Kallisarvoinen herkkyys

Oman erityisherkkyyden kanssa ei ole koskaan ollut helppoa elää täällä maan päällä, jossa korostetaan kovia ja maskuliinisia arvoja. Herkkyyttä ei täällä pidetä hyveenä ja en ole koskaan aiemmin tuntenut turvalliseksi olla herkkä ja erityisesti ilmaista sitä. Olen kuullut olevani yliherkkä monesta eri suunnasta, ja tämä ei ole koskaan tuntunut hyvältä, koska tämä on saanut uskomaan että on jotenkin liikaa herkkyyden vuoksi.

Herkkä ihminen tarvitsee todella paljon rajoja ympärilleen, suojelemaan herkkää ja lempeää energiaa. Moni erityisherkkä on hyvin empaattinen ja myötätuntoinen ihminen, ja monella on hyvin haastavaa asettaa rajoja ja keskittyä pelkästään omiin tarpeisiin ja hyvinvointiin. Koska erityisherkkä tuntee syvästi muiden ihmisten tunteita ja tarpeita, ja tuntee kaikenlaiset energiat myöskin.

Minulle on ollut hyvin vaikeaa laittaa itseäni etusijalle, helposti keskityn siihen missä joku tarvitsee apuani ja tukeani, luovutan energiaani herkästi muille, vasta tajuamalla tämän kun olen väsynyt. Tunnen erilaiset energiat hyvin kehollisesti, ja minun herkkä kehoni ei kestä kovia energioita oikeastaan ollenkaan. Kaikki kovat mielestä tulleet sanat tuntuvat hyvin kovilta, ne saavat minut menemään pois keskuksestani.

Olen kokenut elämässäni tulleeni kritisoiduksi ja tuomituksi oman herkkyyteni vuoksi. Kuinka tämän vuoksi on ollut haasteellista tuoda oma haavoittuvuus näkyväksi. Kun sitä on pelännyt satutetuksi ja loukatuksi tulemista. Ja myös olen kohdannut paljon sitä, ettei herkkyyttäni kunnioiteta. Minulla ollut uskomuksia, että en ole turvassa tässä maailmassa sellaisena kuin olen ja että haavoittuvuuttani satutetaan ja rikotaan.

Tämän vuoksi kun erityisesti herkkyyden tukahduttamista ja vähättelyä olen kokenut isäni osalta, isän jonka olisi pitänyt tuoda minulle turvallinen ja terve maskuliininen malli, ei sitä tehnyt. Tämän vuoksi vedin puoleeni miehiä, jotka eivät herkkyyttäni kunnioittanut. Minun on täytynyt alkaa rakentamaan alusta saakka tervettä maskuliinista peiliä, joka lähtee sisältäni käsin, koska eheää peiliä ei voi rakentaa muiden ihmisten kautta. Tottakai tarvitsemme muita ihmisiä, mutta meissä jokaisessa on sekä feminiininen että maskuliininen energia, ja tarvitsemme terveen suhteen suhteessa sisäiseen äitiin, sisäiseen isään sekä sisäiseen lapseen.

Meidän täytyy sisäisesti luottaa että olemme aina turvassa ja suojattuja, missä ikinä olemmekaan. Nyt voin vasta sanoa, että alan kokemaan ansaitsevani suojella omaa herkkyyttäni ja antaa sille luvan alkaa kukoistamaan, ja antaa sille luvan olla olemassa.

Koska niin kauan piilotin tämän puoleni syvälle sisääni, koska pelkäsin niin kovasti herkkyyteni esiin tuomista, rakensin ympärilleni muurit ja suojat jotka suojelivat minua epäterveellä tavalla. Rakensin itselleni vahvan roolin, ja tämän roolin purkamiseen kesti kauan, mutta Sandra-koirani kuolema auttoi minua tässä. Koska menin niin syvälle hylätyksi tulemisen kokemukseen ja traumaan, että ei ollut enää vaihtoehtoa kuin alkaa opetella pyytämään apua ja laskemaan suojat ja muurit alas koska tajusin vihdoin että minä en voi yrittää aina pärjätä yksin ja olla epäterveellä vahva, jonka avulla yritin suojella herkkyyttäni.

Tämä suoja ehkä toimi lapsena, koska sen avulla pysy hengissä. Meille rakentui keinoja päästä traumojen läpi, selvitä niistä. Monella herkällä on tämä sama työ: vahvuudesta irti päästäminen.
Minulla oli uskomus: jos olen vahva, kukaan ei voi satuttaa minua. Mutta tämä ei toimi oikeassa elämässä.

