Karismaa vai guruilua

Vuodelta 2011 kun olin vielä “Zumbaguru” 😉

 

Mieleeni on jäänyt lähtemättömästi joogaopettajakouluttajani Mia Jokinivan sanat kun kävimme koulutuksessa läpi millainen on hyvä joogaopettaja. Hän sanoi ensimmäiseksi: “Älä guruile”.  Sanan guru alkuperäinen merkityshän on hindulaisuudessa tarkoittanut valaistunutta, uskonnollista opettajaa. Nykyäänhän kaikki vähänkin asiaan perehtyneet kutsuvat itseään esim. IT-guruiksi, hyvinvointiguruiksi tai markkinointiguruiksi.

Mitähän Mia tällä tarkoitti? Suomeksi sanottuna sitä, että älä anna kusen nousta päähän 🙂 Vaikka olet ehkä harrastanut joogaa pidempään kuin asiakkaasi, opiskellut aiheesta enemmän tai koet olevasi jotenkin “henkisempi” kuin he, olet kuitenkin harjoituksessa heitä varten.

Et alkeistyhmässä esittele vaikeinta käsitasapainoa, koska itse osaat ja he eivät. Et lähde saarnaamaan siitä miten oppilaittesi pitäisi elää, syödä ja harjoitella, koska itse nyt satut olemaan ylpeä selibaatistasi ja vagaaniudestasi. Etkä ainakaan tunne olevasi jotenkin “parempi ihminen” kuin muut, koska satut opettamaan joogaa.

 

#metoo

Shivan patsas Villa Mandalassa

 

Aikojen alusta on ollut näitä axlsmithharveyweinsteineja, jotka ovat nostaneet itsensä omassa mielessään sellaiseen gurun asemaan, että ovat oikeutettuja käyttäytymään miten haluavat. Kaikissa ammateissa, ympäri maailmaa. Myös joogan parissa on ollut tapauksia, joissa opettaja on käyttänyt oppilaitaan kohtaan törkeää henkistä tai seksuaalista väkivaltaa.

Ihmiset usein luottavat karismaattiseen ja vahvaan opettajaan tai johtajaan, varsinkin jos ovat itse henkisesti rikki tai kaipaavat parempia oloja. Onhan ihmiset saatu “uskonnon” nimissä lahjoittamaan gurulleen omaisuutensa, katkaisemaan välit perheeseensä tai tekemään joukkoitsemurhan. Ei tarvitse mennä kovin pitkälle historiassa kun eräs “Aatu” rakensi parempaa maailmaa kaasuttamalla muutaman miljoonan juutalaisen pois häiritsemästä…..

Olisipa kaikkien intuitio aina niin vahva, että jos jokin asia tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, ymmärtäisi asian olevan todennäköisesti näin. Valitettavasti niin se ei mene, vaan valegurut jatkavat hyvillä ihmisten manipulointitaidoillaan  ryöstämistä, hyväksikäyttöä ja oman egonsa pönkittämistä.

 

Oikeenlaista karismaa

 

Samulin karisma ilmiselvästi toimii 😉

 

Vuosia jumppapiireissä pyörittyä on tullut selväksi kuinka tärkeä osa ohjaajan työtä se hyvä, aito karisma on. Miksi esimerkiksi samalla Les Millsin-lisenssitunnilla käy toisen ohjaajan tunnilla 5 ihmistä ja toisen 40? Pilkulleen sama ohjelma, samat musiikit, sama ohjaus. Sen reseptin kun voisi kokata, niin olisin rikas. Tai miksi joku laulaja pärjää vähän haparoivilla laulutaidoilla, mutta toinen superlahjakas jää ilman kuulijoita. Toinen tykkää äidistä ja toinen tyttärestä ja hyvä niin. Kuitenkin ne karismaattiset ihmiset vetävät muita puoleensa kuin magneetit.

Otetaan nyt, yllättäen, esimerkiksi Samuli Edelman 🙂 Tyyppi on aikoinaan mokaillut huolella kännissä, myöntänyt olleensa silloin kusipää ja nyt alkaa jo olla keski-ikäinen, elintasovatsan omaava laulaja. Mutta siinäpä se salaisuus onkin. Ei mitään kiillotettua, photoshopattua julkisuuskuvaa, tekotaiteellista esiintymistä tai julkisuustemppuja. Vaan aito, suomalainen mies omine vikoinensa. Perkele.

Palataan vielä takaisin jumpan ja joogan maailmaan ja mietitään millainen on sitten karismaattinen ohjaaja? Minun mielestäni seuraavanlainen. Ei guruile (tämä tuli jo varmaan selväksi). Ei esittele tunnilla itseään vaan ohjaa.  On ohjaustilanteessa sama, oma itsensä eli ei ota “roolia” ohjausta varten. Puhuu normaalisti . Tietää tekevänsä asiakaspalvelutyötä eli haluaa, että asiakkaat viihtyvät. Nauttii työstään (kaikilla on huonot päivänsä…). Sen vaan tuntee kun jonkun ihmisen seurassa/tunnilla on hyvä olla.

Ollaan kaikki omia gurujamme ja uskotaan ennen kaikkea sisältämme tulevaan viisauteen.

PSSSST! Vielä hetki aikaa osallistua nettijoogatunnin arvontaan.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös tämä Parisuhde vai työleiri

 

 

 

Lisää kirjoittajalta Jokaisen naisen joogaa/Saila Rajala

Uudet tuulet puhaltaa

  Aloitin ryhmäliikunnan ohjaamisen 25 vuotta sitten. Jostain syystä päässäni on kaikki...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.