun vanhalta ystävältään. Paul on huolissaan joulun tulosta, koska menetti veljensä jokunen vuosi sitten. Hän sanoo, että hänelle on vaikeaa päästää irti veljensä menetyksestä ja kokee siksi todella ongelmallisena tulevan joulun ajan. Kasvoton soturi tietää että kyseessä on hänelle erittäin läheinen veli, jonka hän menetti. Kasvoton soturi kysyy. Paul, miten menetit veljesi? Paul vastaa, että Rick menehtyi yllättävässä auto-onnettomuudessa, joka oli erittäin raaka ja odottamaton loppu hänen veljelleen.

 

Photo by Pablò

 

 

Kasvoton soturi kuuntelee kärsivällisenä Paulin tarinaa. Hän ehdottaa Paulille alkuun, kahdenlaista polkua. Ensimmäinen on sellainen, jossa Paul voi mennä katkeruuden syvään suohon ja antaa kovettaa hänet täysin ihmisenä. Sellaiseksi, joka ei saa elämässään mistään kiinni. Seuraavaksi paras vaihtoehto on oikeastaan sellainen, jossa hän voi kiinnittyä hyviin muistoihin, joita hänellä on veljestään. Sellaiset muistot, joista hän voi ottaa opiksi, jollain tavalla. Positiivisen näkemyksen tai asenteen elämää kohtaan tällä hetkellä. Hän voi miettiä ja huomioida ne kaikki tekijät, kokemukset ja arvot, joita hän on oppinut häneltä. Kenties ne voivat kantaa läpi tämän haasteen, jonka hän nyt kohtaa joulun alla. Jokin muisto, josta hän voi ottaa kopin sieltä veljensä elämäntavoista.

 

Photo by Alex Radelich

 

Paul kuuntelee tarkoin, mitä kasvoton soturi hänelle kertoo ja miettii hetken asiaa. Sitten hän rohkaistuu kertomaan hieman enemmän. Paul muistaa, kuinka vuosia sitten hänen veljensä vielä eli ja he viettivät joulua yhdessä, perheensä parissa. Paul oli kertonut tuolloin Rickille, ettei saanut toivomaansa joululahjaa. Hän oli toivonut lahjaksi tietynlaiset kiikarit jo pidemmän ajan. Rick rohkaisi Paulia lähtemään hänen mukaansa hetkeksi. He menivät ulos, Rickin auton luokse.

Photo by fnphoto

 

 

He hyppäsivät auton penkeille ja Rick käynnisti auton ja sanoi Paulille, käydään pienellä ajelulla. Paul tuumasi ajatukseen, että sopiihan se. Rick rohkaisi ja sanoi, katsele ympärillesi. Nimeämättä mitään mitä näet. Kokeile katsoa kaikkea niin kuin sille ei olisi annettu ennalta mitään arvoa, nimikettä tai käsitettä. Unohda hetkeksi kaikki merkitykset, jotka edessämme näkyville muodoille ja asioille on annettu. Paul hieman hämmentyi tällaista lähestymistapaa mutta päätti luottaa ja antaa tälle kokemukselle mahdollisuuden.

 

 Photo by Matt Collamer

 

Hän istui hiljaa ja katsoi ikkunasta ulos ympärilleen. Rick oli hiljaa ja antoi Paulin käydä kokemusta läpi. Paul katsoi ulos ja näki paljon jouluvaloja, jotka olivat itseasiassa melko värikkäitä asetelmia, räystäillä ja ikkunan reunoilla. Paul huomasi että asioiden nimeäminen tulee niin luonnostaan että on aika haastavaa olla nimeämättä niitä. Hän väistämättä nimesi valojen värejä, sinisiksi ja violeteiksi.

 

 

Photo by Steven Van Elk

Hän ajatteli että talojen asukkaat tahtoivat mahdollisesti luoda kauniimmat valo asetelmat kuin naapureilla. Siten hän huomasi että tällainen kokeilu onkin heti alkuunsa todella vaikeaa. Lisäksi hän näki muuten hyvin hoidettuja pihoja, lumi oli putsattu säntillisen näköisesti ja hän luonnollisesti mietti heti, että se antaa kuvan siitä, kuinka he mahdollisesti pyrkivät saamaan pihan yleisilmeen paremmaksi, mitä muilla naapureilla on.

 

 

Paul muisti, että Rick antoi ohjeen olla nimeämättä näkemäänsä ja tärkeää oli myös olla arvottamatta katseen kohteita. Hän kokeili päästää irti mielipiteistä, arvoista ja nimikkeistä. Sitten hän vain katsoi valoja, värejä ja muotoja. Hän alkoi tiedostaa näkemäänsä eri tavalla. Hän alkoi nähdä ja kokea maiseman muodot sellaisenaan. Kiinnittyminen katseen kohteeseen, ei ollut enää käsitteenä ensimmäisenä mielessä tai läsnä ajatuksissa. Hän huomasi yksityiskohtia huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin. Hän huomasi yhden tutun talon pihalla lintujen ruokintapaikan, jota ei ollut aiemmin huomannut.