Me emme tarvitse epäterveitä muureja, jotka eristävät meidät muista. Jotka suojaavat meitä loukatuksi tulemiselta ja yhdistymisestä muihin. Kun olemme heikkoina ja haavoittuvia, saatamme mennä omaan kuoreen ja läheisyyden ja avun vastaanottaminen voi olla vaikeaa, mutta tällöin se on erityisen tärkeää, uskaltaa pyytää tukea. Uskaltaa näyttää että en jaksa enkä pysty nyt. Vahvan roolini vuoksi sairastuin myös burn outiin, joka pysäytti kaiken ja toipumiseen meni puoli vuotta ennenku aloin saamaan elinvoimaani takaisin. Tämä oli hurjan rankka prosessi, mutta sitäkin opettavampi, mutta siksi koen tärkeäksi että joka ikinen kuuntelee omia tarpeitaan herkällä korvalla! Arvostaa itseään ja omaa herkkyyttään niin paljon ettei suostu mihinkään mikä ei tue itseä ja omaa hyvinvointia.

Tahdon ajatella sinua kuin kukkana, joka tarvitsee ravitsevia ajatuksia, hoivaamista ja hoitamista, jotta voit kukoistaa kaikissa väreissään. Tämä kukka, joka sinä olet on hyvinkin herkkä, koska jos sitä kohdellaan tai kosketaan kovin ottein, se saa herkästi kolhuja ja sen loisto himmenee.

Tämä kukka, joka sinä olet, tarvitsee että sitä suojellaan rakastavasi näiltä ikäviltä kolhuilta. Se tarvitsee ravintoa niin monella tasolla voidakseen hyvin ja voidakseen kukoistaa. Tämä herkkyys joka sinussa on, tarvitsee suojelua. Se tarvitsee lempeitä mutta lujia rajoja ja se tarvitsee herkkää korvaa omia tarpeita kohtaan ja irti päästämistä taisteluista itseä ja omaa herkkyyttä vastaan. Älä yritä olla muuta kuin olet. Hyväksy oma herkkyys ja näe se lahjana, vaikka kaikki eivät sitä ymmärtäisi ja tukisikaan. Älä yritä olla mitään muuta kuin joka hetkessä olet. Älä yritä tuntea jotain muuta mitä tunnet. Anna kaikille tunteille ja herkkyydellesi sijaa olla olemassa.

Sinun ei kuulu mukautua muiden ihmisten odotuksiin ja vaatimuksiin eikä soveltua muiden tarpeisiin sopivaksi, vaan sinun kuuluu kunnioittaa itseäsi ja herkkyyttäsi niin paljon ettet satuta itseäsi asioilla, tilanteilla, ihmisillä ja energioilla jotka eivät ole sinulle hyväksi, jotka eivät palvele sinua. Ympäröi itsesi sellaisilla asioilla ja energioilla jossa sinun on hyvä ja helppo olla. Jossa on helppo hengittää, ja tee omasta paikastasi, kodistasi sellainen jossa on turvallista olla sitä mitä olet. Jossa on tilaa, rauhaa ja aikaa vain sinun asioille ja toipumiselle ja voimaantumiselle. Jossa saat unelmoida ja tehdä mikä sinua inspiroi, niin ettei sinun tarvitse miettiä ketään muuta silloin.

Sinun kuuluu katsoa itseäsi ja herkkyyttäsi kuin maailman kauneinta kukkaa, joka rakastaa sinua ja tarvitsee sinun huolenpidon hänelle kaikissa elämäsi hetkissä.

Tämä maskuliininen maailma, jossa arvostetaan muita asioita kuin herkkyyttä voi olla sinulle välillä hyvinkin raskas. Tämä tilanne on onneksi muuttumassa askel kerrallaan, että koko ajan enemmän otetaan pehmeitä feminiinisiä arvoja huomioon myös työmaailmassa. Mutta muutos on hidasta ja se vaatii sinulta kärsivällisyyttä ensisijaisesti itseäsi kohtaan.

Sinun tehtävä on VAALIA HERKKYYTTÄSI LAHJANA. Se on sielusi valitsema lahja sekä sinulle, että läheisillesi että koko maailmalle. Olet syntynyt tarkoituksella herkäksi, sellaiseksi kuin olet. Älä yritä elää jonkun muun tarinaa. Uskalla heittäytyä ja avautua omalle tarinallesi täydesti, jossa elät. Se on sinun tarinasi, sinun ei kuulu elää toisten tarinoita ja polkuja. Se on sinun polkusi.

Tiedän, ettei se aina tunnu että herkkyys olisi lahja, mutta tämä on se totuus: herkkyytesi on lahja, ja se ansaitsee tulla vaalituksi, hoivatuksi ja ravituksi.

Sinun tehtäväsi on antaa tämä lahja itse itsellesi:

HERKKYYDEN VAALIMISEN LAHJA

Lisää kirjoittajalta Rohkeutta astua omaan voimaan/Kaisa-Liisa Ahola

Taistelun päättäminen

Vaali ja kunnioita herkkyyttäsi aina. Se on lahja. Vaikka kuin olet saanut...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.