Kannattaisko mennä kyykkyyn?

 

Luonnolliseen liikkumiseen kuuluu esimerkiksi kyykkääminen ja kyykyssä  oleminen. Moni on nykyään, itseni mukaan lukien, kangea etenkin lantion alueelta. Niinkin luonnollisesta asiasta kuin kyykyssä olemisesta on tullut erittäin haastavaa, ellei mahdotonta monelle. Jos ajatellaan ihmistä ja alkukantaisia heimoja, niin siellähän kyykkyasento on täysin luonnollinen ja siinä vietetään tunteja päivästä. Hienon ja toimivan kyykkyasennon näkee myös lapsilla, jotka pystyvät pitkiäkin aikoja olemaan kyseisessä asennossa ilman kiputiloja. Istuminen ja tuolien tulo länsimaiseen yhteiskuntaan ovat aiheuttaa keholle pään vaivaa. Kaikki tietävät, että liika istuminen altistaa niin monelle ongelmalle kehossa, etten nyt niistä edes ala sen kummenmin kirjoittamaan.“Kyykkyasentoa kannattaa harjoittaa monesta syystä”

Olin nuorena hyvinkin elastinen ja notkea. Moni sanoo, että kangistumiselle ei mahda mitään kun ikävuosia alkaa kertymään, mutta olen tästä toista mieltä! Keho tottuu siihen mitä sillä tehdään. Jos esimerkiksi  salilla tehdään vain eristäviä liikkeitä tyyliin haiusta ja ojentaa, niin kyllä se oman kokemuksen mukaan vie oleellisesti keholta toimintakykyä pois sekä kangistaa myöskin. Jos istuu koko päivän, eikä kauheasti käytä kehoaan muulla tavoin, on silloin haastavaa lähteä tekämään edes normaali kyykkyä. Yleensä silloi kiristää niin nikamista, jänteistä kuin lihaksistakin aivan varmasti. Uskon, että  spagaattiin pääseminen on vielä mahdollista +60-vuotiaana, vaikka sitä ei elämässään olisi aiemmin tehnyt.

Picture

Picture

Etenkin aamuisin oma alaselkäni ja nilkkani ovat erittäin kankeat mutta kun niitä lähtee työstämään, niin ne lientyvät kyllä siedettävälle tasolle. Lapselle kyykkyasento on mitä luontaisin ja siinä asennossa oleillaan melkoisen paljon.
Picture

Itselläni on erittäin kaareva jalkaholvi ja se saattaa altistaa erilaisille jalkavaivoille. Likaiset jalat ovat paljasjalkailun aikaansaannosta.Itselläni kyykyssä olemista haittaa jäykät nilkat ja pohkeet, jotka osittain ainakin johtuvat hyvin kaarevasta jalkaholvistani. Kaarevat jalkaholvit altistavat mm. nilkkojen nyrjähdyksille ja ne vetävät pohkeita jumiin. Itselleni kyykkyasentoon pääsemisessä on juurikin tosi jäykät nilkat ja ne nousevat yleensä automaattisesti ylös kun kyykistyn. Tämä tekee kyykäämisestä hieman haastavaa. Onneksi nilkkoja ja jalkateriä voi mobilisoida erilaisin harjoituksin, joten uskon että tilanne menee paremmaksi kunhan teen vain töitä niiden kanssa. Mielestäni juuri kehonpainoharjoittelussa on parasta se, että erilaisin liikkein voit todellakin tasapainoittaa kehon toimintaa.

Itse olen kyykistellyt jo jonkin pari vuotta. Aloitin sen oikeastaan odottaessani esikoistani. Silloin luin paljon synnytyskirjallisuutta ja siinä puhuttiin siitä, että kyykkyasento auttaa synnytyksessä ja vie vauvaa parempaan tarjontaan. Se jäi sitten kuin tavaksi ja nyt teen sitä aina kun mahdollista. Kyykkyasento ei edelleenkään ole itselleni kauhean luonnollinen, vaan siinä on erittäin epämukava olla pitempiä ajanjaksoja. Mutta huomaan kuinka se asentona tasapainoittaa kehoa venyttämällä mm. kankeaa alaselkääni.

Tässä videossa erilaisia kyykkyharjoitteita, jotka pääosin tehdään kyykkyasennossa. Kyykkääminen tosiaan vaikuttaa koko kehon olotilaan ja olemukseen positiivisesti. Youtubessa lisää liikunta videoita ja teen sinne myös v-blogia, jossa kertoilen monista aihealuiesta keskittyen tietysti liikuntaa, keho asioihin ja terveelliseen elämäntapaan. Toki muistakin aihealueista juttelen.
Kokeilkaa mennä tänään kyykkyasentoon ainakin muutaman kerran!<3:lla
​Elina

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.