Kaikkia naisia yhdistävä tekijä. Kuka arvaa?

Vastaus on tietenkin kaikkien naisten elämään suuresti vaikuttavat kuukautiset. Tässä muutama ilmaisuja asialle, joita olen kuullut käytettävän; menkat, mensut, puolukkapäivät, rättiviikot ja niin edes päin. Rakkaalla lapselle on monta nimeä. Jäiköhän vielä joku mainitsematta?
Monetkaan ei näitä päiviä kovinkaan rakkaaksi voi sanoa, sillä kuukautiskiertoon liittyy naisilla nykyään paljon ongelmia. Yksi tunnetuimpia on PMS (premenstruaalioireyhtymä)- oireet, jotka ovat monelle hyvin tuttu riesa. PMS-oireista kärsivälle saattaa ilmetä ennen kuukautisten alkamista niin psyykkistä kuin fyysistä oirehdintaa. Elämä saattaa näyttää viikon verran kamalammalta kuin se oikeasti onkaan ja miesten keskuudessa puhutaan silloin “niistä päivistä”. Asian ei kuitenkaan tarvitse olla näin, vaan voimme itse helpottaa oirehdintaa monella tapaa. Keho ei yleensä ole hormonaalisesti tasapainossa jos PMS-oireet ovat kovat.  On täysin luonnollista, että hormonimylläkän keskellä tästä joka kuukausittaisesta vieraasta on erittäin haastava pitää.

Monilla itse kuukautiset saattavat olla aivan älyttömän kipeät, vuoto niin runsasta, etteivät kaupan suurimmat tenaladytkään vuotoa pysty peittoamaan tai vastaavasti niin niukat, ettei siteitä tai muutakaan suojaa tarvita. Kiertoväli saattaa olla hyvin pitkä tai lyhyt, ettei voi puhua normaali kierrosta.

Olen itse pitänyt tarkkaa kirjaa kierrostani aina ja jos kierto on alkanut kovin heittelemään tai on muuten ollut erilainen, olen tietänyt että kehossani ei kaikki ole tasapainossa. Ovulaatio ajan olen myös oppinut kehostani kuuntelemaan ja laskemaan. Suosittelenkin tarkkailemaan kiertoa, kipuja ja olotilaa kierron suhteen, se opettaa omasta kehostamme paljon! 

Uskon vahvasti että omaan hormonitoimintaansa ja kiertoon voimme itse vaikuttaa.
Uskokaa tai älkää! Kehon tasapainoittaminen tämän suhteen ei välttämättä tapahdu kuukaudessa tai kahdessa, mutta kaikilla on varmasti toivoa. Omaa kehoa tasapainoittavalla ruokavaliolla ja stressin hallinnalla on taas kerran suuri vaikutus tähänkin asiaan. Jos menkat aiheuttavat joka kuukausi harmaita hiuksia itsellesi ja jopa läheisillesi, olisi hyvä tarkistaa muutama asia:
* Einekset, valmisruoat, sokeri ja rasvattomat tuotteet kannattaa jättää suosiolla kauppaan
* Kasvisten, marjojen ja juuresten runsas syöminen on paikallaan, mm. parsakaali on kuningatar ruokaa!
* Tulehdusta aiheuttavien gluteeniviljojen ja mahdollisesti myös maitotuotteiden välttäminen
* Huonolaatuisten rasvojen välttäminen, erityisesti transrasvat
* Muista kuitenkin syödä runsaasti hyvälaatuisia rasvoja sillä ne ovat hormonien rakennuspalikoita, kalaöljy eli omega-3 on yksi tärkeimmistä rasvahapoista ja sitä emme saa nykyään oikeastaan ollenkaan ruoasta. Syö myös tyydyttyneitä rasvoja kuten luomuvoita sekä kookosöljyä
* Lisäravinteista ainakin laadukas magnesium valmiste, kalaöljy, B-ja D-vitamiini ja probiootit olisi syytä ottaa päivittäiseen käyttöön
* Tasapainottavat yrtit etenkin maksan hyvinvointia tukemaan joita löytyy moneen lähtöön mm. schisandra ja maarianohdake ovat maksalle oivallisia
* Kokeile akupunktiota tai vyöhyketerapiaa, uskon että saat apua näistä!
* Muista panostaa myös unen laatuun
Huom! Mainitsemani asiat sopivat tosi hyvin myös vaihdevuosista kärsiville.
Suuri syyllinen kuukautisongelmien taustalla saattaa tosiaan olla stressi . Se vie hormonitoimintaamme väärään suuntaan lisäten mm. kortisolin erittymistä. Ja sehän me tiedetään, että kipu tuntuu pahemmalta, kun on muutenkin huono olla. Tullaan taas kerran siihen, että asiaa täytyy ja kannattaa lähteä tarkastelemaan laajemmasta perspektiivistä ja omasta kehosta käsin. Sinä olet oman kehosi paras asiantuntija!

Itselläni on ollut suhkot ongelmattomat menkat. Silloin tällöin kuitenkin alkaessaan ne ovat olleet hyvinkin kivuliaat. Olen huomannut että mitä stressaantuneempi olen ollut, sitä kipeämmät menkkani silloin myös ovat. Yleensä stressaantuneena syön helpommin makeaa ja viljoja, joten silläkin saattaa olla kipujen kanssa tekemistä. Menkkani alkoivat 12-vuotiaana ja olivat alkuunsa todella kipeät. Aloittaessani syödä e-pillereitä 18-vuotiaana kivut tasapainoittuivat ja kierto oli hyvin säännöllinen. Ehdin syödä pillereitä 10 vuotta kunnes havahduin että ne eivät olekaan välttämättä omalle hyvinvoinnille ja terveydelleni hyväksi.

Halusin lopettaa pillereiden syönnin fitness aikoinani, sillä aloin perehtyä silloin enemmän hormoniasioihin. Olin kuullut monelta taholta, että pillereiden syönti vaikuttaisi painon ja nesteen kerääntymiseen ja sitä en niihin aikoihin todellakaan halunnut. Pillereiden lopettaminen vei aluksi kuukautiskiertoni epäsäännölliseksi, sekä kivut olivat kovempia mitä syödessäni niitä. Pikkuhiljaa kuitenkin olotilani normalisoitui ja sain oman hormonitoimintani takaisin. Vaikka itselleni ei pillereiden syöminen aiheuttanut tuntuvia sivuvaikutuksia, niin en suosittelisi aloittamaan hormonaalista ehkäisyä kepein perustein.

Todella monella e-pillerit aiheuttavat mentaaliselle puolelle ongelmia ja tukkivat muutenkin kehoa. Luonnollisempia vaihtoehtoja alkaa onneksi olemaan tarjolla ja niistä vaihtoehdoista kannattaa ottaa selvää. Yleisesti sanotaan, että e-pillerit eivät vaikuta negatiivisesti naisen olotilaan. Hyvin moni on kuitenkin huomannut sen, että ne aiheuttavat ongelmia joten omaan kehoansa kannattaa uskoa. Se kertoo kyllä totuuden!
Kuukautiset tekevät meistä naisista ainutlaatuisia, joten niitä kannattaa oppia arvostamaan. Nyt vain itse oman kehonsa tutkijaksi ja tiedenaiseksi. Mittaa ja tunnustele, niin saat omasta hormonitoiminnastasi varmasti hyvää dataa!

 

<3:lla
Elina
Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.