 

Rick antoi Paulille rauhan havainnoida ympäristöään. Sanomatta sanaakaan. Noin puolisen tuntia ajomatkan alettua, he saapuivat erään vaaran päälle, jossa Rick oli itse vieraillut useita kertoja. Siellä ei käynyt juuri muita vierailemassa.  Rick nousi autosta ja meni takakontin luo, pyysi Paulia mukaan. Paul kuvaili hänelle tuntemuksiaan ja kokemuksiaan tuosta uudenlaisesta kokemuksestaan, juuri kuten oli havainnoinut asioita hetki sitten.  Rick kuunteli tarkoin, mitä Paul kertoi ja avasi samalla takakontin luukun ja nosti sieltä lämpimiä vaatteita sekä pressun, lumelle lisäpeitteeksi jotta heillä ei tulisi kylmä.

 

Paulin lopetettua puheensa, Rick vastasi hänelle. Huomaatko, kuinka paljon voit avartaa näkemystä pelkästään katsomalla silmin ympärillesi. Kiinnittämällä eri tavalla huomion ympäristöön, jota katselet. Silloin voit unohtaa, mitä mikäkin tarkoittaa, niin sanotun arkikielen mukaan. Se on vain tiettyjen ihmisten määritelmä siitä, mitä on tai miten se katseen kohde on nimetty ja määritelty. Tärkeintä on joskus päästää irti siitä, miten jokin muoto, esine tai luontokappale on nimetty.

Photo by Haseeb Jamil
Hän kutsui Paulin mukaansa. He kävelivät polkua pitkin joka johti pienen metsän sivua aukealle pellolle, johon kuitenkin kajasti osittain kaupungin valoja. Ne heijastuivat yllä oleviin pilven harsoihin. Rick asetteli pressun lumelle ja antoi Paulille lämpimiä vaatteita, jotka hän voi pukea ylleen.  Samalla hän asetteli pressun alle vähän havuja. Rick sanoi, että käy makaamaan tuohon vierelle ja katso taivaalle. Paul teki työtä käskettyä ja hän katsoi taivaalle.
Photo by Johnny Kaufman

 

Sitten Rick kysyi, mitä näet? Paul sanoi, etten paljon mitään. Taivaalla lipuvia pilviä lähinnä ja muutama tähti kajastaa valoa niiden lomasta aina hetkittäin. Hyvä vastaa Rick, mitä muuta? Paul katsoi ja alkoi nimetä pilven muotoja. Rick vastasi, että selvä. Kokeile katsoa niitä uudelleen. Näe ja katso ikään kuin niiden läpi, ilman ajatusta siitä, miltä se vaikuttaa tai muuta vastaavaa. Paul teki, kuten Rick ehdotti ja hän alkoi nyt ymmärtää syvemmin, mitä Paul haki tämän kokemuksen avulla. Hän alkoi päästä irti asioiden nimeämisestä ja nyt hänelle muodostui jo sitä niin kutsuttua tilaa, ilman ajatuksia, josta monet ovat puhuneet.

 

 

Hän antoi pilvien vain lipua hänen ohitseen, takertumatta niihin. Siinä hetkessä Paul muisti erään tärkeän opetuksen, jonka oli veljeltään saanut. Tärkeintä on siis päästää irti aina välillä, jotta voimme nähdä jonkin asian, kokemuksen tai ihmisen. Täysin uusin silmin.  Tuo muisto, auttoi nyt Paulia muistamaan sen, kuinka helpottuneeksi tunsi oman olonsa silloin, kun hän kävi tuolla retkellä Rickin kanssa. Siitä huolimatta vaikka Rick on nyt poissa niin hän voi kiinnittää katseensa huomion eri tavalla ympäristöön. Tietenkään se ei tuota ikävää kokonaan poista mutta helpottaa ainakin ajatuksen tasolla juuri nyt. Hän kertoo tuon kaiken kasvottomalle soturille ja kiittää, että sai purkaa hänelle sydämellä olevia asioita.

 

 

 

Kasvoton soturi oli erittäin tyytyväinen tämän keskustelun lopputulokseen. He päättivät yhteisen keskustelun ja lupasivat palata asian äärelle, mikäli tarve vaatii. Paul päätti valita myös jatkossa nämä kiitollisuuden kohteet. Hänen muistoissa, veljeään kohtaan. Hän tunsi huolien haihtuvan ja havaitsi uudenlaista keveyttä niin mielessä kuin kehossa. Kiitollisena hän hymyili ja lopetti puhelun kasvottoman soturin kanssa.

 

***    ***  ***   ***   ***

 

Blogiteksti on osa mieheyden voima yhteisöä. Lisää mieheyden voiman sisällöstä löydät tästä linkistä.

Jari Kenttämaa ( kasvoton soturi bloggaaja) on hyvinvointivalmentaja, urheiluvalmentaja sekä urheiluhieroja. Lisää hänen toiminnasta löydät seuraavista linkeistä:  Hyvinvointivalmennus, urheiluhieronta- ja valmennus, instagram, youtube

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.